Mieii, la control

luni, 06 aprilie 2009, 18:52
2 MIN
 Mieii, la control

Odata cu aproprierea sarbatorilor pascale, inspectorii din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Neamt (DSVSA) au intesificat controalele in piete si tirguri.

DSVSA recomanda cetatenilor sa achizitioneze carne de miel si alte produse alimentare numai din locuri autorizate sanitar, altfel se expun riscului unor toxiinfectii alimentare. Sacrificarea mieilor trebuie sa se faca cu respectarea legislatiei, iar starea de sanatate a mielilor trebuie certificata de medicul veterinar. Transportul acestora catre unitatile de sacrificare trebuie sa se faca numai cu mijloace autorizate.

Mieii vor fi sacrificati in unitati autorizate sau locuri special amenajte in perioada 1-19 aprilie. Toate punctele de sacrificare autorizate in piete si tirguri vor dispune de echipamente de asomare, puse la dispozitie de administratia pietelor. Carnea si organele de miel sint admise pentru consumul public numai daca sint insotite de certificat de sanatate si poarta marca de sanatate.

"Marcarea carnii de miel, destinata pietei nationale, se face cu o stampila de forma rotunda. In gospodariile populatiei, proprietarul trebuie sa anunte medicul veterinar atunci cind doreste sa sacrifice animale. Carnea rezultata va fi numai pentru consum propriu. Este interzis transportul in alte locuri in scopul comercializarii, precum si expunererea pentru o perioada prelungita de timp la temperatura mediului ambiant. Este interzisa comercializarea produselor si alimentelor de origine animala in spatii improvizate sau in sistem de vinzare stradal. La nivelul judetului a fost intocmit un program de permanenta, inclusiv in zilele de simbata si duminica, pentru perioada 1-19 aprilie", a declarat doctorul Constantin Lipan, director executiv adjunct al DSVSA.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii