Controverse legate de legea violului aprobat de stat

joi, 01 martie 2012, 19:46
4 MIN
 Controverse legate de legea violului aprobat de stat

Una din dezbaterile fierbinti ale acestei luni in Statele Unite este provocata de introducerea unei legi care obliga femeile sa faca o ecografie a sarcinii cu 24 de ore inainte de a efectua un avort la cerere. In Virginia, legea ecografiei obligatorii a fost adoptata deja, iar propuneri similare au fost depuse spre aprobare in Pennsylvania, Idaho si Alabama. Propunerea legislativa a provocat furtuni puternice. Doctorii vor fi obligati sa efectueze procedura, sa ofere explicatii verbale si sa o determine pe femeie sa vizioneze imaginile cu embrionul inaintea avortului. Pentru ca initial autorii republicani ai noilor reglementari propusesera ca ecografia obligatorie sa fie efectuata intravaginal, reprezentantii societatii civile, scandalizati de noua lege, au numit-o "legea violului aprobat de stat".

Legea din Virginia, ca si propunerile din celelalte state, nu prevad exceptii. Femeile insarcinate in urma unui viol sau incest trebuie sa treaca prin acelasi proces, ceea ce – remarca o publicatie online – inseamna ca ele vor fi violate pentru a doua oara, intrucit, potrivit definitiei legale, orice penetrare fortata, non-voluntara se numeste viol si se pedepseste cu inchisoarea. In acest caz, insa, doctorii care nu efectueaza ecografia involuntara ar putea ajunge la inchisoare.

Ca urmare a protestelor imense, Virginia a inlocuit obligativitatea ecografiei intra-vaginale cu cea abdominala, iar legea a trecut la limita. Iar in cazul in care republicanii vor cistiga alegerile in State, o lege federala cu acelasi subiect este probabila, avind in vedere ca fostul candidat prezidential, Michele Bachmann, si-a exprimat deja preferinta pentru o astfel de initiativa.

Inamici ai dreptului la avort, republicanii au promovat aceasta lege nu ca pe o restrictie, ci ca pe o expresie a "dorintei Senatului de a respecta un drept al femeilor la informatie medicala relevanta despre propriul lor corp si copil nenascut inainte de a lua decizii ireversibile". Mai vehement in declaratii, senatorul republican de Alabama, Clay Scofield, sustine ca procedura va face femeia sa vada "nu doar un manunchi de celule, asa cum i se spune, ci forma unui copil. Si e de sperat ca va decide sa pastreze copilul". (Declaratia nu se sustine cu argumente medicale, deoarece majoritatea avorturilor au loc in primele 12 saptamini).

Dincolo insa de ambitiile moralizatoare ale conservatorilor republicani, legea ridica numeroase dileme morale. Nu doar despre dreptul femeii la decizii in legatura cu propriul corp, ci si in legatura cu gradul de amestec al statului in viata privata.

Inainte de toate – argumenteaza opozantii legii -, legea ecografiei obligatorii este o incalcare a dreptului de decizie individuala in privinta reproducerii. Femeile vor fi obligate la aceasta procedura fara posibilitatea de a se opune. Mergind mai departe, un politician democrat punea problema consecintelor nedorite pe care le-ar putea avea noua lege in situatia in care o femeie se opune fizic la noua procedura: "O va seda statul? O va lega de pat? Cit de departe se va merge?"

Indiferent de raspuns, legea este, in opinia multora, o intimidare la adresa femeilor si o ofensa la adresa capacitatii acestora de a lua decizii responsabile. Este vazuta ca o intruziune in viata privata a femeilor si, ceea ce e si mai scandalizant in conditiile costurilor exorbitante ale asistentei medicale din State, e pe banii lor. Costurile ecografiei obligatorii nu sint decontate de nimeni in Virginia, nici in celelalte state unde propunerea e pe rol.

Nu in ultimul rind, legea este vazuta ca un amestec al guvernului in viata individuala a cetatenilor in general. Ce mai urmeaza?, se intreaba reprezentanti ai societatii civile. Cu atit mai interesant este faptul ca propunerea apartine republicanilor, care sint adeptii interventiei minime a statului. Asadar, aparind orbeste pozitia lor anti-avorturi, republicanii se contrazic pe ei insisi. Cind in dezbatere publica era obligativitatea vaccinului impotriva virusului HPV, aceeasi Michele Bachman care acum ar dori ecografie obligatorie prin lege federala condamna ideea "injectiei guvernamentale" si a vaccinarii fetitelor prin "forta guvernului". Diferenta este ca, in timp ce obligativitatea vaccinului era cel putin justificata de o prioritate de sanatate publica (reducerea cancerului de col uterin), in cazul legii "avortului de stat" o astfel de justificare nu exista – remarca "The Huffington Post".

Nu in ultimul rind, legea adoptata in Virginia este criticata ca pe o intruziune guvernamentala in decizia medicala. Daca azi guvernul le dicteaza medicilor cind sa faca ecografii, miine ar putea fi votata o lege despre operatiile de apendicita si poimiine despre cele pe cord deschis. Este acesta un pas in compromiterea identitatii si suprematiei profesionale de catre puterea politica si grupurile de lobby?

Comentarii