500 de milioane de lei vechi, alocate de Primaria Suceava pentru masti de unica folosinta si substante dezinfectante

miercuri, 04 noiembrie 2009, 20:09
3 MIN
 500 de milioane de lei vechi, alocate de Primaria Suceava pentru masti de unica folosinta si substante dezinfectante

Planul initial al primariei a fost acela de a utiliza integral suma de 50.000 lei doar in scopul achizitionarii a 25.000 de masti de unica folosinta, dar in urma consultarii cu reprezentanti ai directiilor si autoritatii sanitare din judet, s-a ajuns la concluzia ca substantele dezinfectante sunt de asemenea necesare. Hotararea a fost luata in contextul actual al evolutiei noii gripe pe teritoriul judetului, incercandu-se astfel limitarea si controlarea raspandirii virusului in zonele unitatilor scolare si in spatiile publice aglomerate.

Intrucat scolile nu au bani pentru a-si achizitiona materialele din fonduri proprii, aceasta responsabilitate le revine primariilor, a precizat primarul municipiului Suceava Ion Lungu, aratand totodata ca pe langa echiparea unitatilor scolare cu aceste dotari minime,  este importanta aplicarea masurilor de prevenire si in piete, bazar, precum si in incinta institutiilor publice.

Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica din cadrul judetului afirma ca deja au fost luate masuri de prevenire si limitare a raspandirii noului virus in zonele unitatilor scolare, prin faptul ca in prezent se face un triaj de doua ori pe zi, in momentul intrarii in incinta cladirilor la institutiile de copii prescolari, precum si in timpul primei ore de curs in cazul elevilor. Aceste verificari si triaje sunt facute de asistenti medicali, iar copiii care prezinta semne clinice de boala sunt consultati si orientati fie spre medicul de familie, fie spre spital, in functie de intensitatea simptomelor.

In ceea ce priveste locurile publice aglomerate – piete, bazar, pana in prezent Directia Judeteana de Sanatate Publica nu a luat nici o masura de prevenire a raspandirii noii gripe, dar s-a facut precizarea ca aceste locuri sunt monitorizate de catre administratia pietelor, care are in atributii efectuarea de controale zilnice. La aceste controale participa si medicii repartizati in zona pietelor respective (in total sase medici pentru intreg municipiul Suceava), acestia avand obligatia de a raporta de doua ori pe zi, dimineata la ora 10 si seara la ora 18.00.

Totodata, reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare au precizat ca li s-a adus la cunostinta proprietarilor fermelor de animale ca in cazul unor simptome de boala in cadrul efectivului de animale, sa anunte de urgenta medicii veterinari. De asemenea, unul dintre inspectorii locali ai DSP Suceava, Lacramioara Vieru, a afirmat ca in prezent se fac examinari zilnice la trei din cele patru mari ferme de porcine din judet – la Moara, Dumbraveni si Milisauti, cel de la Veresti fiind inchis – pentru a se lua masuri rapide in cazul aparitiei unei situatii neasteptate.

Pe langa achizitionarea de masti de unica folosinta, au fost propuse ca masuri preventive, tot pentru unitatile scolare si prescolare, dezinfectarea clantelor de la usi, precum si folosirea gelurilor dezinfectante pentru maini, actiuni care vor fi monitorizate de "comitetele de gripa" infiintate in fiecare scoala din luna octombrie. O alta masura propusa, dar a carei concretizare este putin probabila, a fost cea de interzicere pentru o perioada limitata a intrunirilor publice – intruniri electorale, baluri, discoteci, etc.. Si tot in scopul monitorizarii situatiei locale si judetene, primarul Ion Lungu a dispus intrunirea saptamanala a unui comandament pentru situatii de urgenta, format din reprezentanti locali ai DSP, DSV, ASP, acest lucru fiind necesar in contextul in care pentru regiunea Moldovei, Suceava apare ca al doilea mare focar de gripa noua, dupa Iasi.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii