Costurile Revolutiei la Botosani

duminică, 20 iunie 2010, 21:26
3 MIN
 Costurile Revolutiei la Botosani

Valoarea maxima o primeste un botosanean cu gradul I de invaliditate. Alti opt revolutionari sunt incadrati in gradul II, respectiv III de invaliditate. Acestia au fost prinsi de Revolutie in orasele unde evenimentele din 1989 s-au soldat cu morti si raniti.

Restul de 25 de botosaneni detinatori de certificate primesc indemnizatii dupa ce ar fi participat la diferite actiuni in sediul fostului Comitet Central si au facut parte din garzile patriotice care asigurau paza la diferite institutii.

Indemnizatia de revolutionar se acorda in baza Legii recunostintei fata de eroii martiri si luptatori care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, intrata in vigoare in 2007.

Potrivit celor precizate de Ioan Buzila, consilier in cadrul Compartimentului comunicare de la Casa Judeteana de Pensii, la Botosani nu exista restante la plata indemnizatiilor. Acestea au inceput sa se acorde de la finele anului 2009, incepand cu luna urmatoare depunerii cererii de preschimbare a documentelor la secretariatul de stat pentru problemele revolutionarilor. Beneficiarii au obligatia ca, o data la sase luni, sa dea declaratie pe proprie raspundere ca veniturile proprii nu depasesc 1.836 de lei net. In cazul in care veniturile depasesc acest nivel, indemnizatia de revolutionar nu se mai acorda. Pana acum, un singur revolutionar botosanean si-a pierdut indemnizatia din aceasta cauza.

In total, in evidentele Casei de Pensii figureaza 47 de revolutionari, insa 13 nu primesc indemnizatii.

Cereri pentru pamant gratuit

Revolutionarii botosaneni solicita si terenuri gratuite. Primaria le-a facut deja o oferta de alocare de teren in zona fostei ferme a PCR, dar revolutionarii nu sunt multumiti si au cerut pamant intr-o zona mai buna. Reprezentantii municipalitatii spun ca nu cunosc cat de intemeiata a fost acordarea certificatelor de revolutionari la Botosani, deoarece nu ei au dat actele, dar spun ca trebuie sa respecte legea cu recompensele pentru revolutionari.

31 de revolutionari au solicitat teren de la Primaria Botosani. Printre acestia sunt Constantin Ilisescu (fost director al Directiei Agricole), Gheorghe Marcu – senator, Toader Candrea – preot, Adrian Ochisor – om de afaceri, Gheorghe Avacaritei – profesor, fost inspector scolar, Vasile Halasanu – presedintele Asociatiei Revolutionarilor. 

Revolutionari propulsati in politica

Senatorul PSD Gheorghe Marcu este mentionat in randul persoanelor care s-au implicat in Revolutie doar pentru a beneficia de o ascensiune politica rapida. La aceste aspecte face referire un articol publicat de evz.ro si in care mai sunt mentionati Radu Berceanu si Vasile Blaga, care ar fi procedat in aceeasi maniera in Craiova, respectiv Stei.

Potrivit dosarelor Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, politicienii s-au implicat in Revolutia de pe plan local unde nu s-a apasat pe tragaci, doar dupa ce faptele consistente de la Bucuresti se consumasera deja. Acestia ar fi folosit Consiliile Populare si Frontul Salvarii Nationale (FSN) doar ca pe o trambulina in politica.

Demnitarul botosanean, membru al Asociatiei Revolutionare "22-25 decembrie 1989", nu considera ca s-a folosit de Revolutie pentru a creste vertiginos in politica. Gheorghe Marcu a povestit ca a ocupat Consiliul Popular pe 22 decembrie, in jurul orei 13.00 a dat-o afara pe prim-secretara si a facut primul manifest catre botosaneni. Apoi ar fi participat la schimbarea directorilor principalelor intreprinderi din Zona Industriala, dupa care a plecat in Capitala. El a adaugat ca nu a solicitat si nu a beneficiat niciodata de indemnizatie de revolutionar.

Gheorghe Marcu este membru al PSD inca din 1990, fiind si singurul partid in cadrul caruia a activat de 20 de ani. In momentul de fata, este si presedintele organizatiei judetene PSD.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii