Ofiter condamnat pentru coruptie

miercuri, 20 octombrie 2010, 21:24
3 MIN
 Ofiter condamnat pentru coruptie

Trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru abuz in serviciu si delapidare in forma continuata, Obreja a fost condamnat de magistratii Tribunalului Militar Iasi la cinci ani de inchisoare cu executare. Pronuntata pe 29 septembrie, sentinta este o premiera pentru instantele militare, Valerica Obreja fiind primul ofiter condamnat la inchisoare cu executare pentru astfel de fapte. Totodata, magistratii militari au dispus si o serie de pedepse complementare cum ar fi interzicerea dreptului de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, precum si a dreptului de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat. "Hotararea nu este definitiva si a fost atacata cu apel la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti", a precizat pentru "Monitorul" magistrat militar doctor maior Mihai Catalin Chirita, vicepresedintele Tribunalului Militar Iasi.

Plecat in Italia inca de anul trecut, fostul comandant nu a comentat solutia, el beneficiind pe toata durata procesului de serviciile unui avocat din oficiu.

Acuzatii respinse de rude

Potrivit rechizitoriului, in perioada 2003-2007, Valerica Obreja, in calitate de comandant al unitatii Ionaseni, a dispus subordonatilor sa presteze diferite servicii  – lucrari de constructii, renovarea unor locuinte, activitati agricole, etc. – in timpul programului, in folosul sau sau al altor persoane. In acest mod, sustin procurorii, ofiterul ar fi prejudiciat Ministerul Apararii Nationale cu 13.982,83 lei si a creat un folos material pentru sine si pentru alte persoane fizice in suma totala de 5.806,33 lei. In rechizitoriu se mai precizeaza ca in vara 2005, Valerica Obreja si-a insusit din patrimoniul unitatii militare doua tone de ciment pe care le-a folosit in interes personal.

Casa la care ar fi lucrat militarii se afla aproape de centrul satului, vizavi de Caminul cultural, dar nu a fost finalizata. Terenul apartine sotiei ofiterului in rezerva, iar lucrarile ar fi inceput in urma cu aproape trei ani. "Am vazut militarii cand lucrau la gard – turnau beton, puneau placile ceramice – dar toata lumea din sat i-a vazut", spune Doru Rotaru, un tanar din sat.

In schimb, socrul lui Valerica Obreja, spune ca toate acuzatiile sunt niste neadevaruri si ca la mijloc ar fi vorba de niste dusmanii personale. "Casa a fost ridicata cu o firma de la Botosani. Au fost cativa militari care au vrut cate o zi libera si au mers la el la treaba, dar asta este altceva. El a intrat in conflict cu cativa subalterni si de aici i se trage", crede Toader Cazacu, socrul fostului comandant.

Cat ii priveste pe militari, acestia au refuzat sa comenteze situatia intrucat dosarul se afla inca pe rolul instantelor de judecata. Si actuala conducere a unitatii a refuzat sa faca declaratii, singurii abilitati sa prezinte punctul oficial de vedere fiind cei din Statul Major al Fortelor Aeriene. Inainte de a fi trecut in rezerva, Valerica Obreja a fost eliberat din functie si transferat la o unitate militara de la Campia Turzii.

Inca doua anchete impotriva fostului militar

Dosarul aflat pe rolul Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti nu este singular. Potrivit procurorului Ciprian Mihai, purtator de cuvant in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Botosani, Valerica Obreja ar face obiectul altor doua anchete. "Cercetarile se deruleaza sub aspectul savarsirii infractiunilor de delapidare si inselaciune, insa dosarele sunt in lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie", a declarat Ciprian Mihai. Surse judiciare spun ca in primul caz, in care s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru delapidare, ar fi vorba de sustragerea a circa 1.000 de litri de combustibil lichid usor si a aproximativ 400 de litri de motorina din patrimoniul unitatii militare, prejudiciul estimat fiind de peste 56.000 de lei. Celalalt dosar, aflat in faza actelor premergatoare inceperii urmaririi penale, vizeaza eliberarea de catre Valerica Obreja a unor adeverinte angajatilor unitatii, desi nu avea calitatea juridica, documente in baza carora au fost obtinute credite bancare. Audiat in aceasta cauza, fostul comandant a sustinut ca a semnat actele, intrucat predecesorul sau a procedat la fel. Anchetatorii au solicitat informatii de la unitatile bancare la care au ajuns documentele pentru a se stabili daca a fost creat vreun prejudiciu. Daca nu exista vreo paguba, Obreja poate scapa de dosar.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii