19.000 de amenzi pentru soferii din municipiu

miercuri, 21 ianuarie 2009, 22:16
2 MIN
 19.000 de amenzi pentru soferii din municipiu

Conform datelor oferite de Directia de Taxe si Impozite Locale, in 2008 botosanenii au fost amendati prin intermediul a 19.052 de procese verbale de constatarea contraventiei pe linie de circulatie rutiera, iar valoarea totala a amenzilor este de aproape 2,3 milioane de lei. Au intrat in calcul amenzile date in municipiul Botosani localnicilor ce au incalcat regulamentul de circulatie, dar si botosanenilor ce au incalcat prevederile legale in alte localitati din tara.

O comparatie cu 2007 arata ca numarul amenzilor a crescut cu aproape 200, iar valoarea lor cu  aproape 40%. "Gradul de incasare a acestor amenzi este de peste 50%, adica destul de bun. Insa lucrurile nu raman asa, ci urmarim respectivele amenzi si prin masuri de executare silita ajungem in cativa ani sa le incasam in proportie de 100%. Pentru ca piata masinilor este foarte agitata si vrand nevrand cei in cauza ajung la noi", a declarat ieri Dumitru Neamtu, director adjunct in cadrul Directiei de Taxe si Impozite Locale.

Conducatorii auto indisciplinati fac sute de accidente

Chiar daca ii cam ustura incalcarea regulamentului, soferii botosaneni continua sa treaca pe langa regulile de circulatie, lucru aratat si de numarul mare de accidente. "In 2008 lucratorii Serviciului  Politiei Rutiere au incercat sa preintampine accidentele tocmai prin aplicarea sanctiunilor ca masura de prevenire. Din pacate nu a fost de-ajuns, iar numarul accidentelor a crescut in 2008 fata de 2007, situatie valabila la Botosani, dar si in intreaga tara", a declarat ieri subinspectorul Eduard Iacob, purtatorul de cuvant al Serviciului Politiei Rutiere.

Acesta a adaugat ca regretabil nu este doar ca botosanenii incalca regulile si astfel pun in pericol viata si bunurile tuturor participantilor la trafic, ci si ca fac tot posibilul sa se fofileze de la a suporta consecintele. Doar 3,6% din amenzile date sunt platite pe loc sau in 48 de ore. Cea mai mare parte a celor sanctionati amana cat mai mult plata amenzii in speranta ca vor scapa de ea. Contesta procesele verbale, iar, odata ajunsi in instanta, cer mereu noi termene. "Este o atitudine ostila de care ne lovim si atunci cand aplicam sanctiunea retinerii permisului. Nici dupa decizia definitiva a instantei prin care li se anuleaza permisul nu vin la noi pentru a preda documentul. Trebuie dati in consemn si avem foarte multe cazuri", a mai spus subinspectorul de politie.

Anul trecut, in judet au fost inregistrate 490 de accidente in urma carora si-au pierdut viata 41 de persoane. Alte 110 persoane au fost ranite grav, iar aproape 500 au suferit leziuni usoare.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii