Anestezistii suceveni, o categorie pe cale de disparitie

duminică, 09 noiembrie 2008, 20:59
3 MIN
 Anestezistii suceveni, o categorie pe cale de disparitie

Medicii anestezisti care profeseaza in judetul Suceava sunt pe cale de disparitie, deoarece nu sunt medici anestezisti doritori sa lucreze in spitalele sucevene. Fie ies la pensie, fie sunt atrasi de salariile atractive si de dotarea spitalelor din strainatate, anestezistii suceveni sunt din ce in ce mai putini. Desi in toate spitalele din judet ajung frecvent multi pacienti cu politraumatisme provocate in accidente rutiere si pacienti cu traumatisme provocate prin agresiune, in general, cazuri de urgenta ce necesita interventii chirurgicale imediate, numarul medicilor anestezisti este total insuficient.

Deficitul de medici anestezisti reprezinta o problema care dureaza de ani de zile, a precizat directorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Suceava, doctorul Alexandru Lazareanu. Mai exact, cate ori s-au scos posturi de medici anestezisti la concurs nu au fost candidati pentru ele sau nu erau suficienti. In aceste conditii, in prezent, un post este scos la concurs atunci cand un medic se prezinta la ASP si il solicita.

Potrivit doctorului Lazareanu, un spital trebuie sa platesca taxa pentru a se organiza concursul, iar uneori locurile nu se ocupau si spitalul pierdea banii. "Pentru noi nu este nici o problema sa scoatem posturile la concurs, dar nu putem obliga spitalele sa ne ceara organizarea concursurilor. Acestea trebuie sa plateasca taxe pentru concursurile pe posturile vacante si, de cele mai multe ori, nu se prezinta nimeni", a precizat directorul ASP Suceava.

"O interventie chirurgicala nu se poate face fara anestezist. Lipsa de anestezisti este cauzata in primul rand de responsabilitatile foarte mari pe care le au acestia, ei fiind in permanent pericol, daca nu au dotare corespunzatoare. Apoi, de salarizarea mica si oportunitatile putine pe care le ofera comunitatile locale. Acum se mai discuta de locuinte de serviciu pentru medici si de alte facilitati, dar noi scoatem posturi la concurs si nu se prezinta nimeni. De cand sunt eu aici au fost doar 5-6 solicitari pentru Suceava", a precizat doctorul Lazareanu.

Anestezistii si urgentistii, doua categorii de medici cu efective insuficiente pentru numarul tot mai mare de pacienti

In momentul de fata, la Spitalul Judetean de Urgenta "Sfantul Ioan cel Nou" Suceava, sunt normate 12 posturi de medici anestezisti si sunt incadrati doar sapte medici, la Gura Humorului nu a fost niciodata un anestezist, locul fiind liber si acum iar la Campulung Moldovenesc este normat un post dar medicul venit de la Braila, se afla intr-un proces, si se pare ca va pleca inapoi, a precizat doctorul Lazareanu. La Spitalul Falticeni ar trebui sa functioneze doi anestezisti si este doar unul, la Vatra Dornei este un medic anestezist, conform normei, dar va iesi la pensie. Spitalul din Radauti este singurul cu numar corespunzator normelor, adica 2 medici, dar Lazareanu spune ca tot nu sunt suficienti.

Totodata, un alt sector in sistemul sanitar sucevean care duce lipsa de medici il reprezinta medicina de urgenta. Numarul medicilor urgentisti care deserveste judetul Suceava este sapte, toti functionand in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta, asta in situatia in care numarul posturilor normate comparativ cu numarul pacientilor este 19. Spre exemplu, daca la Urgente ajung trei pacienti la diferenta mica de timp si sunt clasificati drept cazuri critice, cei doi medici urgentisti, care asigura garda, trebuie sa-l aleaga pe cel care se afla in starea ce mai grava pentru a-i acorda ingrijiri medicale. Totodata, unul dintre cei doi medici trebuie sa asigure si cazurile care se prezinta la camera de triaj, context in care cei doi pacienti desi sunt clasificati drept urgente majore, trebuie sa astepte. Acest lucru nu este corect fata de pacient dar practic doi medici si trei asistente medicale cat sunt intr-o garda atat pot sa faca, cand sunt pusi intr-o astfel de situatie.

Precizam ca la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) s-au efectuat lucrari pentru a se crea spatii la nivelul unui spital de talie europeana. Astfel, la ora actuala UPU functioneaza cu camera de stabilizare, camera de triaj si compartiment de pediatrie, fiecare cu circuit propriu. Din pacate de cele mai multe ori medicii functioneaza in aceeasi camera, deoarece e prea mult sa se plimbe intre doua incaperi si ar pierde prea mult timp (mai putin cazurile pediatrice care sunt investigate in spatiul propriu).

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii