Amenda pentru mortii din subsol

miercuri, 17 noiembrie 2010, 21:38
3 MIN
 Amenda pentru mortii din subsol

Verdictul nu l-a dat instanta, ci Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) care, la doua luni de la tragedia de la Radauti Prut, in urma careia si-au pierdut viata un angajat al primariei si un scafandru de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) – a stabilit ca o parte din vina ii apartine primarului comunei, Viorel Nichiteanu. Edilul l-ar fi trimis pe Viorel Socianu, angajat la Gospodaria Comunala, sa remedieze o defectiune la statia de pompare a apei fara sa-i asigure echipamentul necesar. "Ne pare rau. Viorel Socianu a ajuns acolo fara stirea nimanui, el trebuind sa lucreze doar la suprafata. A fost o greseala din partea noastra, eu si vicele trebuia sa-l fi supravegheat indeajuns. Daca era urmarit, nu se intampla asa", a declarat primarul. In afara de amenda de 8.000 de lei, ITM a dat sase avertismente si a dispus remedierea unor deficiente, respectiv montarea de capace de protectie la gurile de vizitare a caminului, refacerea planului de prevenire si protectie si asigurarea echipamentelor necesare.

Roxana Gavril, purtator de cuvant in cadrul ITM, a explicat ca sanctiunile au fost stabilite in urma anchetei la fata locului si nu pot fi considerate aspre sau blande, in conditiile in care legislatia nu prevede valori maxime sau minime in aceste cazuri.

Reprezentantii ITM nu au considerat ca se impune sesizarea Parchetului.

Ancheta continua la Situatii de Urgenta

Cat priveste decesul plutonierului Marius Loghin, reprezentantii ITM sustin ca nu sunt abilitati sa faca cercetari, intrucat e vorba de un angajat al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), iar cei ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) refuza sa ofere informatii pe motiv ca dosarul este in lucru la Parchetul Militar Iasi, iar ancheta administrativa a fost suspendata pe perioada anchetei penale. "Ce pot sa va spun e ca, dupa verificarile de la Botosani, comisia IGSU a intocmit o nota de control care a fost trimisa procurorului militar", a declarat maiorul Alin Maghiar, purtator de cuvant in cadrul IGSU. Altfel spus, nu se stie daca verificarile au evidentiat deficiente in organizarea muncii, daca au fost aplicate sanctiuni si daca se poate vorbi de un accident de munca.

Pentru a-si spala din pacate, cei din MAI l-au avansat post mortem pe Marius Loghin in gradul de sublocotenent.

Cauzele tragediei nu sunt cunoscute

Tragedia s-a petrecut pe 16 septembrie, cand Viorel Socianu de 29 de ani a fost trimis de primar sa schimbe o garnitura de la robinetul unei vane de la statia de pompare a apei. Intrucat caminul de vizitare era inundat, tanarul a folosit o motopompa pe benzina. Imediat ce a coborat la circa 10 metri sub pamant, a ramas fara aer si a decedat. Incercand sa-l salveze, doi colegi au fost la un pas de moarte. Chemati prin 112, pompierii au trimis mai multi oameni, printre care si scafandrii Marius Loghin de 32 de ani si Iulian Todirel de 24 de ani, dar si seful detasamentului de interventii, maiorul Narcis Jachel. Cei trei au coborat in put in aceasta ordine. Din cate se pare, cand a incercat sa-l prinda pe barbatul decedat cu o coarda, Marius Loghin a scapat trupul neinsufletit si a cazut peste el in apa, suspectandu-se ca a fost eliberata si o punga de gaz toxic acumulata pe fundul putului. Narcis Jachel a incercat sa-i ajute, insa i s-a facut rau. A reusit sa iasa la suprafata cu Iulian Todirel, dupa care a lesinat. Desi reprezentantii ISU au sustinut ca pompierii ar fi avut masti si tuburi de oxigen, faptul ca scafandrii s-au intoxicat demonstreaza ca au renuntat la echipament. Verificarile au mai aratat ca Marius Loghin si Iulian Todirel au fost chemati in misiune din timpul liber, cei doi fiind la o cumatrie.

Informatii tinute secrete

Ancheta in cazul de la Radauti Prut nu este singura tinuta la secret de reprezentantii structurilor militare ale MAI. Acest lucru s-a vazut si in cazul tragediei de la Dorohoi de la sfarsitul lunii ianuarie, cand un subofiter si-a ucis superiorul, a furat 13 pistoale si 240 de cartuse dupa care s-a sinucis. Desi comisia de control a constatat "grave disfunctii in modul de planificare, organizare, instruire si executare a serviciului de paza" de la subunitatea Dorohoi, iar patru angajati ai ISU au fost trimisi in fata Consiliului de Judecata si sanctionati, numele acestora nu au fost facute publice. In schimb, la cateva luni de la scandal, fostul adjunct al inspectorului sef al ISU Botosani, col. Vasile Aioanei s-a pensionat, desi nu avea niciun an de cand preluase aceasta functie.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii