O pictura parfumata cu vibrari de violent

miercuri, 02 martie 2011, 19:12
3 MIN
 O pictura parfumata cu vibrari de violent

Martie. Afara era un frig de-ti venea sa-ti tii congelatorul deschis pentru a se mai incalzi nitel in casa. Fulgi albi dantuiau fericiti prin vazduhul paralizat de bucuria venirii acestor vestitori ai primaverii. Trecatori infofoliti ca luptatorii ninja se agitau, cu ultimele ramasite de caldura corporala, sa cumpere flori gingase, cu gindul de a le oferi celor dragi si mai putin dragi, in semn de pretuire si pentru ca, ah, ce coincidenta!, a venit primavara. Privind pe geam, parca imi scirtiia in urechi chitara unui prieten din studentie, care, in racoarea verii, la vreme de apus, susura, spre deliciul unor colege mai sensibile, Antiprimavara lui Adrian Paunescu: "Primavara, care-ai fost/ Nu veni, n-ai nici un rost/ Poti sa pleci, sintem reci/ Iarna ni-i pe veci".

Deschid casuta de e-mail: "A venit primavaara!". Intr-adevar, sosise. De la mai multi expeditori si cu mai multe infatisari: ghiocei, zambilute, power-point-uri cu mugurasi, gizute si pasarele… "O primavara superba!". La multi ani si voua, dragi trimitatori!

Tot superba era si primavara multinationalelor care s-au folosit de venirea zilei 1 Martie pentru a le aminti clientilor ca, intr-o zi atit de frumoasa si de deosebita, obrazul subtire cu mare cheltuiala se tine: "De 1 martie, noi iti rasplatim fidelitatea. Cumpara-ti un telefon!" sau "Numai la noi vei gasi (de 1 martie, desigur) cea mai completa gama de…" Adjectivul complet o fi avind, oare, grade de comparatie?

In cutia postala, prima zi din martie se lafaia ca o beizadea. Pliante vesele, colorate si pline de promisiuni alungau din doua vorbe blestemata iarna si-ti aduceau in suflet si in minte verdele crud al cimpului, mireasma reavana a padurii si alte citeva oferte irezistibile: plasme, laptopuri, mincare la oferta s.a.m.d.

Schita ar putea continua, dar nu vreau sa ma fac inteles gresit. Nu ma numar printre morocanosi, ci incercam sa constatam existenta unei dimensiuni iesite din matca ei fireasca, anume festivismul exacerbat pe care unele dintre zilele calendarului il presupun. Nu este, asadar, vorba despre 1, 8 sau 9 (pentru unii) Martie, nici de 1, 2 sau 9 Mai, nici de 1 iunie, de Paste ori de Craciun, de zilele de nastere sau de cele onomastice. Este vorba despre reactia unduitoare a lumii la ceea ce se petrece, la scara nationala, in zile ca acestea si in altele ca ele.

Omul romanesc nu mai cunoaste masura zilelor si a lucrurilor. In fiecare 14 februarie sintem dirijati discret sa ne iubim aproapele, macar cu un iepuras de plus sau cu o inima din catifea rosie, pe care scrie „I love you". Zece zile mai tirziu, Dragobete strikes back! Iepurasi, inimi catifelate, cina romantica, film, dans si declaratii de iubire vesnica. Ceea ce de 1 Martie este firesc si frumos s-a transformat intr-o mecanica cruda, lipsita de emotii. Am inghetat sub asaltul a sute de modele de martisoare, mii de fire de flori, milioane de urari frumos umplute si decorate. Din toate acestea a disparut esentialul, adica fiinta careia i se adreseaza o asemenea efuziune. Dincolo de faptul ca astfel de manifestari populare sprijina IMM-urile si specula cu flori, mai ramin doar ramasitele de gesturi a caror relevanta e pe cale sa se ascunda intre faldurile capitalismului nostru original.

Cu bucurie am preluat si din festivismul altora. Deschiderea catre importuri vine probabil din vremea in care dolarul, cartusul de Kent si cafeaua cu aroma straina contribuiau spornic la asezarea ierarhiilor, favorurilor si serviciilor, desi unii au banuiala ca un astfel de comportament suspect de tolerant e un mai vechi narav romanesc, pe care BT-ul si salamul de Sibiu l-au cizelat pe ici, pe colo.

Asadar, daca nu va place Valentine, poate va bucurati de Halloween. Daca aveti ceva impotriva Zilei Internationale a Muncii, poate va convine mai mult Ziua Independentei (4 iulie), Ziua Frantei (14 iulie) sau Ziua Recunostintei.

Din punct de vedere legal, nu avem mai multe zile libere decit alte popoare, dar nu ratam nici un prilej de a transforma o zi de lucru intr-una festiva. In principiu, orice zi poate fi o sarbatoare. Martie este doar promisiunea unui an spectaculos si bogat. Va doresc o primavara superba!

Comentarii