Radarele de facut bani au fost interzise

marți, 05 mai 2009, 20:33
3 MIN
 Radarele de facut bani au fost interzise

Dupa ce au fost puse pe tapet deficientele contractelor incheiate intre firme si primarii, Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a anuntat ca a retras avizul de functionare a radarelor fixe. Astfel, singurul sistem de depistare a vitezei ramas in functiune este cel de pe DN1, fiind administrat in totalitate de Politia Rutiera.

Informatia a fost confirmata ieri de seful Serviciului Politiei Rutiere, comisarul sef Dumitru Zmau, care spune ca suspendarea aparatelor radar fixe a fost ceruta de seful IGPR, chestorul Petre Toba, incepand din 24 aprilie, motivul fiind lipsa cadrului legal general de functionare a unora dintre sisteme. „Este vorba de o suspendare temporara pana la clarificarea contractelor incheiate cu nerespectarea legii. Sunt convins ca aceste radare vor functiona in continuare pentru ca astfel de parteneriate publice au fost incheiate in toate tarile Europei", spune Dumitru Zmau.

La randul sau, primarul comunei Vladeni, Voicu Murariu, sustine ca decizia IGPR nu afecteaza activitatea de la nivelul judetului, intrucat radarele fixe care urmau sa fie montate la Hutani si Vladeni, in colaborare cu firma clujeana Codec, nu au fost puse in functiune. „Am spus-o de la bun inceput. Au fost cateva cazuri in tara in care unii au mers pe langa lege, iar acum vor trebui sa raspunda. Eu sunt convins ca atunci cand am incheiat contractul nu am facut nicio ilegalitate", a spus Voicu Murariu, exprimandu-si convingerea ca radarele de la Vladeni vor fi puse in functiune dupa rezolvarea problemelor.

Nereguli gasite in contracte

Care vor fi sistemele radar ce vor fi desfiintate se va vedea la finalul controalelor efectuate in tara de IGPR in colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. Astfel, toate contractele care nu respecta legislatia de atribuire a contractelor de achizitie publica vor fi contestate in instanta si se va solicita anularea lor. In urma controalelor efectuate in judetele Cluj, Mures si Brasov, echipele de control au aplicat deja amenzi totale de 140.000 de lei pentru doua primarii care nu au respectat procedurile privind contractele de achizitie publica, consiliile locale urmand a revoca hotararile de incheiere a contractelor.

Scandalul a fost generat in urma parteneriatelor incheiate intre cateva firme private si primarii, in baza Programului National Speed Limit aflat sub supravegherea Politiei. Potrivit protocoalelor, veniturile rezultate din incasarea amenzilor sunt impartite intre firme, care incaseaza 65%, si consiliile locale, cu 35%. Politia, care administreaza sistemul video, contabilizeaza incalcarile regimului legal de viteza si intocmeste procesele verbale de sanctionare. In judetul Botosani, primele sisteme de monitorizare video dotate cu radare vor fi montate in comuna Vladeni si vor monitoriza traficul spre si dinspre Suceava.

Amendatii nu scapa de sanctiuni, dar se pot judeca

Soferii care au fost amendati pana acum prin sistemul de radare fixe nu vor scapa de amenzi, sustin reprezentantii Serviciului Politiei Rutiere. „Amenzile primite pana acum raman valabile. Decizia se refera doar la retragerea avizului si suspendarea activitatii", a mai precizat comisarul sef Dumitru Zmau. Totusi, cei care au fost amendati pe baza acestor sisteme fixe dupa data de 24 aprilie vor putea contesta in instanta sanctiunile aplicate. 

18 judete au ramas fara radare fixe

Cele 77 de radare fixe carora li s-a retras avizul de functionare erau amplasate in 18 judete din tara, respectiv: Arad, Bacau, Bihor, Braila, Cluj, Giurgiu, Ialomita, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Valcea si Vrancea.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii