Parintii ezita sa-si trimita copilul la psiholog

luni, 02 martie 2009, 21:36
2 MIN
 Parintii ezita sa-si trimita copilul la psiholog

Inspectorii scolari au primit tot mai multe sesizari cu privire la comportamentul deviant al anumitor elevi, care isi deranjeaza colegii sau au un comportament inadecvat chiar fata de dascali.

Din pacate, pentru ca un elev sa aiba parte de consiliere psihologica este nevoie de acordul parintilor, iar de multe ori acestia privesc acest tip de tratament cu reticenta, refuzind sa dea aviz favorabil consultului. "Chiar si in cazurile sesizate de profesori, parintii nu vor sa recunoasca faptul ca elevul are probleme, pentru ca in Romania vizita la psiholog este o rusine. Nu avem atitia psihologi cit ar trebui din cauza numarului mic de norme", a declarat inspectorul scolar general, Iordache Bostan.

In judet lucreaza  28 de psihologi scolari in 24 de cabinete. Cele mai multe dintre acestea se afla in Focsani, in numar de 12. In municipiul Adjud functioneaza doua cabinete, in timp ce orasele Panciu, Marasesti si Odobesti nu au decit cite un singur cabinet. In mediul rural functioneaza sapte cabinete psihologice scolare in zonele Nistoresti-Tulnici, Vidra, Paltin-Nereju, Dumitresti, Slobozia Bradului-Timboiesti, Gugesti-Dumbraveni si Maicanesti-Nanesti. Inspectorii scolari vor trebui sa intocmeasca un raport in perioada urmatoare, care sa analizeze situatia cabinetelor de psihologie si a numarului de elevi care au nevoie de consiliere de specialitate.

Seful Inspectoratului Scolar sustine ca scolarii trebuie sa fie atent monitorizati, mai ales in aceasta perioada, cind un numar mare de elevi revine in Vrancea. Profesorii spun ca acesti copii sint deja obisnuiti cu vizitele la medicul psiholog, fiind mai receptivi la ideea tratamentului. Directorii unitatilor scolare sustin ca elevii reintorsi in tara, chiar si dupa mai multi ani de sedere peste hotare, ajung sa se reintegreze foarte bine in colectiv si doar cei mai timorati ajung sa aiba nevoie de sprijin.

"Parintii inca sint reticenti in ceea ce priveste consilierea psihologica. Si la sedintele cu parintii incercam sa le explicam sa faca diferenta intre psiholog si psihiatru. Am avut un copil intors din Italia dupa multi ani, dar s-a adaptat usor. Mai greu este pentru cei care se duc acolo", a opinat directorul Scolii "Alexandru Vlahuta", Valy Tiganus.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii