Scoala abandonata pentru cersit

luni, 25 mai 2009, 21:43
2 MIN
 Scoala abandonata pentru cersit

De cateva zile doi frati, o fata si un baiat, de circa sapte-opt ani, pretind ca vand flori pe Strada Marchian, in fata unitatii bancare din zona, iar o alta fetita de aceeasi varsta cerseste printre masinile oprite la intersectia de la Bazar.

Reaparitia fenomenului nu a atras atentia autoritatilor, atat reprezentantii sistemului de protectie a copiilor cat si cei ai Politiei Comunitare declarand ca nu au intreprins nimic intrucat nu au fost sesizati.

Ce risca acesti viitori maturi ai societatii romanesti prin ipostazele la care se expun cu toata  inconstienta parintilor poate fi explicat de specialisti. Primul efect este renuntarea la educatie, orele la care cerseau micutii aratand ca acestia chiuleau de la scoala.

Expunandu-se la imbolnaviri, copiii-cersetori au de infruntat in acelasi timp alti doi factori extrem de nocivi personalitatii lor aflate in formare. Este vorba despre refuzul si agresivitatea maturilor de la care copiii cer bani. Injuraturile, rastirile si chiar simplul "nu am" spus unui copil au efecte de lunga durata asupra universului psiho-afectiv al acestuia.

Specialistii arata ca agresivitatea va declansa agresivitate, ca frustrarile inmagazinate il pot transforma pe copil intr-o persoana introvertita, necomunicativa sau cu reactii foarte greu de anticipat. Insa la fel de nociv, considera specialistii, este sa dai bani acestor copii, incurajandu-i pe ei si pe parintii lor continue activitatea.

Dialog refuzat de asistentii sociali de la Protectia Copilului

Reporterul Monitorului a intentionat ieri sa sesizeze personalul avizat din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). Din pacate, si de aceasta data, angajatii institutiei au dat dovada de lipsa de profesionalism si o inchidere greu de inteles fata de problemele din Botosani.

Desi avea "trimitere" telefonica de la consilierii presedintelui Consiliului Judetean, reporterul nu a reusit sa poarte o discutie pe acest subiect cu un specialist al directiei. A contactat telefonic purtatorul de cuvant al DGASPC si a aflat numele unui asistent social. Acesta nu a dorit, insa, sa dea relatii "pentru ca nu este Felicia Mihai", seful Complexului de servicii comunitare, "momentan iesita".

Doina Nacu Manole, director general al institutiei de aproximativ o luna, a ramas uimita de reactia subalternilor si a rezolvat, in cele din urma situatia. Astfel am aflat ca in 2009 sistemul a identificat doi copii care cerseau in Suceava. Micutii au fost preluati si incredintati in plasament in sistem rezidential, iar parintii au intrat intr-un program de consiliere.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii