Afaceri cu morminte la Cimitirul Pacea

luni, 25 mai 2009, 21:47
4 MIN
 Afaceri cu morminte la Cimitirul Pacea

O simpla ora petrecuta in Cimitirul Pacea scoate la iveala aspecte mai mult decat evidente ale unei adevarate mafii ce domneste peste linistea mortilor.

Municipiul se confrunta de cativa ani cu lipsa locurilor de veci. Din diverse variante vehiculate, mai marii orasului au recurs la extinderea in rapa a cimitirului, asteptand terenuri de la Ministerul Apararii Nationale pentru constituirea unui nou cimitir.

Prin urmare, omul de rand, care nu si-a concesionat pana acum un loc de veci, are doua posibilitati. Sa se multumeasca cu un mormant in coasta dealului Cornisa, unde ai nevoie de un bun echilibru ca sa aprinzi o lumanare, sau sa ceara ajutorul „mafiei".

Cea de a doua varianta este usoara, dar scumpa, si este, in realitate, o bataie de joc la adresa oamenilor simpli, aflati la necaz. O singura intrebare pusa unui barbat ce merge des la cimitir pentru a ingriji un mormant da solutia. "Vecinul meu a negociat cu seful cimitirului, tipul mare si bine facut, si a cumparat in urma cu doua saptamani un loc de veci pe al treilea rand de la aleea principala, chiar in dreapta bisericii. A dat 3.500 de lei. Deci vorbiti cu el", a fost sfatul dat.

"Seful cimitirului" este angajat al Urban Serv, societatea care administreaza cimitirele municipiului, insa ieri nu a fost de gasit. A putut oferi detalii cimitireanul "Mircea", singurul angajat prezent la serviciu, restul brigazii fiind libera, ca in fiecare luni. "Mai sunt oameni care vin sa cedeze locul de veci. Lasa la noi un numar de telefon, dar costa. Trei-patru mii de lei, chiar mai mult, daca lucrarea funerara este mai scumpa. Fac si ei un ban, doar nu renunta nimeni la ceva de pomana. Mai treceti pe la noi si va punem in legatura cu ei. Acum nu avem niciun numar de contact", a spus cimitireanul.

Un astfel de numar poate fi gasit in paginile de anunturi din media. Contactat telefonic, autorul unui astfel de anunt a declarat ca detine doua locuri de veci rezervate pentru parinti, dar s-a razgandit si ii va inmormanta la tara. "Eu va cer cam cat am dat la muncitori pentru lucrare. Sa vedeti ce frumoasa este. Cam 4.800 de lei", a fost oferta afaceristului.

Monopol pe monumente funerare

Lucrarea monumentelor funerare este o alta parte a povestii de tip mafiot. Societatile de profil din cimitir au preturi extrem de piperate, tinand cont ca doar cateva placi de piatra slefuita costa mii de lei. Mai mult, acestea au instaurat la Pacea un monopol peste care foarte greu se poate trece. Doi reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Politie il avertizau ieri pe cimitireanul Mircea ca "s-a dat" la niste muncitori ce lucrau pe un mormant fara sa fie de la firmele locului. "Vor lucra doar pe acel mormant si dupa aia pleaca", spuneau oamenii legii, iar cimitireanul, care cel putin pe hartie nu are voie sa lucreze la vreo firma privata din cimitir, se scuza: "dar eu nu m-am dat la ei, ba dimpotriva ii ajut, daca trebuie". Contextul e usor de imaginat. Nu au voie sa lucreze in cimitir decat firmele locului, cu preturile lor, care coscovesc botosanenii de rand, iar societatile sunt mana in mana cu administratia cimitirului. Cei care vin din afara sa lucreze, pentru ca au fost angajati de beneficiari, sunt amenintati si alungati.

Directorul Urban Serv sustine ca nu poate proba acuzatiile

Gheorghe Pricopi, directorul Urban Serv, a explicat ca a mai primit sesizari privind invartelile pe care le fac subordonatii sai de la Pacea si Eternitatea, insa niciuna nu a putut fi probata. "Mita e greu s-o probezi. Oamenii nu mai recunosc nici ca au dat, nici ca au luat bani pentru un loc de veci. Pentru ambele cimitire am primit reclamatii, am facut cercetari, dar niciuna nu a putut fi solutionata prin sanctionarea celor in cauza", a declarat Gheorghe Pricopi. Acesta a precizat ca in cimitir sunt primite sa lucreze toate firmele autorizate sa efectueze lucrari , iar daca oamenii doresc sa-si lucreze cu un privat e de-ajuns sa faca o cerere scrisa. "Dar nu s-a intamplat decat o singura data in ultimii ani", a spus managerul.

Pentru a mai face fata crizei locurilor de veci, conducerea Urban Serv intentioneaza sa restrictioneze cererile. Propunerea consta in aprobarea solicitarilor doar pentru persoane decedate sau de peste 60 de ani.

Tot criza locurilor de veci ii face pe botosaneni sa se inmormanteze in stil etajat. "Un loc de veci" inseamna la Pacea spatiu pentru doua sicrie, unul peste altul. "Chiar si trei se pun intr-un singur mormant", a comentat un discipol al cimitireanului.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii