Bani grei pentru dezvoltarea economiei si agriculturii

duminică, 08 martie 2009, 19:16
5 MIN
 Bani grei pentru dezvoltarea economiei si agriculturii

Si pe parcursul acestui an, agentii economici nemteni, precum si cei care doresc sa puna bazele unor afaceri, au posibilitatea de a accesa diferite surse de finantare prin intermediul carora pot obtine granturi nerambursabile importante. O lista a posibilitatilor de finantare nerambursabila a fost publicata, recent, si pe pagina de internet a Camerei de Comert si Industrie Neamt.

Finantari masive pentru dezvoltarea mediului economic

O prima varianta de finantare este aceea a Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice 2007 – 2013". In cadrul axei prioritare 1 a programului operational sectorial, finantarile sint disponibile pe mai multe domenii de interventie. Proiectele depuse in cadrul domeniului de interventie 1.1 "Investitii productive si pregatirea pentru concurenta pe piata a intreprinderilor, in special IMM-uri" pot solicita sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv – pentru intreprinderi mici si mijlocii – dar si finantari pentru investitii in mari intreprinderi. In cazul investitiilor facute in cadrul IMM-urilor, valoarea grantului poate ajunge la 920 000 de lei, contributia solicitantului fiind de 30% din valoarea proiectului. Intreprinderile mari pot obtine granturi de pina la 18,5 milioane de lei, contributia solicitantului fiind de 50%. In cadrul aceluiasi domeniu de interventie, microintreprinderile sau intreprinderile mici si mijlocii pot obtine granturi de pina la 200 000 de euro (cu o contributie proprie de 30%), fie pentru implementarea standardelor internationale de calitate, fie pentru accesul pe noi piete (prin participarea la tirguri si expozitii internationale, la misiuni economice in strainatate, identificarea de clienti sau furnizori externi, precum si prin promovarea activitatii companiei). In cadrul domeniului de interventie 1.2 – "Accesul IMM-urilor la finantare" – se poate obtine sprijin de pina la 100 000 000 de euro pentru dezvoltarea fondurilor de garantare, precum si pentru sprijin in infiintarea de firme cu capital de risc. Domeniul de interventie 1.3 – "Dezvoltarea structurilor de sprijin a afacerilor de interes national si international" se adreseaza intreprinderilor private, autoritatilor publice locale, ONG-urilor, parteneriatelor intre acestea, oferind posibilitatea obtinerii unor granturi de pina la 80 de milioane de lei. De asemenea, in cadrul aceluiasi domeniu, se pot depune proiecte pentru accesarea a pina la 10 000 de euro pentru achizitionarea de catre IMM-uri a unor servicii de consultanta calificata (contributia solicitantului fiind de 30% din valoarea proiectului), sau proiecte pentru accesarea a pina la 10 milioane de lei pentru integrarea intreprinderilor in lanturile de furnizori.

In cadrul axei prioritare 2 – "Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate" se pot depune proiecte de cercetare in parteneriat cu universitati, institute de cercetare – dezvoltare si intreprinderi, pentru activitati de cercetare industriala si dezvoltare experimentala, prestate in beneficiul intreprinderii solicitante. Grantul poate ajunge la 3,5 milioane de lei, iar valoarea contributiei proprii variaza intre 30% si 75%, in functie de destinatia proiectului si de dimensiunea intreprinderii solicitante. Tot in cadrul acestei axe prioritare se pot depune proiecte de cercetare si dezvoltare de inalt nivel stiintific la care sa participe specialisti straini. Valoarea finantarii poate atinge patru milioane de lei, contributia proprie a solicitantului fiind cuprinsa intre 30% si 75% din valoarea proiectului. Este finantata, de asemenea, dezvoltarea infrastructurii de cercetare si dezvoltare existenta, precum si crearea de noi astfel de infrastructuri. Pentru dezvoltarea de poli de excelenta (sprijinirea unor structuri inovative care sa grupeze intreprinderi, centre de instruire, banci in jurul unor institutii de cercetare), valoarea grantului poate atinge 15 milioane de lei, iar contributia proprie este cuprinsa intre 30% si 50% din valoarea proiectului. Finantarile europene sprijina si accesul intreprinderilor la activitati de cercetare – dezvoltare si inovare. In acest caz, valoarea finantarii poate ajunge la 200 000 de euro (100 000 de euro pentru firme din domeniul transporturilor), iar contributia solicitantului este de 10%. Sint finantate, de asemenea, proiectele tehnologice inovative (cu pina la 15 milioane de lei), precum si proiectele pentru intreprinderi nou-create inovatoare (maxim 3,5 milioane de lei). IMM-urile pot obtine si finantari pentru realizarea unor retele broadband si a unor puncte de acces public la internet in banda larga, in zone de esec ale pietei (zone rurale si urbane mici, defavorizate din punct de vedere al accesului). Valoarea acestor proiecte poate ajunge la 6,4 milioane de lei, iar contributia proprie a IMM-ului solicitant este de 35% din valoarea proiectului.

Bani pentru revigorarea mediului rural

O a doua optiune de finantari nerambursabile o reprezinta Programul National pentru Dezvoltare Rurala 2007 – 2013. In cadrul axei prioritare 1 – "Imbunatatirea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier" se finanteaza cu minim 5 000 de euro (fara nici o contributie din partea solicitantului) proiectele pentru formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte, imbunatatirea afacerilor si introducerea tehnologiilor IT in domeniul agro-alimentar. De asemenea, masura 112 – "Instalarea tinerilor fermieri" finanteaza cu 10 000 – 25 000 de euro instalarea tinerilor fermieri ca si conducatori ai unor exploatatii agricole, fara nici o contributie din partea acestora. Masura 122 – "Imbunatatirea valorii economice a padurii" finanteaza proprietarii privati si publici de paduri pentru proiecte de imbunatatire a structurii forestiere sau de refacere a unor paduri, pentru proiecte de achizitionare a unor echipamente si masini de taiere, echipamente necesare lucrarilor silvice sau proiecte referitoare la producerea de puieti forestieri de calitate. Un astfel de proiect poate fi finantat cu maxim un milion de euro, contributia solicitantului fiind de 40%. In cadrul domeniului de interventie 125 – "Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii" se finanteaza proiecte pentru construirea, modernizarea si extinderea infrastructurii de acces, proiecte de modernizare a sistemelor de irigatii, desecare sau drenaj, proiecte pentru corectarea torentelor situate in fondul funciar agricol, proiecte de construire si modernizare a infrastructurii forestiere, precum si lucrari de corectare a torentelor in paduri. Proiectele pot fi finantate cu sume maxime cuprinse intre 750 000 si 1,5 milioane de euro. Contributia solicitantului este de 0% in cazul investitiilor de utilitate publica, respectiv 25% pentru investitiile de utilitate publica adresate doar unei parti din comunitatea respectiva. In cadrul domeniului de interventie 142 – "Infiintarea grupurilor de producatori" se ofera sprijin nerambursabil cuprins intre 10 000 de euro (pentru primul an al proiectului) si 50 000 de euro (in al cincilea an), cu o contributie de 0% a solicitantului. Domeniul de interventie 143 – "Furnizarea de servicii de consiliere si consultanta pentru agricultori" va duce la sprijin integral nerambursabil de 100% pentru proiecte de consiliere si consultanta adresate fermierilor.

Pentru imbunatatrea mediului si a spatiului rural se vor oferi finantari nerambursabile, fara contributie din partea solicitantului, pentru sprijinirea utilizarii terenurilor agricole din zone unde productia agricola este redusa cantitativ din cauza unor conditii naturale induse de atitudine si panta (masura 211 – "Sprijin pentru zona montana defavorizata"), pentru dezvoltarea zonelor defavorizate, altele decit zonele montane, prin utilizarea continua a terenurilor agricole (masura 212 – "Sprijin pentru zone defavorizate – altele decit zona montana), pentru dezvoltarea agriculturii ecologice si imbunatatirea resurselor de apa si sol de catre fermieri (masura 214 – "Plati de agro-mediu").

Axa prioritara "Leader – Demararea si functionarea initiativelor de dezvoltare locala" va fi o sursa de finantare pentru implementarea strategiilor de dezvoltare locala, cresterea competitivitatii din sectorul agricol si forestier, imbunatatirea mediului si a spatiului rural, calitatea si diversificarea economiei rurale, implementarea proiectelor de cooperare, functionarea Grupurilor de Actiune Locala si realizarea de parteneriate public – private. Ghidurile solicitantului pentru unele din aceste oportunitati de finantare nu au fost inca publicate.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii