Romanul produce someri pe banda rulanta

luni, 30 martie 2009, 18:01
4 MIN
 Romanul produce someri pe banda rulanta

Dupa ce unele firme s-au inchis, iar altele au decis sa reduca din costuri disponibilizind personal, peste 1.500 de romascani au cazut deja victime ale efectelor crizei economice mondiale, ingrosind rindul somerilor. Previziunile reprezentantilor agentiilor de ocupare a fortei de munca nu sint deloc optimiste nici pentru perioada urmatoare, cu toate ca, in luna aprilie, va avea loc bursa generala a locurilor de munca, ocazie cu care, in anii trecuti, sute de romascani aveau sansa de a-si alege un nou job.

Sute de dosare de somaj, lunar

Din luna noiembrie a anului trecut si pina in prezent, numarul romascanilor care au venit la Agentia Locala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ALOFM) Roman a crescut vertiginos, de la o luna la alta. In plus, anul 2009 a dus, din punct de vedere al ratei somajului, la aparitia unui fenomen care nu s-a mai inregistrat de sapte ani: rata somajului a fost mai mare in luna februarie fata de cea calculata in luna ianuarie. Spre deosebire de anul trecut, numarul angajarilor este redus la jumatate, iar cel al intrarilor in somaj este de zece ori mai mare.

"In Roman, sint mult mai multi someri decit anul trecut, in martie. Foarte putine firme care isi intrerupeau de obicei activitatea pe timpul iernii si trimiteau salariatii in somaj la final de an si-au mai luat inapoi angajatii la inceputul acestei primaveri. Doar citeva firme de constructii – toate din afara judetului, dar cu salariati din Roman – si-au reangajat salariatii trimisi in somaj. Pe linga acestea, doar Statiunea de Cercetare Secuieni si-a reangajat o parte din personalul disponibilizat la finele anului trecut. De obicei, perioada februarie – martie era una a reangajarilor masive. In acest an, insa, rata somajului in februarie a fost mai mare decit cea din ianuarie, iar in primele trei saptamini ale lunii martie s-au inregistrat, la Roman, 250 de noi dosare de somaj, fata de 39 de dosare, cite intocmisem in martie 2008. In timp ce numarul somerilor creste permanent, cel al angajarilor este la jumatate fata de cel inregistrat, de obicei, in aceasta perioada a anului. Inclusiv in domeniul constructiilor, care ar fi trebuit sa isi reia activitatea la capacitate maxima acum, numarul constructorilor angajati sau reangajati este cu mult mai mic decit cel al somerilor din constructii. In prezent, avem peste 1.500 de someri din Roman, iar trendul continua sa fie descendent", a apreciat seful ALOFM Roman, Sorin Miron.

Cea mai saraca bursa a locurilor de munca, in aprilie

Vineri, 24 aprilie, la ora 9, cantina Grupului Scolar "Vasile Sav" va gazdui editia din acest an a bursei generale a locurilor de munca. Din aceasta saptamina, reprezentantii ALOFM Roman vor transmite invitatii somerilor aflati in baza de date, pentru a-i chema la acest tirg de job-uri. In paralel, agentii economici din Roman vor fi contactati pentru a-si declara ofertele de munca pe care le vor prezenta somerilor pe 24 aprilie. Avind in vedere, insa, ca oferta de munca din Roman este mai slaba ca oricind si ca numarul angajarilor este minim, exista posibilitatea ca, pe 24 aprilie, sa aiba loc bursa cea mai saraca in oferte de pina acum.

"Vom transmite invitatii somerilor incepind din aceasta saptamina. Sint foarte multi someri fata de anul trecut, deci prezenta lor la aceasta bursa va fi foarte mare, dat fiind si interesul de a obtine un loc de munca in aceasta perioada de criza. Pe de alta parte, ne asteptam la o prezenta slaba a agentilor economici, deci este posibil ca numarul ofertelor de angajare sa fie mic. Noi am mai discutat cu agentii economici din Roman, iar acestia au spus ca, in viitorul apropiat, nu se grabesc sa angajeze personal", a mai spus Sorin Miron, seful ALOFM Roman.

Cei 1.500 de someri din Roman pot alege, in aceasta saptamina, din 74 de locuri de munca vacante, adresate celor care vor sa devina taietori de textile, confectioneri, muncitori necalificati, vinzatori, sefi de magazin, barmani, ospatari, bucatari sau ajutoare de bucatari, tehnicieni veterinari, dulgheri, zidari, fierari – betonisti sau electricieni.

Somer bogat, somer sarac

In prezent, indemnizatia de somaj acordata de la bugetul asigurarilor de somaj este de aproximativ 450 de lei – valoare neta, la care se adauga un procent de pina la 10% din media ultimelor salarii incasate. Procentul se calculeaza in functie de stagiul de cotizare al somerului. Somerii care nu au lucrat mai mult de trei ani nu vor primi decit indemnizatia de somaj, iar cei care au lucrat intre trei si cinci ani mai primesc lunar, pe linga indemnizatia aferenta, echivalentul a 3% din media ultimelor salarii. 5% din media salariilor se acorda, pe linga indemnizatia de somaj, celor care au lucrat intre cinci si zece ani, iar 7% din media salariilor intra in buzunarele celor care au lucrat intre zece si 20 de ani.

Somerii cu o vechime de peste 20 de ani in cimpul muncii primesc, pe linga indemnizatia de somaj, 10% din media salariilor incasate inainte de a fi disponibilizati. Pentru a-i sprijini pe cei care se vad fortati sa se intretina sau sa aiba grija de copii din venituri lunare de aproximativ 100 de euro, Guvernul a decis ca perioada de acordare a indemnizatiei de somaj sa fie prelungita cu trei luni. Astfel, un somer poate primi indemnizatia lunara timp de maxim 15 luni.

In timp ce statul roman "pretuieste" fostul salariat cu 100 de euro, in judet exista si someri care primesc indemnizatia de la bugetele altor state europene, unde au lucrat in baza contractelor de munca. Doi astfel de nemteni, care au lucrat in Germania, respectiv in Austria, beneficiaza de un ajutor de somaj de aproximativ 40 de euro pe zi, adica aproximativ 1.200 de euro lunar, de zece ori mai mult decit indemnizatia de somaj acordata de statul roman. Conform regulilor europene, indemnizatia de somaj platita in alt stat se achita timp de 90 de zile.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii