Batalie de joc

luni, 30 iulie 2012, 21:04
2 MIN
 Batalie de joc

* La ora la care am inceput sa scriem astea, micul ecran, indiferent de postul de stiri, arata ca un camp de lupta, dupa batalie, cand se numara mortii si se aduna ranitii. Un camp presarat de gropi (nu de obuz, ci in buget), un camp rascolit, pe care nu va mai creste nimic, multa vreme, cu exceptia balariilor. Un camp de pe care, peste ani si ani, romanii vor recolta doar proiectile neexplodate, resturi pline de rugina si ciolane. Doar pe frontul de vest, in timpul Primului Razboi Mondial, a luptei surde in transee, se mai intampla sa moara zeci de mii, din ambele tabere, pentru cativa metri patrati de teren, recuceriti in zilele urmatoare. Cam asa ceva s-a intamplat si cu referendumul: a fost o confruntare de forte, o risipa de bani si energii, o incrincenare din care toti au iesit sifonati. Ca pe frontul de vest, si aici supravietuitorii se vor intoarce in transeele lor si se vor bombarda reciproc, se vor pandi reciproc prin catarea armei si se vor impusca reciproc de fiecare data cand unul dintre combatanti va scoate capul deasupra parapetului. Si, desigur, isi vor trimite gaze, intoxicandu-se reciproc. De mentionat ca, in oricare razboi, cele mai multe victime sunt din randul soldatilor simpli, chemati sub arme, si a populatiei civile, care n-are nici o treaba cu batalia lor. Politicienii, generalii, coloneii, astia stau, de obicei, in adaposturi blindate, unde beau si taraie stegulete pe harti…

* Pina la urma, Primul Razboi Mondial s-a incheiat nu printr-o victorie decisiva a Aliatilor si o predare a Germaniei, ci printr-un armistitiu. La ora 11, pe data de 11 a 11-a, 1918, au tacut tunurile, insa doar pentru vreo doua decenii… Ramane de vazut cand au sa reinceapa loviturile sub centura din politica romaneasca; lumea s-a cam saturat, totusi, sa-si risipeasca energia, mai ales pe caldura asta…

* Ca sa fie tacamul complet, dupa batalia asta de joc, pe langa canicula si seceta, asteptam sa urmeze tornade, grindina, cutremure, alunecari de teren, lacuste si coropisnite, purici si paduchi, viscol, ger, tsunami, cartite etc. Stateam si cugetam la banii irositi, aruncati pe garla cu prilejul evenimentelor din ultimele saptamani, la copacii taiati pentru a se face din ei hartie de buletine de vot, de afise colorate si de fluturasi cu mesaje, varati in cutiile postale, la miile de panouri cat casa, inaltate pe marginea drumului (din care s-ar fi putut face parazapezi), la miile de autocare pline de manifestanti nadusiti, care au batut soselele patriei, imputind aerul cu gaze de esapament, la milioanele de euro aruncate pe tricouri, sepci, muzicanti naimiti cu ora etc. Nu in ultimul rand, la milioanele de capete de romani in care, luni dimineata, rasunau, dureros, loviturile de ciocan ale mahmurelii, dupa o noapte de stat in fata televizoarelor si de baut de necaz, bucurie ori chiar de sete. Una peste alta, s-a incheiat inca o batalie, razboiul continua, iar victimele sunt multe. Adunate, formeaza poporul roman.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii