Sefii de la apa panditi de somaj

luni, 10 octombrie 2011, 21:07
4 MIN
 Sefii de la apa panditi de somaj

Activitatea operatorului de apa a fost criticata dur de actionarii societatii. Intruniti in Adunarea Generala a Actionarilor pentru a discuta noul regulament de functionare, reprezentantii Consiliului  Judetean (CJ), in calitate de actionar majoritar, si ai primariilor cu retele de apa canal au impus reducerea numarului de sefi si limitarea salariilor la 50% din veniturile realizate.

Noul regulament va intra in vigoare de al inceputul lunii viitoare potrivit hotararii adoptate ieri. Intr-o analiza facuta de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara " Aqua" se arata ca cheltuielile de personal reprezinta  69% din cifra de afaceri, iar in zonele Darabani si Saveni veniturile realizate nu acopera cheltuielile cu personalul. Documentul mai atrage atentia ca la societate exista 56 de posturi de conducere, iar TESA reprezinta 39,4% din personal. La serviciile de reglementari, IT si resurse umane, sunt cate trei posturi, dintre care unul de sef. "Nu ati reusit sa echilibrati cheltuielile cu veniturile la acest operator, care vinde o singura marfa, apa chioara si are si monopol. Toti consumatorii acestui judet sunt captivi, sunt la dispozitia dumneavoastra. Imi pare rau ca legea nu ne-a permis sa licitam acest serviciu la un operator privat", a fost mesajul lui Mihai Tabuleac, presedintele CJ.

Disponibilizari complicate de nepotisme

Odata cu intrarea in vigoare a noului regulament, numarul posturilor de conducere se va reduce de la 56 la 36, iar cel al angajatilor de la 500 la 475. "Aplicarea reducerii efective de posturi se va opera etapizat incepand cu 1 noiembrie", se arata in analiza activitatii operatorului. Criteriile de selectie vor fi stabilite de conducere si vor fi greu de aplicat, avand in vedere ca majoritatea sefilor sunt rude.  

Primarul municipiului, un alt actionar al operatorului, a sustinut ca salariatii Nova Apaserv ar trebui platiti in functie de realizari. "Noi am tras un semnal de alarma, pentru ca societatea care are probleme acum va trebui sa gestioneze un proiect foarte important pentru judet. Performanta se face cu mai multa munca si oameni mai putini", a explicat Catalin Flutur.

Si Gheorghi Burlacu, primarul orasului Darabani, s-a declarat nemultumit de salariile de la furnizorul de apa, aratand ca subordonatii sai sunt platiti cu 700 de lei lunar, desi sunt juristi si contabili. 

Contrele privind salariile au aparut abia cand salariile exacte au fost facute publice. Remuneratiile angajatilor de la Nova Apaserv au fost publicate abia dupa ce reporterii cotidianului "Monitorul de Botosani", dar si unii alesi judeteni, au solicitat in repetate randuri aceste date. Mai mult decat atat, la nivelul CJ se va forma o comisie care sa verifice activitatea operatorului.

Probleme si la calitatea serviciilor

Pe langa problemele financiare, operatorul de apa se confrunta si cu nemultumirile abonatilor. Desi o parte din conducte au fost inlocuite, in unele zone din municipiu sunt probleme cu presiunea. In altele,  noile conducte au inceput sa cedeze. Recent a fost inregistrata o avarie in zona Mall, iar mii de familii au ramas fara apa pentru aproape 24 de ore, desi lucrarea in cauza era in garantie.

––

Salarii de aproape 5.000 de lei dupa noile contracte

Operatorul de apa a inregistrat in primul semestru o pierdere de aproape doua milioane de lei, desi trebuie sa aiba profit pentru a contracta un credit de sapte milioane de euro, reprezentand cofinantarea la proiectul de 127 milioane de euro vizand crearea unei noi aductiuni din Prut. "Pierderea a fost sub inflatie (n.r. inflatia a fost calculata la 2,4 milioane lei). Dupa ce a fost ajustat pretul, in august am inregistrat profit. Am dat afara 100 de oameni de la vechiul operator si am redus salariile cu 30%" a declarat Maricel Georgescu, director general.

Datele din bilant arata ca salariul mediu net a fost in primul semestru de 2.057 de lei, insa diferentele dintre remuneratiile sefilor si cele ale personalului de executie erau uriase. Salariile conducerii societatii au fost majorate dupa transferul de la Apa Grup, iar din iulie au fost micsorate printr-un nou contract de mandat.

Astfel, managerul general Maricel Georgescu a incasat anul trecut de la Apa Grup 9.368 lei de lunar, iar in prima jumatate a acestui an 10.914 lei lunar de la Nova Apaserv. Din iulie salariul a fost redus la 4.733 de lei. Daniela Jitarasu, directorul economic, a incasat 5.306 lei de la Apa Grup si 6.027 de lei de la Nova Apaserv. Din iulie primeste 4.754 de lei. Catalin Fetcu, directorul tehnic, a incasat un salariu de 5.763 de lei de la Apa Grup si unul de 5.894 lei de la Nova Apaserv. Din iulie primeste 4.032 de lei. Directorul de exploatare Stelian Dumitrescu a incasat 4.800 de lei lunar de la Apa Grup si 5.200 de lei de la Nova Apaserv. Din iulie primeste 5.326 de lei.

Echipa manageriala a condus si Apa Grup, societate ajunsa in insolventa cu datorii de 90 de milioane de lei.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii