3.000 de masini oprite de taxa de poluare

marți, 27 ianuarie 2009, 21:54
3 MIN
 3.000 de masini oprite de taxa de poluare

3.000 de masini neinmatriculate stau pe dreapta, pentru ca s-a terminat perioada de 90 de zile in care proprietarii lor puteau circula cu numere provizorii. Respingand ideea de a plati taxa de inmatriculare triplata, botosanenii ce au adus in numar mare masini de peste hotare asteapta o rezolvare de la noul Guvern.

Afacerea masinilor second-hand s-a transformat intr-un mare rateu odata cu decizia Cabinetului Tariceanu de a majora considerabil birul pentru autoturismele vechi, pentru a proteja astfel industria nationala. Masura a venit dupa ce in septembrie 2008 guvernantii au prelungit perioada in care se poate circula cu numere rosii de la 30 la 90 de zile, pe baza unor autorizatii succesive, pentru a debloca aglomeratia de la inmatriculari.

Intre timp taxa s-a marit, iar oamenii s-au trezit ca trebuie sa dea pe taxa pretul masinii sau chiar mai mult. "Am dat pe masina 2.500 de euro si trebuie sa platesc o taxa de 3.000. Nu am de unde", se plangeau dupa 15 decembrie unii oameni ajunsi la ghiseele Directiei de Finante.

Ca atare, au ramas cu masinile neinmatriculate, fara a mai avea dreptul de a circula. "Este cel mai mare numar de masini aratat pana acum de baza noastra de date ca fiind in asteptare. Nici inmatriculate, nici cu drept de circulatie. Oamenii sunt debusolati si asteapta o posibila reducere a taxei", a declarat comisarul sef Danut Ciubotaru, seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV).

Nemultumiti, botosanenii au protestat impotriva triplarii taxei impuse de Guvern, la fel ca si soferii din alte zone ale tarii. Aproximativ 250 de persoane s-au adunat pe 11 decembrie in fata Teatrului „Mihai Eminescu" pentru a-si scanda nemultumirea. La protestul acestora s-au raliat si zeci de soferi aparuti de pe alei si de pe strazile adiacente, convoiul ilegal de autovehicule intinzandu-se pe cativa kilometri.

Guvernul amana luarea unei decizii

Pozitia noului Guvern nu a fost comunicata oficial. Se asteapta aprobarea bugetului national pe 2009, insa austeritatea acestuia ar putea aduce vesti proaste pentru proprietarii de masini neinmatriculate. Cum si votarea bugetului intarzie, singura sansa pare sa vina tot din directia de unde sunt cumparate cele mai multe dintre autovehicule, adica din UE.

Comisia Europeana (CE) a informat Guvernul ca ordonanta de urgenta prin care taxa de poluare auto a fost triplata incalca legislatia comunitara. Guvernul va trebui sa ofere lamuriri suplimentare referitoare la modificarea dispusa, iar in cazul constatarii nerespectarii legislatiei UE, se poate declansa procedura de sanctionare a incalcarii dreptului comunitar, care duce la proces la Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene.

UE a considerat taxa discriminatorie si ilegala

Taxa de prima inmatriculare auto a fost introdusa la 1 ianuarie 2007, odata cu Codul Fiscal. Romania a primit insa un avertisment in toamna 2007, cand CE a considerat ca taxa de prima inmatriculare ii discrimineaza pe cei care importa autovehicule second-hand din alte state membre. Ca urmare a acestui fapt, taxa de prima inmatriculare, introdusa la inceputul lui 2007, a fost inlocuita din iulie 2008 cu taxa de poluare, redusa considerabil in cazul masinilor vechi. Ca urmare a acestui fapt, cateva mii de proprietari de masini au incasat de la stat diferenta dintre cele doua taxe.

Ultima modificare a birului a fost efectuata in noiembrie 2008, cand taxa pentru masinile second a fost triplata, iar cea pentru masinile noi euro 4 care nu depasesc 2.000 de centimetri cubi a fost suspendata pana la 31 decembrie 2009.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii