Dictator, tiran, despot (I)

miercuri, 13 iunie 2012, 18:21
4 MIN
 Dictator, tiran, despot (I)

Sunt trei cuvinte cu mare incarcatura negativa. De multe ori, ele sunt considerate sinonime, desi, in realitate, nici sinonime nu sunt si nici nu au avut, intotdeauna, sensul pe care il au astazi.

Sa le luam pe rand.

DEX-ul spune ca Dictator inseamna „conducator de stat care dispune de puteri politice nelimitate", iar figurativ desemneaza orice persoana care are o conduita autoritara.

NODEX-ul, la randul sau, pune semnul egalitatii intre Dictator si Despot, Potentat, Tiran. Echivalenta nu are acoperire istorica, ci provine din limbajul comun de azi, cand cele trei cuvinte sunt folosite ca sinonime.

Dictator este un cuvant foarte vechi,de origine latina; noi l-am preluat din franceza – dictateur. Senatul vechii Rome, din perioada Republicana, numea, in caz de mare pericol,un Dictator, caruia ii acorda depline puteri in afara de cea de a dispune de fondurile statului. 

Intotdeauna era numit unul din fostii consuli, membru al Senatului, pentru o perioada limitata intre 6 luni si maximum un an. La incheierea mandatului, Dictatorul isi relua locul in banca Senatului, iar daca in timpul mandatului facuse abuzuri, putea fi tras la raspundere.

Toti, spune istoria – cu doar doua exceptii – au respectat limitele de timp si de putere ce le fusesera impuse. Era, asadar, o dictatura acceptata pentru un timp scurt si precis delimitat.

Celebru a ramas Lucius Titus Quinctius Cincinatus, care a fost numit Dictator in anul 458 i.e.n. pentru a apara Roma impotriva Aequi-lor si Volscilor. El a obtinut o victorie rapida si numai dupa 16 zile de la numire a parasit de bunavoie Dictatura si s-a intors la coarnele plugului – de unde il luasera delegatii Senatului pentru a-l numi Dictator. Pana in ziua de astazi, Cincinatus a ramas simbolul omului care nu iubeste deloc puterea, iar cand este obligat sa o exercite o face strict pana la indeplinirea misiunii, dupa care se retrage.

Au mai fost in istorie personaje care au renuntat, de bunavoie, la putere – uneori una foarte mare, ca cea a lui Diocletian, de exemplu -, dar nu prea multe. Pe cei mai multi, puterea ii orbeste si recurg la orice mijloace pentru a o pastra, adica devin Tirani. Generalul George Washington, unul din intemeietorii SUA, a fost supranumit Cincinatus American, pentru ca voia sa se retraga la mosie dupa prima mare victorie impotriva englezilor, iar marele oras Cincinatti si-a luat numele, indirect, de la celebrul roman Cincinatus. Exista si un Ordin numit Cincinatus, a carui medalie poarta imaginea romanului si inscriptia „Omnia retinguit servare Republicam" – adica sa faci orice pentru a apara, a salva Republica.

Asadar, cuvantul Dictator are o origine nobila – ca sa spunem asa -, iar conotatia negativa a capatat-o ulterior, mai ales in epoca moderna; Democratia se defineste,in primul rand, prin opozitie cu Dictatura, in intelesul sau negativ.

Tiran – ca multe alte cuvinte din cultura europeana – vine din limba greaca, tyrannos, dar noi am preluat frantuzescul tyran.

DEX-ul il defineste ca ,,stapanitor absolut al unui stat sau al unei cetati grecesti din antichitate, care guverna cu cruzime". La randul sau, NODEX-ul pune semnul egalitatii intre Tiran, Despot si Satrap.

Este, de asemenea, un cuvant foarte vechi.

Pana la inventarea democratiei de catre atenieni, cam toate cetatile – polis-urile – grecesti erau conduse de tirani (sec. 8-5 i.e.n.)

Nici acest cuvant nu avea, initial, conotatia profund negativa pe care a capatat-o ulterior. El insemna, pur si simplu, conducator sau, cum am spune noi, cu privirea atintita in trecutul nostru, Domn al cetatii. De altfel, spun lingvistii, termenul provine din Asia Mica, din cuvantul Turan, care insemna Domn, Stapan si era aplicat chiar si sefului unei familii. Tiranii cetatilor grecesti se fac vinovati de alterarea sensului pozitiv al acestui cuvant, prin duritatea si cruzimea cu care au guvernat. Adversarii politici sau dusmanii personali erau eliminati fizic fara nicio ezitare, ba chiar erau torturati inainte de a fi omorati, prin metode care pe noicei de azi, ne ingrozesc.

Cuvantul a facut o frumoasa cariera, astfel incat toate revolutiile moderne s-au declansat si desfasurat pentru rasturnarea „tiraniei". Ca revolutiile au inlocuit, deseori, unii tirani cu altii si mai sangerosi, este o alta poveste, pe care o voi spune separat. Curios, si nu chiar, este faptul ca si vechii tirani greci, ca si unii moderni, au ajuns la putere prin vot popular – cazul lui Hitler este cel mai cunoscut.

Se intelege, din ce-am spus pana acum, ca nu putem pune semnul egalitatii intre Dictator si Tiran. Pe scurt, orice Tiran este si Dictator, dar nu orice Dictator este si Tiran.

Au existat Dictatori care, favorizati de unele conditii sociale si istorice aparte, nu au omorat oameni, nu si-au exterminat fizic oponentii. Sigur, nu este cazul lui Stalin, Hitler sau Mao – care au fost si dictatori si tirani.

Comentarii