Strazi invadate de soferi de ocazie

marți, 17 august 2010, 21:39
3 MIN
 Strazi invadate de soferi de ocazie

Cel putin pentru tineri, permisul a devenit un "act obligatoriu", fara de care nici nu se gandesc sa-si incerce norocul de a-si gasi un serviciu. Conform evidentelor Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Botosani, in prima jumatate a acestui an, nu mai putin de 9.673 de persoane din judet s-au inscris la examenul pentru dobandirea permisului de conducere ori pentru obtinerea unei categorii superioare, cu aproape 10% mai multe decat in urma cu cinci ani.

Majoritatea candidatilor pica sala

Dintre candidati, doar 3.019 au obtinut permisul de conducere, rezultand o promovare de doar 35,58%. "Aproximativ 60% dintre cei care pica examenul nu trec de sala, iar dintre cei care trec de proba teoretica 25% au probleme la traseu. Cifrele demonstreaza clar ca nu oricine poate lua permis de conducere, iar fara o minima pregatire sansele de promovare sunt aproape nule", a spus comisarul sef Danut Ciubotaru, seful SPCRPCIV Botosani. In opinia acestuia, dificultatea examenului pleaca de la slaba pregatire pe care o ofera unii instructori. Fara sa puna accent pe partea de teorie sau pe practica si dezvoltarea reflexelor, chiar ignorandu-le, unii instructori ii trag in jos pe multi candidati.

Dupa cum arata statisticile, cele 26 de intrebari de la proba de sala ii intorc cel mai adesea din drumul spre volan pe candidati. "Candidatii se incurca in notiuni, nefiind atenti la cerintele subiectelor. De exemplu, selecteaza un raspuns doar pe jumatate bun, desi una din urmatoarele variante contine raspunsul exact la intrebare", spune comisarul sef Danut Ciubotaru. Conform legislatiei, dupa ce urmeaza pregatirea specializata, candidatul are dreptul sa dea examene timp de un an. In cazul in care pica toate examenele sustinute intr-un an, trebuie sa faca alte cateva ore de pregatire. Desi timpul pare suficient, nu sunt tocmai rare cazurile in care trece un an de zile, iar cel in cauza nu reuseste sa obtina permisul de conducere. Anul trecut, de exemplu, la categoria B, in urma raportului dintre numarul de candidati si examinari a rezultat faptul ca, in medie, fiecare candidat a sustinut examenul de trei ori.

Jumatate dintre soferi nu conduc

Conform statisticilor, peste 50% din numarul total al botosanenilor care dau examen pentru permis sunt tineri, cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani. De ce s-a ajuns la aceasta situatie spune Constantin Alecsa. "In ziua de azi, mai peste tot unde te duci la angajare, te intreaba daca stii limbi straine si daca ai permis. Practic, sa stii sa conduci a devenit chiar mai important decat ce studii ai", a mentionat tanarul. Paradoxul este insa altul. Desi numarul soferilor a crescut la peste 84.000, parcul auto din judet numara doar 53.417 de vehicule, aici fiind incluse de la autobuze si autoutilitare pana la remorci si semiremorci. Eliminandu-le pe cele din urma, ar rezulta ca cei peste 84.000 de soferi isi disputa circa 40.000 de masini. Ar veni o medie de doi soferi la o masina. Acest lucru se vede in numarul mare de accidente petrecute pe soselele din judet pentru ca, atunci cand urca la volan, soferii fara masini realizeaza ca si-au pierdut indemanarea. Ultimul accident provocat de un incepator a avut loc saptamana trecuta la Unteni unde o femeie de 48 de ani, care avea permis din luna mai, a ajuns cu masina intr-un copac.

Soferii de weekend fac cele mai multe victime

In prima jumatate a acestui an 16 persoane si-au pierdut viata in urma accidentelor rutiere, iar alte 25 au fost ranite grav.

Cele mai multe accidente rutiere s-au produs anul acesta in weekend, iar la originea lor s-au aflat tineri cu varsta cuprinsa intre 20 si 35 de ani. Potrivit reprezentantilor Politiei Rutiere, cauzele principale au fost viteza excesiva si depasirile neregulamentare.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii