Floriile florilor medicinale

vineri, 30 martie 2007, 15:27
3 MIN
 Floriile florilor medicinale

Soarele de primavara, fara timiditate incalzeste pamintul, iar florile de primavara – viorelele, ghioceii, toporasii, brindusele au inundat deja locurile unde cresc. Chiar si cornul va inflorit repede, fiind prima floare a unui copac care isi desface corola primavara. Ceea ce nu se stie, este ca aceste flori de primavara au utilizari terapeutice in medicina traditionala dar sint utilizate si colorant natural pentru fibrele textile din in, cinepa sau lina.

Cornul, Cornus mas

Este un arbore care infloreste la inceputul lui martie, inaintea tuturor florilor. Fiind un copac longeviv, acesta poate fi gasit in Moldova chiar si la virste de 220 de ani. Mai poate fi intilnit in Europa, Asia Mica si America. De la corn sint utilizate frunzele fructele si scoarta ramurilor de 1-2 ani.

Primavara si toamna sint recoltate scoartele care se usuca in locuri aerisite. Acestea contin taninuri fiind utilizata ca febrifug – scazind sau inlaturind febra. Ca febrifug, pulberea de scoarta de corn poate fi utilizat sub forma de infuzie realizata din o lingurita praf peste care se adauga 250 ml apa clocotita. Timpul de infuzare este de 15 minute si se pot consuma pina la 3 cani pe zi.

Vioreaua, Scilla bifolia

Aceasta floare nu are aplicatii terapeutice, totusi parfumul ei este utilizat in aromaterapie. Florile albastre au proprietati tinctoriale fiind utilizate in colorarea linii si a textilelor din in sau cinepa. Sint folosite numai florile, atunci cind sint proaspete, fara codite, care se fierb pina se obtine un lichid albastru. Pentru mentinerea culorii, lichidul se amesteca cu piatra acra. Ceea ce se obtine poate fi utilizat cu succes pentru vopsirea materialelor textile.

Toporasul, Viola odorata

Planta care rezista la temperaturi foarte scazute, toporasul face parte din buchetul primelor flori de primavara. Este intilnita in Europa si Asia, inflorind din martie si pina in aprilie. Florile contin ulei volatil, rezine, zaharuri, substanta coloranta albastra, mucilagii si minerale.

Frunzele contin ulei volatil brun, iar rizomii si radacinile – odoratina, saponozide, ulei volatil, substante amare si minerale. Intreaga planta are utilizari terapeutice in medicina umana traditionala. Partilor aeriene ale toporasului le sint atribuite proprietati expectorante, combat tusea si inflamatiile cailor respiratorii.

De asemenea, au efecte emoliente si sint considerate diuretice. Radacinile si rizomii au si ele proprietati expectorante, dar sint si purgative. Pentru tratamentul tusei se poate utiliza infuzia din pulbere de rizom si radacini. Aceasta se prepara din o lingurita pulbere si o cana cu apa clocotita. Timpul de infuzare este de 15 minute. Se consuma pina la 2 cani pe zi indulcite cu miere de albine de salcim sau tei.

In cosmetica, florile de toporas se fierb in lapte dulce si lichidul obtinut este utilizat pentru ingrijirea tenului.

Pentru bronsite sau tuse, o reteta populara este siropul de toporas. Acesta se poate prepara din flori, zahar si apa. Frunzele proaspete aplicate pe rani sau bube ajuta la vindecarea lor rapida.

In vopsitoria naturala, florile proaspete coloreaza fibrele in albastru pastel.

Ghiocelul, Galanthus nivalis

Ghiocelul este o alta floare de primavara care are utilizari terapeutice. Este raspindit in toata Europa, fiind intilnit in paduri, tufarisuri, poieni, de la cimpie si pina in zona montana. Planta poate fi cultivata insa si in gradina, fiind apreciata pentru frumusetea si gingasia florii.

Medicina umana populara utilizeaza in scop terapeutic atit bulbii, frunzele, cit si florile, in tratamentul paraliziilor, parezelor nervilor periferici, leucoree si candidoza. In vositoria populara ghiocelul este utilizat pentru colorarea linii si al altor fibre naturale in culoarea galben sau galben pal.

Nu in ultimul rind, florile de primavara, cu parfumul si gingasia lor, constituie un foarte bun relaxant vizual si olfactiv atita timp cit va puteti bucura de frumusetea lor numai privindu-le sau mirosindu-le in parcuri sau direct in padure.

Comentarii