Spitalele botosanene decimate de Guvern

marți, 15 iunie 2010, 21:38
4 MIN
 Spitalele botosanene decimate de Guvern

Sectii desfiintate, medici nemultumiti, imposibilitatea evitarii concedierilor, dar si pacienti tratati tot mai superficial, vor fi cateva din efectele masurilor luate intr-un birou la Bucuresti.

Ministerul Sanatatii a decis desfiintarea a nu mai putin de 291 de paturi din spitalele dintr-un judet cu o populatie tot mai varstnica si mai suferinda. Cea mai afectata unitate este Maternitatea, care va pierde 120 din cele 295 de paturi. "Vom fi nevoiti sa trimitem cazurile spre Iasi sau Suceava. Am avut anul trecut 3.500 de nasteri si 15.000 de cazuri rezolvate. Ne vom transforma in casa de nasteri. Probabil asta s-a dorit", a precizat vizibil afectata Maria Olaru, managerul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie.

Si Spitalul Judetean "Mavromati" a fost lovit de deciziile ministerului, desi preia peste 70% din cazurile din judet. Sectiile de urologie, chirurgie plastica si reanimare vor ajunge la 20 de paturi de la 35, respectiv 25 ultimele doua, devenind astfel compartimente ale Sectiei de Chirurgie. Si aceasta sectie va avea cu 10 paturi mai putin, chiar daca ramane cea mai mare din spital.

Decizii luate dupa ce s-a recomandat extinderea sectiilor

Surpriza cea mai mare este, insa, restructurarea sectiilor cele mai aglomerate din judet, respectiv cele doua sectii medicale si Cardiologia, care vor pierde in total 23 de paturi. "Este cel putin bizar cum au fost luate aceste decizii, atata timp cat un raport recent recomanda marirea acestor sectii", a precizat Mihaela Miler, director medical al Spitalului Judetean. A pierdut cinci paturi si Sectia ORL, desi are un numar foarte mare de internari si cu manevre chirurgicale tot mai complexe. Astfel Spitalul Judetean ajunge la 675 de paturi, cel mai mic numar inregistrat vreodata.

Finantari mai mici cu pana la 30%

Psihiatria va pierde 45 de paturi, Pediatria, Spitalul Saveni si Municipalul Dorohoi cate cinci, iar Spitalul Trusesti 18. Nu vor fi afectate de reduceri Spitalul de Recuperare, Spitalul de Pneumoftiziologie, Sanatoriul Guranda si cel de la Podriga. "Suntem in prima zi de nemultumiri si sunt convins ca acestea vor continua. Fiecare sef de sectie se considera nedreptatit comparativ cu rezultatele avute si, daca ne uitam pe indicatori, exista motive", a precizat Gheorghe Apetroaie, directorul medical al DSP Botosani.

De altfel, reprezentantii tuturor spitalelor unde au fost eliminate paturi au si fost chemati la Casa de Asigurari de Sanatate pentru renegocierea contractelor de finantare, in unele cazuri acestea putand scadea chiar si pana la 30%.

Reduceri motivate prin lipsa de performanta

Una dintre motivatiile pentru reducerea a peste 9.200 de paturi din intreaga tara au fost si indicatorii pe care fiecare spital i-a prezentat la minister. "Odata ce nu au indicatori care sa exprime practic numarul de personal si numarul de paturi, s-a decis reducerea paturilor. Aici este ilustrata activitatea managerilor pe ultimii ani", a precizat Ovidiu Mimor, directorul coordonator al DSP.

Afirmatiile oficialului par a fi demonstrate si de faptul ca judetul Iasi a pierdut doar 95 din cele aproape 7.000. De altfel, in judetul vecin au fost tratati anul trecut si peste 10.000 de botosaneni, judetul nostru ocupand locul II dupa Vaslui la acest capitol. Desi admit ca multe dintre cazuri se preteaza la specializarile lor, medicii de acolo au acuzat in dese randuri si faptul ca o parte din pacienti, mai ales din cei trimisi cu ambulantele, puteau fi tratati si la noi. "De multe ori pacientii sunt trimisi doar pentru ca medicul iese din tura sau nu are chef. Daca exista o cat de mica scuza pentru ca pacientul sa fie trimis la Iasi, pentru unii medici botosaneni este de ajuns", a precizat un medic de la "Sfantul Spiridon". 

Medicii spun ca vor parasi sistemul

Coroborate cu preluarea unitatilor de catre autoritatile locale, care vor dori concedieri, masurile guvernantilor vor fugari din judet medicii speriati de perspectiva somajului. In ultimul an, aproape 100 de medici, asistente si infirmieri au plecat peste granita, iar altele isi fac actele in acest sens. Imposibilitatea angajarii unor alte cadre medicale in loc face ca media de varsta a personalului medical din judet sa fie tot mai inaintata.

Salariati din educatie amenintati cu somajul

Nici invatamantul nu va scapa de disponibilizari. Daca in vara anului trecut  reducerea a 366 de posturi s-a facut fara a fi trimis vreun angajat in somaj, in acest an unii angajati ai sistemului vor ramane fara slujba. Ada Macovei, inspector scolar general, a declarat ca de la 1 septembrie nu vor mai fi finantate 323 de posturi din totalul de 7.166. Vor fi reduse 235,78 norme didactice, 9,75 norme pentru personal didactic auxiliar si 77,47 norme de personal nedidactic. Daca profesorii titulari nu au de ce sa-si faca probleme, suplinitorii au emotii, ei fiind angajati pe perioada determinata.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii