Criza ingroapa locurile de munca

joi, 15 ianuarie 2009, 23:06
4 MIN
 Criza ingroapa locurile de munca

Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) spun ca se poate vorbi de o criza a slujbelor. Asta in conditiile in care, in primavara anului trecut, agentii economici se plangeau de o criza a fortei de munca, manifestata in mai multe randuri la bursele pentru ocuparea locurilor de munca organizate de AJOFM.

De exemplu, la o bursa organizata in aprilie 2008, s-au angajat doar noua persoane, desi au fost oferite cateva sute de posturi. Imediat dupa acea actiune, Iulia Cocris, directorul AJOFM, a declarat ca " bursa a fost un esec prin pasivitatea de care dau dovada somerii". Si agentii economici se plangeau de o criza acuta de personal si de faptul ca nu pot gasi oameni calificati.

Oferta de posturi vacante a scazut de cinci ori

Numarul locurilor de munca vacante a inceput sa scada in toamna, in noiembrie baza de date AJOFM continand doar 40 de posturi fata de o medie lunara de 150-200, scadere provocata mai ales de disparitia ofertelor venite din partea firmelor de constructii si confectii, afectate de lipsa comenzilor.

Ieri, la AJOFM erau inregistrate 42 de locuri de munca vacante, de doua ori mai putine decat in aceeasi zi a anului precedent."Si in anii anteriori, la inceput de an erau inregistrate mai putine locuri de munca, in constructii de exemplu, mai ales din cauza vremii nefavorabile. Doar ca in acest an situatia este mai grava, pentru ca, din cauza crizei economice, agentii economici sunt mult mai atenti cand e vorba sa faca angajari", a declarat Iulia Cocris, directorul AJOFM.

Si domeniile care ofera posturi s-au schimbat in acest an. Daca in 2008 constructiile si confectiile ofereau majoritatea locurilor de munca, in acest an aceste posturi sunt aproape inexistente. Ieri, erau disponibile posturi pentru economisti, barmani, coafeze, frizeri, mecanici auto, muncitori necalificati. In constructii erau doua posturi de electricieni, iar in confectii, patru de muncitori. In plus, criza economica, manifestata prin cea a lipsei locurilor de munca este mai evidenta in numarul posturilor puse la dispozitia botosanenilor de reteaua EURES, in Uniunea Europeana. Ieri erau disponibile 26 de posturi, fata de aceeasi zi a anului 2008, cand in spatiul comunitar european erau 404 posturi de ocupat prin EURES.

1.500 de botosaneni au ramas fara slujba

Tot din toamna au inceput si disponibilizarile colective. La fel, cel mai grav au fost afectate firmele de constructii si confectii, dar au aparut probleme si la societatile de comert, fabricarea ceramicii sau mobilei. In jur de 1.500 de muncitori botosaneni si-au pierdut slujbele in ultimele trei luni, noi concedieri colective fiind asteptate in perioada urmatoare.

La sfarsitul lunii decembrie, in judetul Botosani erau inregistrati 5.519 someri, cu 500 mai multi decat in noiembrie. Cresterea este cea mai mare din ultimii trei ani, in perioada 2005-2008, variatia numarului somerilor de la o luna la alta fiind de maxim 100. 

Societate pentru disponibilizatii de la Termica

Primarul de Botosani este de acord cu infiintarea unei societati subordonate Consiliului Local, care sa preia angajatii ce vor fi disponibilizati in urmatoarea perioada de la Termica. Catalin Flutur a declarat ieri ca este foarte buna ideea crearii acestei structuri care sa se autofinanteze din lucrarile pe care le executa. "Lucrarile pe instalatiile din cartiere vor fi in continuare multe. Pe termie, pe instalatiile de apa, pe sudura sau pe orice altceva. Vor fi scoase la licitatie, iar societatea infiintata va putea participa si prelua aceste lucrari", s-a exprimat primarul.

Catalin Flutur sustine ca "brigada", asa cum este denumita formatia de lucru specializata pe interventii din cadrul Termica este compusa din meseriasi foarte buni, de o seriozitate mult mai mare fata de salariatii altor firme ce au prins licitatii in domeniu la Botosani.

"Initial va fi o societate cu capital de stat, avand posibilitatea ca in timp sa se privatizeze. Discutam practic despre o divizare a Termica, structura nou creata urmand sa preia spatiul in care va functiona, odata cu alte active. Nu va afecta in niciun fel activele si pasivele Termica, deci nu sunt motive ca ai nostri creditori sa se impotriveasca", a declarat Ion Diaconu, directorul general al societatii de termoficare.

Managerul a aproximat ca noua societate va functiona peste maxim 120 de zile, perioada necesara pasilor procedurali.

Ieri a avut loc o testare a salariatilor Termica, in urma careia, alaturi de criteriile prevazute de contractul colectiv de munca, vor fi selectati cei peste 100 de angajati ce urmeaza sa fie disponibilizati. Noua "brigada" va fi formata din persoanele disponibilizate ce vor prefera in locul salariilor compensatorii sa faca parte din structura noii societati.      

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii