Referendumul pentru unicameral, desfiintat de opozitie

duminică, 18 octombrie 2009, 20:29
3 MIN
 Referendumul pentru unicameral, desfiintat de opozitie

Razboiul dintre parlamentari si presedinte a inceput imediat ce Traian Basescu a anuntat ca pe 22 noiembrie va face referendum pentru transformarea Parlamentului bicameral intr-unul unicameral, motivatia fiind numarul prea mare al demnitarilor.

Initiativa presedintelui e varianta cea mai complicata

Initiativa presedintelui a fost criticata dur de parlamentarii din opozitie, care sustin ca reducerea numarului de parlamentari se poate obtine si prin alte metode, cea a referendumului fiind cea mai complicata si cu cele mai putine sanse de reusita. Astfel, pentru ca referendumul ce vizeaza transformarea Parlamentului din bicameral in unicameral si reducerea parlamentarilor de la 471 la 300 sa fie validat, e necesar ca aproximativ 9 milioane din cei aproximativ 18 milioane de romani cu drept de vot sa se prezinte la urne si sa voteze pentru acesta.

La ultimele alegeri, insa, prezenta la urne a fost foarte redusa, fiind greu de crezut ca va creste spectaculos in aceasta toamna. Chiar daca referendumul ar fi validat, ar urma declansarea procedurii pentru modificarea Constitutiei, actul reprezentativ mentionand ca Romania are parlament bicameral. Odata stabilita modificarea ar urma un alt referendum. Abia apoi propunerea ar putea fi pusa in practica.

Liderul PSD vrea mai putini parlamentari doar declarativ

Opozitia sustine ca reducerea numarului de parlamentari s-ar putea obtine prin modificarea unei legi. "Referendumul este o alta miscare gresita a presedintelui. Tot ce face el este sa traga sforile pentru a mai castiga un mandat de presedinte. De fapt, acestea sunt ultimele sale zvacniri", a mentionat Gheorghe Marcu, liderul PSD Botosani, adaugand ca, desi ar fi avut posibilitatea de a initia un proiect de act normativ privind reducerea numarului de parlamentari, nu a luat o astfel de initiativa pentru ca oricum de doua mandate nu a mai crescut numarul alesilor. Insa din punctul sau de vedere, la nivel de judet ar fi ideal ca doar un singur senator si maxim trei deputati sa asigure interesele cetatenilor in Parlament.

PNL are proiect pentru mai putini alesi in Legislativ

Nici liderul local liberal, deputatul Florin Turcanu, nu este de acord cu transformarea Parlamentului in unicameral. "De ce sa se mai cheltuiasca bani pe un referendum din moment ce PNL a initiat un proiect de lege? Presedintele face un joc de imagine, cu care crede ca poate castiga procente in plus. Unicameralul este deja dictatura. Romania nu are nevoie de acest rau", este de parere Florin Turcanu, adaugand ca proiectul liberalilor, care prevede ca fiecare judet sa aiba cate patru deputati si doi senatori, a fost semnat deja de grupul parlamentar PNL si urmeaza a fi depus in Parlament.

Democrat-liberalii sustin ideea referendumului

Singurii care sustin ideea referendumului sunt democrat-liberalii. Acestia declara ca nu au initiat un proiect privind reducerea numarului de parlamentari intrucat, asa cum spune deputatul Catalin Buhaianu "niciun parlamentar nu putea face un astfel de proiect pentru ca nu are suficienta autoritate". „Doar o persoana cu greutate, cum este presedintele tarii, putea face acest lucru, pentru ca vizeaza si modificarea Constitutiei", a precizat deputatul PD-L.

Conform Constitutiei, initiativa legislativa apartine insa, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau la cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul initiativei. Nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea.

Deputatii, senatorii si cetatenii care exercita dreptul la initiativa legislativa pot prezenta propuneri legislative numai in forma ceruta pentru proiectele de legi. Propunerile legislative se supun dezbaterii mai intai Camerei competente sa le adopte, ca prima Camera sesizata.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii