Politistul monumentelor da amenzi de sute de milioane

miercuri, 21 septembrie 2011, 20:29
4 MIN
 Politistul monumentelor da amenzi de sute de milioane

Un monument istoric sau de arhitectura abandonat si degradat sau "moftul" de a-ti ridica o casa in mijlocul unui sit arheologic te pot lasa cu buzunarele goale. Amenzile cu care se lasa astfel de infractiuni, aplicate de politistul monumentelor – cum este cunoscut ofiterul cu atributii de patrimoniu din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Neamt -, sint mai mult decit substantiale.

5.000 de lei este pretul indiferentei unui proprietar de pe strada Stefan cel Mare care, desi a solicitat sa-i fie reconstituita proprietatea asupra unui imobil considerat monument de arhitectura, nu a mai considerat necesar sa investeasca pentru a-l intretine. Recordul este detinut, deocamdata, de un locuitor din zona Romanului, care a tinut neaparat sa-si ridice casa intr-o zona protejata. Pentru ca atunci cind a inceput sapaturile intr-o zona protejata nu a chemat si un arheolog, proprietarul a fost taxat cu suma de 200 de milioane de lei vechi. "Principalul nostru scop nu este acela de a da amenzi, ci acela de a monitoriza la timp situatiile din teren si de a proteja patrimoniul, pentru ca distrugerile in acest caz sint ireversibile. Se pot face reparatii, dar obiectivul nu va mai fi ce a fost. Patrimoniul cultural reprezinta legitimatia istorica a unui popor. Daca vom constientiza acest lucru, vom avea si o dezvoltare pe termen lung", a spus inspectorul principal Vitalie Josanu.

Strada Stefan cel Mare, strada problema a Romanului

Politia monumentelor are in grija nu mai putin de 552 de obiective, situri arheologice, monumente istorice si de arhitectura, bunuri culturale mobile, aflate in muzee si in colectii publice. "Sintem unul dintre cele mai bogate judete ale tarii, concuram cu Suceava la capitolul obiectivelor de patrimoniu, atit ca valoare, cit si ca vechime. Din pacate, ne plasam undeva foarte jos pe lista judetelor tarii in functie de numarul obiectivelor clasificate", a spus inspectorul principal Vitalie Josanu.

Dintre toate tipurile de infractiuni posibile, politistul de la monumente lucreaza cu cea mai speciala categorie. Fapte pe care multi le vad, dar pe care doar putini le inteleg si care ar putea ramine nedescoperite fara un ochi de specialist. Pentru ca, altfel, pentru un ochi neavizat, ce ar putea insemna un geam schimbat la o biserica monument istoric, o reparatie "de urgenta" la o casa ale carei usi, in urma cu 150 de ani, se deschideau pentru a primi musafiri la bal sau un teanc de carti?

"De obicei, facem echipa in teren si colaboram foarte bine cu specialisti din cadrul muzeelor sau din cadrul compartimentului de urbanism din cadrul primariilor. O problema cu care ne confruntam frecvent la Roman o reprezinta situatia caselor retrocedate de pe strada Stefan cel Mare. Unii dintre proprietarii care au cerut si au obtinut retrocedarea bunurilor au domiciliul in strainatate si o viziune exagerata asupra preturilor in domeniul imobiliar. Intrucit nu au reusit sa le vinda, unele dintre obiective au fost lasate in paragina. Indiferent unde au domiciliul, proprietarii sint obligati sa aiba grija de aceste obiective. Imbucurator este faptul ca, in ultimul timp, tot mai multi proprietari colaboreaza cu noi si le-am prezentat legislatia conform careia proprietarii pot beneficia de fonduri pentru efectuarea lucrarilor de reparatii", a spus inspectorul principal Vitalie Josanu.

Os de mamut recuperat din apa Moldovei

Printre reusitele cu care se mindreste inspectorul principal Vitalie Josanu se numara si recuperarea unui os de mamut, descoperit in albia Moldovei de un cetatean din Cotu Vames, in timpul unei partide de pescuit. Desi a fost scos din apa in luna august, femurul cu o lungime de 1,20 metri si o greutate de aproximativ 30 de kilograme a intrat pe mina specialistilor abia in luna octombrie, fiind "dibuit" de compartimentul de protectie a patrimoniului national. Astazi, osul de mamut se afla expus la Muzeul de Istorie din Piatra Neamt.

Una dintre cele mai recente reusite o reprezinta recuperarea colectiei doctor Cozarescu. "Este vorba de o colectie de mare valoare, peste 3.000 de volume, tratate de istorie a medicinei, care reprezinta munca de o viata a regretatului medic. Am reusit sa-l convingem sa predea aceasta comoara, astfel incit sa fie si protejata, dar si sa poata ajunge mai usor la cei interesati. In acest moment, colectia se afla in faza de investigare, la Muzeul de Istorie din Roman", a spus inspectorul principal Vitalie Josanu.

Absolvent al Facultatii de istorie din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, inspectorul principal Vitalie Josanu este acum doctorand la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, avindu-l ca indrumator pe profesorul Razvan Theodorescu.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii