Paradisul plagiatorilor

joi, 04 octombrie 2007, 19:09
3 MIN
 Paradisul plagiatorilor

Pe multi ii va fi surprins discursul pe care presedintele Traian Basescu l-a rostit, la Iasi, cu prilejul deschiderii anului universitar. In locul unor declaratii de circumstanta si a unor exuberante festiviste, Traian Basescu a vorbit despre frauda si coruptie, despre proportiile incredibile pe care le-a atins fenomenul plagiatului, despre deriva provocata de faptul ca studiile universitare sint judecate aproape exclusiv din punctul de vedere al "rentabilitatii". Ma intreb cum au primit profesorii si studentii din intreaga tara aceste cuvinte. Mai ales cei care se stiu cu musca pe caciula.
Unii dintre ei (si nu putini) continua sa priveasca – sint convins – astfel de lucruri cu seninatate.

Printr-o coincidenta poate nu tocmai ciudata, numarul de saptamina trecuta din revista Dilema veche a fost consacrat "Furtului intelectual". Daca nu l-ati citit, incercati sa-l mai gasiti in chioscuri. Veti afla acolo mai multe articole ce analizeaza, lucid si necrutator, racila plagiatului. Partea dramatica a chestiunii este ca plagiatul nu mai e simtit ca un act condamnabil. Unul din semnatarii articolelor din Dilema veche (repet, numarul din 27 septembrie), Alexandru Ofrim, povesteste cum pagini si capitole din cartea sa Strazi vechi din Bucurestiul de azi au fost reproduse identic, sub alte semnaturi, in felurite publicatii, de la Lumea misterelor la Jurnalul national ("semnatura" e aici, vai, simpatica actrita Rodica Mandache), Tricolorul si Romania Mare.

Iata ca plagiatul a ajuns o practica obisnuita si in mass-media, unde "ziaristi" improvizati copie cu nerusinare sub privirile tolerante (daca nu si incurajatoare) ale sefilor lor. Alexandru Ofrim mai gaseste (din intimplare) o comunicare stiintifica a sa intr-o revista din … Zalau. Semnatarul era aici un tinar doctorand (!) care luase textul de pe Internet, dupa care il folosise si in lucrarea de licenta (Internetul e, cu siguranta, paradisul plagiatorilor). Dar bomboana de pe coliva e pusa de o studenta a lui Ofrim, care a prezentat profesorului ei, drept referat de absolvire, acelasi text "fructificat" la Zalau, luat tot de pe Internet. Juna nu prea a realizat enormitatea situatiei: a considerat mai degraba ca a avut un mare ghinion!

Si regretata Irina Nicolau, autoare a unei carti intitulate Ghidul sarbatorilor romanesti, este o victima privilegiata a hotilor "intelectuali" din mass-media. O regasim aici, pe post de nonsalanta plagiatoare, pe simpatica (odinioara) actrita Rodica Mandache. Un articol amplu al profesorului Adrian Mihalache arata la ce dimensiuni a ajuns ceea ce autorul numeste "E-Plagiatul". Tehnologia informatiei, scrie autorul, "faciliteaza furtul intelectual (…) De la traditionalul plagiat, s-a ajuns la e-plagiat". Daniela Cutas ne prezinta rezultatele unor anchete printre studenti, din care rezulta ca acestia ignora, in majoritate, regulile de citare si procedurile trimiterilor bibliografice. Si inca: "studentii acuzati de plagiat mi-au mai spus si ca nu stiau ca nu este voie sa realizeze compilatii in referate sau sa preia idei sau informatii de la alti autori, cita vreme ii enumera in bibliografia finala". Iar Daniela Cautis, care a predat si la Manchester, ne aduce la cunostinta ca, in aceasta universitate britanica, la inmatriculare "fiecare student semneaza o declaratie in care i se explica ce este plagiatul si prin care se angajeaza ca a luat la cunostinta si ca nu va plagia"… Nici nu-ti vine sa crezi ca e adevarat.

Despre avatarurile moderne ale plagiatului vom afla lucruri captivante si in urmatoarele volume din cartea lui Alexandru Dobrescu, Corsarii mintii. Istoria ilustrata a plagiatului la romani, Vol. I, 2007, editura Emolis. Pina una-alta, in universitati dar si in mass-media sau in lumea editoriala, e jale mare. Daca stam cu miinile incrucisate, furtul intelectual se va generaliza pina la a capata atributele normalitatii. Sa speram ca, totusi, nu vom ajunge acolo.

Comentarii