Limba romana si aplicatiile de recunoastere vocala

Subtitlu

marți, 02 octombrie 2012, 20:03
2 MIN
 Limba romana si aplicatiile de recunoastere vocala

Siri, managerul virtual al companiei, este disponibil pe telefoanele iPhone 4S si iPhone 5, precum si pe ultimul model de iPad. De fapt, Siri este o aplicatie care aduna informatii de pe Internet in functie de comenzile pe care le primeste si le prezinta intr-un mod personalizat. Important este ca aceste comenzi nu trebuie sa respecte anumite expresii verbale fixe pentru ca aplicatia are capacitatea de a „intelege"  mai multe tipuri de formulari.

Daca ii vei spune ca ai vrea sa vezi noul film cu Monica Barladeanu, Siri iti va preciza la ce cinematografe ruleaza filmul „Despre oameni si melci", orele la care se difuzeaza, informatii privind traseul catre cinematograf sau orice date despre film. In plus, poti afla starea vremii, trimite SMS-uri si email-uri, stabili intalniri, accesa aplicatii, seta alarma si efectua multe alte comenzi doar cu ajutorul vocii tale. Problema pe care o intampina utilizatorii din Romania si nu numai in ceea ce priveste Siri este faptul ca aceasta e disponibila doar in limba engleza, franceza si germana.

Google Voice Search este o alta aplicatie de acest fel disponibila doar pe telefoanele Android la momentul actual. Aplicatia celor de la Google a aparut cu cateva luni in urma si, exact ca Siri, este capabila sa raspunda la mai multe tipuri de intrebari puse cu voce tare de utilizatori. Aceasta este disponibila in 42 de limbi si dialecte din 46 de tari, printre care si Romania. Dan Bulucea, Country Manager la Google Romania, a precizat ca: „s-au depus eforturi considerabile pentru a colecta sute de mii de expresii si a dezvolta sistemul de recunoastere vocala in limba romana, iar scopul a fost ca Voice Search sa faca diferenta in viata de zi cu zi a utilizatorilor. Cand suntem in miscare sau avem mainile ocupate si nu ne putem opri pentru a tasta informatiile de care avem nevoie, aceasta aplicatie este cu adevarat utila si eficienta. Romanii realizeaza deja milioane de cautari zilnic si acum pot face acelasi lucru vocal, in limba romana, prin intermediul Voice Search".

Alte doua aplicatii care suporta dictarea si cautarea vocala in limba romana sunt Dragon Dictation si Dragon Search. Desi nu ofera o gama larga de comenzi si acuratetea nu este tocmai de 100%, merita incercate, mai ales daca detineti un telefon pe care nu se pot instala Siri sau Voice Search.

Intr-un studiu publicat saptamana trecuta si realizat de catre cercetatori de la Academia Romana si de la Facultatea de Informatica a Universitatii „Al.I. Cuza" din Iasi, se arata ca romana se plaseaza printre limbile cu risc ridicat de disparitie din spatiul digital. Unul dintre motivele invocate este acela ca tehnologiile moderne nu sunt intotdeauna adaptate pentru limba romana, iar numarul mic de aplicatii care o recunosc si performantele lor scazute le sustin teoria.

Comentarii