Prioritate obtinuta cu girofaruri ilegale

joi, 15 aprilie 2010, 20:39
4 MIN
 Prioritate obtinuta cu girofaruri ilegale

Considerate pina nu demult drept coduri de urgenta, sirenele si girofarurile au ajuns sa fie folosite acum aproape de toate institutiile care vor sa-si creeze cale libera atunci cind traficul este aglomerat. Asa s-a ajuns ca, in afara masinilor apartinind unor institutii ale statului, o sumedenie de alte autovehicule intilnite frecvent in trafic sa detina si folosesca, ilegal, sisteme de avertizare sonora si vizuala. Totul in pofida faptului ca legea prevede foarte clar cine are dreptul sa detina si sa utilizeze, pe autovehiculele de serviciu, astfel de sisteme de avertizare in trafic.

Cine are dreptul la sirena si giforar?

Conform legislatiei in vigoare, institutiile ale caror masini pot folosi  sisteme speciale de sonorizare si lumini sint strict enumerate de lege. Astfel, la articolul 32 din Codul Rutier se mentioneaza ca doar Politia si Pompierii sint institutiile autorizate sa foloseasca semnalele speciale de avertizare cu lumina rosie, iar luminile albastre pot fi utilizate de autovehiculele apartinind Politiei, Jandarmeriei, Politiei de Frontiera, Serviciului de Ambulanta sau Medicina Legala, Protectiei Civile, de cele ale Ministerului Apararii Nationale care insotesc coloane militare, ale unitatilor speciale ale SRI si SPP, Administratiei Nationale a Penitenciarelor, precum si de autovehiculele de serviciu ale procurorilor, atunci cind se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni care au caracter de urgenta.

Lor li se alatura masinile celor care transporta anumite marfuri sau substante periculoase, utilajele celor de la Drumuri Nationale si Judetene, vehiculele cu gabarit depasit, acestea din urma fiind autorizate sa foloseasca girofaruri de culoare galbena. Cu toate acestea, girofarurile s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie, ajungind  ca, acum, sa fie utilizate de oricine, dupa bunul plac, fara ca Politia Rutiera sa ia masuri. Asta in ciuda faptului ca legea prevede ca cei care incalca aceste reguli pot fi sanctionati si risca sa ramina fara certificatul de inmatriculare pentru masinile pe care sint montate ilegal astfel de sisteme de avertizare.

Girofaruri ilegale pe masinile Politiilor Comunitare

Printre masinile care utilizeaza girofaruri ori sirene in mod ilegal, nefiind incluse pe lista unitatilor cu regim de circulatie prioritara, se afla autovehiculele ce apartin Vamii si Politiei Comunitare. De multe ori, prezenta acestor autovehicule pe drumurile publice din zona Roman au creat confuzie in rindul celorlalti participanti la trafic. Asta deoarece dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule au anumite semnificatii care, cu siguranta, sint necunoscute in rindul celor mai multi politisti comunitari ori vamesi. Astfel, lumina rosie, atunci cind este folosita de o masina autorizata sa detina un astfel de girofar, obliga participantii la trafic sa opreasca in directia de mers, cit mai aproape de marginea drumului. Lumina galbena obliga sa se circule cu atentie, in timp ce lumina albastra impune acordarea prioritatii de trecere.

Din pacate, legislatia actuala pare sa nu fie cunoscuta in special de politistii comunitari. Asa s-a ajuns ca, numai in zona Roman, in ultimii ani, masinile Politiilor Comunitare Roman, Cordun, Sabaoani ori Ion Creanga sa fie dotate cu sirene si girofaruri cu ajutorul carora sa-si poata face loc prin trafic, incalcind legea. Desi aceste cazuri au fost si sint vizibile cu ochiul liber, reprezentantii Politiei Rutiere Neamt, spre deosebire de colegii lor din alte judete, care i-au amendat pe politistii comunitari ce si-au dotat masinile cu sirene si girofaruri, nu iau nici o masura, cu toate ca legea este clara. Un astfel de caz a avut loc, nu demult, la Copsa Mica, unde conducerea Inspectoratului de Politie al Judetului Sibiu a dispus confiscarea girofarului de la Politia Comunitara si sanctionarea soferului aflat la volanul masinii Politiei Comunitare locale.

Girofar si sirena, pe ulita satului

In prezent, masinile Politiei Comunitare Roman, dar si cele ale Politiei Comunitare Cordun, Ion Creanga ori Sabaoani, sint dotate cu girofaruri si sirene, cu toate ca nu exista nici o prevedere legala care sa permita acest lucru. La citeva luni de la incidentul din Copsa Mica, cind o masina a Politiei Comunitare a fost "sechestrata" de politistii de la Rutiera din cauza girofarului, masinile Politiilor Comunitare din Roman si unele comune arondate detin si chiar folosesc in voie aceste mijloace de avertizare sonora si vizuala, fara ca politistii Serviciului Politiei Rutiere Neamt sa ia masurile prevazute de lege in astfel de cazuri. Motivul indiferentei politistilor de la Rutiera este doar de ei cunoscut.

Conform legii de organizare si infiintare a Politiei Comunitare, aceasta institutie poate detine in folosinta echipamente si aparatura tehnica specifica (n.r. – statii de emisie receptie, armament) necesare pentru indeplinirea atributiilor prevazute de lege. Dar, alaturi de enumerarea "imobile, mijloace de transport, armament, munitie" nu scrie nimic despre girofar. In Legea nr. 371/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea Politiei Comunitare nu este prevazuta autorizarea autovehiculelor Politiei Comunitare pentru a utiliza semne speciale de avertizare luminoase, iar autovehiculele acestei institutii nu se bucura de regim de circulatie prioritara.

Pina in prezent, Politia Romana nu a dat nici o autorizare speciala politistilor locali care sa le permita acestora folosirea sirenei si a girofarului. In pofida acestui aspect, politistii rutieri par sa nu cunoasca reglementarile legale, ori pur si simplu, le este frica de reactia edililor locali ce-i pastoresc pe politistii comunitari. Doar asa se explica frica politistilor de la Politia Rutiera de a le impune colegilor de la Politiile Comunitare sa renunte la sirene si girofaruri.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii