Greva la ArcelorMittal Roman

luni, 12 aprilie 2010, 18:26
4 MIN
 Greva la ArcelorMittal Roman

Ieri, incepind cu ora 7 dimineata, aproximativ 400 de salariati ai Arcelor Mittal Roman au oprit lucrul, participind la o greva spontana ce a dus la blocarea activitatii din laminoarele de 16 si de 20 de toli pe parcursul intregii zile.

Angajatii fabricii au cerut respectarea coeficientilor de ierarhizare negociati si stipulati de contractul colectiv de munca, nemultumiti fiind de faptul ca, la ora actuala, sint mai prost platiti decit alti muncitori care lucreaza in fabrica, dar sint salariatii unei alte firme – Maeldo AMC Roman, societate la care unul dintre actionari este viceprimarul Romanului, Constantin Ghica.

Sute de tevari, amagiti cu bonusuri

Liderul Sindicatului Liber Petrotub, Gheorghe Ciobanu, a solicitat Prefecturii Neamt infiintarea unei comisii de dialog social care sa medieze conflictul de munca izbucnit ieri dimineata la Arcelor Mittal. "Am discutat cu subprefectul Vasile Sendrea, solicitind infiintarea unei comisii de dialog social care sa medieze acest conflict. Salariatii din fabrica sint deranjati de faptul ca angajatorul nu respecta prevederile contractului colectiv de munca si, din acest motiv, au decis sa nu mai lucreze pina cind nu vor avea garantia ca vor fi platiti conform coeficientilor de ierarhizare prevazuti in contractul colectiv de munca. Oamenii s-au saturat sa mai lucreze de pomana, mai ales dupa ce au aflat, din «Ziarul de Roman», despre diferenta dintre salariile lor si cele ale angajatilor firmei Maeldo AMC, care presteaza servicii catre ArcelorMittal Roman. Dimineata, cind am intrat pe poarta fabricii, toti salariatii din schimbul I si schimbul trei erau afara. M-au intrebat cum este posibil ca «pentru angajatii lui Ghica sa se poata acorda salarii decente si pentru ei nu». Acum, ambele laminoare, de 16 si de 20 de toli, sint oprite", a declarat Gheorghe Ciobanu.

Tevarii au asteptat ore in sir, in fata fabricii, un raspuns din partea conducerii ArcelorMittal Roman. In schimb, au primit doar promisiunea acordarii unor bonusuri, daca se vor intoarce la lucru. "Reprezentantii conducerii fabricii au incercat sa «vrajeasca» salariatii, promitindu-le acordarea unor bonusuri. «Oferta» a fost refuzata de angajati, care nu s-au intors la munca in laminoare. Mai mult, in loc sa le ofere salariatilor drepturile incluse in contractul colectiv de munca, prin aplicarea coeficientilor de ierarhizare, conducerea fabricii era mai mult interesata sa realizeze o ancheta pentru a afla cine a oferit presei informatii despre salariile muncitorilor angajati la ArcelorMittal, respectiv ale celor angajati la Maeldo AMC, apreciind ca informatiile sint prea exacte", a mai spus liderul de sindicat.

Protestul spontan al tevarilor vine dupa un alt moment tensionat petrecut, recent, in fabrica romascana: joi, 1 aprilie, un alt membru al conducerii ArcelorMittal Roman, directorul de calitate Ghita Stanoi, a fost dat afara din fabrica, cu ajutorul agentilor de paza. Gestul nu a fost explicat de conducerea ArcelorMittal.

"Ce se intimpla in aceasta fabrica este o bataie de joc"

In cazul in care conducerea ArcelorMittal Roman ar fi de acord cu aplicarea coeficientilor de ierarhizare stabiliti prin contractul colectiv de munca, salariile muncitorilor din fabrica ar creste cu 200 pina la 300 de lei, deci ar fi comparabile cu cele ale angajatilor societatii Maeldo AMC. In prezent, muncitorii calificati care sint angajati ai ArcelorMittal primesc un salariu de 720 de lei, iar muncitorii angajati la Maeldo AMC SRL si care lucreaza in fabrica incaseaza un salariu de 930 de lei.

"Am transmis detalii despre aceasta situatie la Luxemburg si astept o reactie a grupului Arcelor. De asemenea, am sesizat Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt, pentru ca nu este normal ca un angajator sa nu respecte contractul colectiv de munca si coeficientii de ierarhizare. Asta e, de fapt, tot ceea ce au cerut salariatii: respectarea legii. In schimb, angajatorul ne sfideaza si nu doreste sa incheie acest conflict. Pentru aplicarea acestor coeficienti, ne luptam in instanta de aproximativ un an cu reprezentantii conducerii fabricii. Ce se intimpla in aceasta fabrica este o bataie de joc, de aceea apreciez spiritul de solidaritate al colegilor mei, care protesteaza acum pentru a le fi respectate drepturile si pentru a stopa mafia care capuseaza ArcelorMittal Roman", a declarat Gheorghe Ciobanu.

Protestul tevarilor nu s-a incheiat pe parcursul zilei de ieri, oferta prezentata acestora de reprezentantii conducerii fabricii – constind in bonusuri salariale – fiind refuzata. Negocierile vor fi reluate astazi.

Inspectorii de munca nemteni au desfasurat un control la ArcelorMittal Roman timp de trei zile, rezultatele verificarilor nefiind, deocamdata, facute publice. "De cind reprezentantii ITM au venit in control, salariatii societatii Maeldo nu au mai venit in fabrica", a remarcat liderul Sindicatului Liber Petrotub.

Din luna mai, cind se intentioneaza redeschiderea laminorului de sase toli, tevarii ar urma sa aiba noi colegi, tot salariati ai Maeldo AMC. Societatea Maeldo AMC a fost infiintata in anul 2005, sub administrarea viceprimarului Constantin Ghica, pe atunci consilier local si sef al serviciului de mentenanta a aparatelor de masura si control din cadrul fabricii de tevi din Roman. Constantin Ghica nu mai detine functia de administrator al firmei, ci este doar asociat, detinind 25% din partile sociale ale societatii, alaturi de fratele sau, Ioan Ghica, fost subprefect de Neamt, de Vasile Tonila – fost director executiv adjunct si sef de productie al fabricii de tevi romascane – si de Elena Tonila, actual manager financiar in cadrul aceleiasi fabrici de tevi.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii