Pulberi magice din plante indiene care ingrijesc parul

vineri, 24 februarie 2012, 18:12
3 MIN
 Pulberi magice din plante indiene care ingrijesc parul

Spalarea parului cu pulberi de plante este o metoda foarte putin cunoscuta in tara noastra si acest lucru este din cauza pierderii traditiilor si a cunoasterii traditionale a plantelor medicinale. Poate ca in unele catune uitate de lume bunicile isi mai aminteasc de sapunarita, planta de sapun, utilizata in tara noastra pentru spalarea corpului si al parului.

In India, insa, traditia spalarii parului sI corpului cu pulberi din plante este pastrata si astazi. Femeile acestei tari folosesc si in zilele noastre un amestec de pulberi de shikakai, methi si reetha in locul samponului clasic.  Poate ca sI din acest motiv parul indian este cautat in toata lumea, India fiind cea mai mare exportatoare de par natural din lume, fiind folosit in fabricarea perucilor si extensiilor sau in alte scopuri. Asadar, acest lucru spune multe despre modul traditional in care femeile indiene isi ingrijesc parul.  Atit reetha cit si shikakai a fost si este parte integranta a culturii lor datorita beneficiilor imense aduse sanatatii parului.

Ce sint pulberile minune?

Numele  shikakai (acaccia concinna) inseamna – literal tradus -, fructe pentru par. Pentru spalarea parului se folosesc pastaile plantei uscate si macinate foarte fin. Acestea contin saponine naturale care produc spuma atunci cind sint amestecate cu apa. Spre deosebire de sampoanele comerciale, pulberea de shikakai nu produce multa spuma. Pulberea de shikakai este un conditionant natural, indeparteaza murdaria cu delicatete, are un PH scazut fiind astfel recomandat pentru scalpul foarte sensibil care nu tolereaza nici macar sapunul natural. Pe linga spalare, trateaza infectiile fungice, detoxifica pielea capului si foliculii de par, stimuleaza circulatia sanguina in zona promovind astfel cresterea sanatoasa a parului. Compozitia abunda in antioxidanti, vitamina C, vitaminele A, D, E si K, vitamine esentiale pentru cresterea sanatoasa a parului. Este antiinflamatoare, antiseptica, combate matreata si previne incaruntirea prematura a parului.

Methi (trigonella foenum-graecum) este un remediu extrem de eficient impotriva caderii masive a parului, prevenind calvitia, repara si previne aparitia firelor despicate.

Pulberea de reetha (sapindus mukorossi) contine saponine naturale care in contact cu apa fac mai multa spuma decit shikakai, de aceea ele sint folosite impreuna. Pe linga spuma, este un conditionant natural, ajuta la descilcirea parului si previne formarea matretii.

Cum se utilizeaza aceste pulberi?

Pentru cei mai putin pretentiosi si care vor beneficii maxime, se formeaza o pasta din una sau 2 linguri de pulbere in functie de lungimea parului, in amestec cu apa  fierbinte, se lasa 15-30 de minute in repaos apoi se aplica pe par si pe pielea capului, ca o masca, masind usor. Se lasa apoi sa actioneze 5-10 minute sI se indeparteaza cu apa, clatind din abundenta  pina se elimina toate particulele din par.

Pentru cei care nu suporta sa foloseasca plantele ca atare, de cu seara se lasa la macerat  1-2 linguri de pulbere din plante in suficienta apa incit amestecul sa fie fluid. A doua zi se agita puternic, se filtreaza printr-o sita foarte deasa, tifon sau o bucata de tesatura si cu lichidul rezultat in urma filtrarii se spala parul. Se aplica cite putin de mai multe ori, se maseaza parul si scalpel, se lasa sa actioneze 5-10 minute. apoi se clateste.

Pentru parul gras, in pasta sau lichidul obtinut se pot adauga citeva picaturi de lamiie. Pasta se lasa sa actioneze mai mult timp, minim 20-30 de minute pentru a extrage eficient uleiurile si sebumul in exces din par.

Ca si regula generala, nu se adauga uleiuri de ingrijire in pasta pentru spalat. Ele se pot adauga ca si masca, inainte sau dupa spalarea parului.

Ce alt sampon se poate lauda cu aceste calitati? La fel ca si oricare produs cosmetic, fie el natural sau nu, ;amponul din pulberi de plante poate sau nu sa fie potrivit pentru voi. Lucru pe care il veti afla doar incercind.

Claudia BULAI

Comentarii