Noroiul serotonic si memoria controlata

vineri, 05 februarie 2010, 20:37
4 MIN
 Noroiul serotonic si memoria controlata

In noiembrie anul trecut, am dat la Amnas peste un Spiegel mai vechi (nr. 15/2007 /7.4.07). Rasfoindu-l, am descoperit ca insemnasem doua mici articole pe teme stiintifice. Le-am recitit.

Primul articolas rezuma, sub titlul „Murdaria ne face fericiti", un studiu al Universitatii Bristol elaborat in colaborare cu University College London: studiul a scos la iveala faptul ca „anumite bacterii din pamint stimuleaza secretia serotoninei, hormonului fericirii. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii, cind au infestat niste soareci cu agentul patogen Mycobacterium vaccae. Astfel, a fost activata sporit o parte a creierului care produce serotonina".

Ideea de-a face acest studiu ar fi venit de la observatia uluitoare ca pacientii bolnavi de cancer care aveau in corpul lor bacteriile respective aveau si o parerere mai buna despre calitatea simtita a vietii lor. „Aceste studii ne ajuta sa intelegem cum comunica trupul cu creierul", este citat Chris Lowry, autorul principal, „si de ce un sistem imunitar sanatos ar putea fi important si pentru sanatate mintala". Concluzia, deci: „Cine scormoneste-n noroi se simte mai bine".

Acum, intreb si eu daca nu se putea ajunge la aceasta concluzie mai demult, fie si numai de la simpla realitate privind arhicunoscuta placere a copiilor mici de-a se balaci in prima baltoaca ce le iese-n cale?! Desigur, preferinta bivolilor ori a porcilor de-a se tavali intr-o mlastina va fi avind si explicatii mult mai practice (precum scaparea de muste si de caldura la bivoli), dar ceva-mi spune ca au si ei parte de-o secretie suplimentara de serotonina si, deci, de un prea-placut sentiment de fericire…

Asa stind lucrurile, poate n-ar strica sa-si regindeasca igiena personala toti aceia care-s obsedati de ea, cei care se spala nu prea rar, ci prea des pe miini, care fac zilnic ori chiar de doua ori pe zi dus: nu fac decit sa-si slabeasca sistemul imunitar, pe de-o parte, si sa se lipseasca de serotonina aferenta „murdariei", pe de alta. Mda, mai ales omul urban, cel care nu prea mai apuca sa intre-n contact cu realitatea pamintului, a noroiului la propriu (nu ma refer aici la noroaiele de pe strazi care murdaresc doar masini si incaltari, ci la cele simtite pe piele…), ar trebuie sa reflecteze nitel si sa puna-n balanta daca igieno-pedanteria sa exagerata „se merita": cine-i obsedat de igiena obtine de pe urma ei, ce-i drept, o linistire a egoului sau socio-cultural, dar nu-si ofera neaparat sentimentul fericirii, ci risca, dimpotriva, sa se-ncarce cu stres prin permanenta teama de-a fi cumva murdar, transpirat etc. Iar daca prea multa igiena scade imunitatea, stresul precis n-o creste.

*

De-o cu totul alta factura a fost al doilea articolas pe care mi-l incercuisem. De data aceasta, niste oameni de stiinta francezi au facut o descoperire mai mult decit interesanta. „Amintiri izolate pot fi sterse tintit, in vreme ce restul memoriei ramine neafectat – aproape ca in filmul de science-fiction Men in Black, in care doi agenti secreti le elimina unor cetateni anumite amintiri cu telecomanda". (In paranteza fie spus, de pe net am aflat ca agentii in cauza foloseau un aparat numit neuralizator pentru a sterge memoria de scurta durata.)

„O metoda asemanatoare au verificat-o niste oameni de stiinta francezi de la Universitatea Paris-Sud din Orsay pe sobolani. Mai intii, animalelor le erau implantate niste amintiri neplacute: li se faceau electro-socuri, urmate de sunete de avertizare. Ori de cite ori auzeau apoi aceste sunete, sobolanii intrau in panica. In cele din urma, le-a fost data o substanta care duce temporar la uituceala. Pentru a activa amintirea care trebuia stearsa, le-a fost pusa banda cu sunetele de avertizare – dar fara sa mai primeasca electro-socuri. In combinatie cu medicamentul, ulterior se ajungea la stergerea exclusiv a amintirii neplacute – la auzirea semnalului de avertizare, sobolanii nu mai aveau reactii de panica".

Care va sa zica asa. Iata ca omenirea-i si in privinta asta pe calea cea mai buna!

Peste cine stie citi ani, ne putem imagina, se duce omul incarcat cu prea multe amintiri neplacute la o „clinica de neuralizare" si, contra unei taxe (tot mai mici in timp, pe masura in care „neuralizatorul" va deveni tot mai performant), scapa de ele cit ai zice peste. Sau…

Sau serviciile secrete ale unor state scapate din mina democratiei si ajunse pe mina unor Oameni in Negru se vor folosi de noile posibilitati in ambele directii: sa le stearga cetatenilor-problema amintirile neplacute si sa le implanteze in loc unele placute. Sau…

Niste organizatii teroriste sa-i foloseasca pe anumiti indivizi cu memoria manipulata la propriu si prin actiune directa dupa nevoi pentru asasinate si atentate. In fine…

*

Stau si ma-ntreb: oare de ce, atunci cind am recitit aceasta stire, primul meu gind s-a dus la ceva rau, la raul pe care-l vor putea face niste state, niste servicii/organizatii mai mult sau mai putin secrete folosindu-se de metode de stergere tintita a unor amintiri? Pentru ca am crescut intr-un stat totalitar? Probabil. Dar poate si din cauza faptului ca sint un sceptic, unul pentru care toata avalansa asta tehnologica, toate descoperirile si inventiile care de care mai de necuprins cu mintea mi se par mai degraba ceva ce-i desprinde pe oameni de realitatea unei vieti firesti, de realitatea palpabila a pamintului uscat, plouat, nins, inghetat ori inundat, de noroiul cel declansator de serotonina…

Altfel, stim cu totii de-acum ca orice descoperire stiintifica, orice inventie poate fi folosita in ambele directii, asa cum si acum citeva mii de ani puteai folosi o lance ca sa dobori vinatul ori ca sa ucizi un om.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii