Teiul, copacul care linisteste nervii

vineri, 05 iunie 2009, 17:14
3 MIN
 Teiul, copacul care linisteste nervii

Despre tei se pot spune multe: la romani este considerat un copac sfint fiind folosit la unele sarbatori ca si protector al casei; ceaiul din flori care este cel mai popular ceai, care calmeaza nervii sia duce somnul cel odihnitor; copac care aduce hrana pentru albine si iar mierea extrasa de acestea putind fi utilizata in diverse scopuri terapeutice; si nu s-a spus totul inca. Cercetari recente au aratat ca inhalarea mirosului de flori sub coronamentul unui tei poate induce stari de calm si provoaza un somn odihnitor.

Teiul se prezinta in padurile noastre sub forma a trei specii: teiul rosu, Tilia cordata, teiul argintiu sau alb, Tilia tomentosa si teiul mare, Tilia platyphyllos. Arborele are in jur de 40 de metri cu o coroana ca un glob si deasa. Frunzele sint in forma de inima iar florile sint alb-galbui cu miros placut. Toate cele trei specii sint cultivate si ornamental.

Despre acest copac se mai poate spune ca nu este fulgerat sau trasnit niciodata datorita magnetismului sau diferit de al celorlalti copaci. De aceea pe timp de furtuna teiul este foarte bun ca adapost. Umbra acestui copac este cea mai placuta si racoroasa dintre toti copacii si nu provoaca raceli sau alte incoveniente.

Ce folosim de la tei?

De la tei se recolteaza florile care dau un produs vegetal uscat cu miros placut de miere si gust dulceag si usor astringent. Florile, cu sau fara bractee, se recolteaza incepind cu jumatatea lui iunie de la Tilia plathphyllos care infloreste primul. La distanta de aproximativ doua saptamini se recolteaza Tilia tomentosa si in iulie Tilia cordata care este ultimul care infloreste.

Frunzele teiului, atunci cind sint tinere, se folosesc in alimenatatie in locul frunzelor de vie la infasuratul sarmalutelor.

Un alt produs folosit de la tei este lemnul moale si usor de prelucrat. Este utilizat si de mesterii populari si in confectionarea mobilierului.

Din scoarta se extrag fibre pentru legat in viticultura si pomicultura dar si pentru fabricarea de fringhii si rogojini.

Cum folosim florile copacului?

Ceaiul de tei este emolient datorita mucilagiilor, diaforetica si smasmolitica datorita flavonidelor si usor sedativa asupra sistemului nervos datorita farnesolului. Activeaza bine in starile cauzate de tulburari nervoase fiind un remediu blind.

Ca infuzie poate fi folosit ca expectorant in bronsite, sedativ nervos in insomnii si stari de tensiune psihica iar infuzia usoara de tei este recomandata copiilor nervosi. Decoctul de flori de tei folosit sub forma de comprese care au rol de a  calma durerile locale.

In amestec cu alte plante dau produse de tipul ceiurilor calmante impotriva tulburarilor cardiace, sedative sau sudorifice.

Frumusete la puterea a treia

In cosmetica ceaiul de tei are proprietati in combaterea cearcanelor. Se folosesc comprese muiate in infuzie calduta si concentrata de flori de tei aplicate pe ochi timp de 10-20 de minute.

Baile de relaxare pot include si esenta de tei sau florile scufundate in apa de baie. Aduc calm si liniste alungind stresul unei zile obositoare.
Mierea de albine din flori de tei este utilizata pentru tenurile imbatrinite, ridate in amestec cua lte ingrediente naturale. (Sandu MARIN)

Comentarii