Un an ciudat

miercuri, 19 decembrie 2007, 21:22
3 MIN
 Un an ciudat

In acest moment, pe scena politica romaneasca mai evolueaza doar trei actori principali. Cu toate acestea, PDL, PSD si PNL, luate individual, sint inca insuficient de puternice pentru a-si permite sa joace de unele singure. In 2008, intre cele trei formatiuni vor exista – concomitent – tatonari, contacte secrete, colaborari mai mult sau mai putin recunoscute, dar si lovituri sub centura, tradari ori tentative de destructurare a celuilalt.

Sa luam variantele de colaborare pe rind. Mezalianta dintre PNL si PSD functioneaza, de altfel, de vreo 8-9 luni, permitind liberalilor sa se mentina aproape miraculos la guvernare. In acelasi timp, aceasta colaborare lasa destul spatiu de manevra pesedistilor, pentru a-si face inca jocurile prin judete. Pe termen scurt si mediu, adica pina spre alegerile de anul viitor, alianta va ajuta mai ales PSD, care, mai bine organizat in teritoriu, isi va intari capacitatea de mobilizare la scrutinele viitoare. Pe de alta parte, e foarte posibil ca, la anul, liberalii sa aiba o mare problema de comunicare cu propriul electorat, din cauza duplicitatii de care au dat dovada in a doua parte a guvernarii. Daca si PC se va duce spre PNL, atunci ramine de vazut daca "virusul" Dan Voiculescu va fi anihilat ori, dimpotriva, va imbolnavi grav si acest partid.

Nu este o intimplare ca noul PDL a renuntat la prevederea potrivit careia intre oamenii lui Boc-Basescu si cei ai lui Geoana nu putea exista cale de intelegere.

In viitorul foarte apropiat, democrat-liberalii vor avea nevoie de pesedisti pentru a impune proiectul votului uninominal, chiar daca se va merge pe varianta PSD. De asemenea, cartelul mascat dintre cele doua formatiuni va putea face destul de multe probleme liberalilor, el functionind ca un veritabil instrument de santaj si presiune la adresa ineficientului Cabinet Tariceanu. Poate curios pentru unii, dar din aceasta colaborare va profita cel mai mult PDL, mai apt sa-si creeze niste capete de pod in interiorul partidului lui Geoana. Deja exista in PSD unele grupuri care par a-i simpatiza mai mult pe democrat-liberali decit pe liberalii lui Tariceanu. Folosind cum trebuie acest ascendent, Basescu poate deregla intreg mecanismul de putere al PSD, fortindu-i pe pesedisti sa intre intr-un razboi intern de mare uzura.

Ultima varianta de colaboare, cea dintre PNL si PDL, poate parea improbabila doar la prima vedere. Este greu de crezut ca nu mai exista liberali care sa nu inteleaga ca apropierea PNL de PSD va face mai mult rau decit bine formatiunii conduse acum de Tariceanu. Cind sondajele vor arata procente tot mai mici in dreptul PNL, multi liberali vor intelege ca jocul la doua capete a ajutat doar camarila din jurul lui Tariceanu si baronii din PSD. Intr-o logica a politicii (dar putem vorbi, totusi, de asa ceva?), locul liberalilor este mai degraba alaturi de PDL, si nu numai pentru ca unul dintre marile proiecte ale liberalilor a fost condamnarea regimului comunist. In plus, o apropiere de PDL ii poate ajuta pe liberali sa-i atraga inapoi pe fostii colegi care nu se vor regasi pe listele ori in filosofia formatiunii lui Boc.

Prin urmare, 2008 se anunta a fi un an ciudat tocmai din cauza acestor contacte politice doar aparent neverosimile. Ele vor avea si un efect negativ: toate scandalurile la virf vor continua, dar si unul pozitiv: vor impune incetul cu incetul o clarificare doctrinara a formatiunilor puternice. Cum altfel, de vreme ce PSD (social-democrat, zice-se) ramine partidul celor mai bogati politicieni, PNL (liberal ?) pare mai preocupat sa ofere ajutoare sociale populatiei, iar PDL (crestin-democrat?) isi cauta inca un proiect de viitor?

Pentru a avea succes in anul electoral care vine, fiecare partid va fi obligat sa-si traseze foarte clar niste sfere de influenta. A te risipi pe toate zonele de electorat poate reprezenta o solutie dintre cele mai proaste. Dimpotriva, a-ti identifica exact tipul de alegator si a-l mobiliza poate deveni mutarea cistigatoare. Una peste alta, in 2008, am putea asista, ca un efect poate neasteptat al atitor tulburari, tocmai la primii pasi spre maturizarea clasei politice romanesti. Si apoi, sa nu uitam ca, in aceasta luna, Romania cea nascuta in decembrie 1989 isi serbeaza majoratul.

Comentarii