Bugetul Primariei Suceava in acest an este de circa 270 de milioane de lei

miercuri, 20 februarie 2013, 21:56
2 MIN
 Bugetul Primariei Suceava in acest an este de circa 270 de milioane de lei

Municipiul Suceava va avea, in 2013, un buget sub cel de anul trecut. Primarul Ion Lungu a declarat ca totalul veniturilor estimate pentru acest an la bugetul local este de 270,139 milioane de lei, dintre care 207,754 milioane de lei la sectiunea de functionare, iar 62,413 de milioane de lei pentru sectiunea de dezvoltare. La aceasta din urma sectiune sunt prevazute si proiectele europene, dar numai cu cotele de cofinantare pe care Primaria trebuie sa le suporte.

Executia bugetara pe anul precedent a fost de 297,9 milioane de lei, ceea ce ar insemna ca anul acesta este propus un buget de venituri si cheltuieli cu aproape 9,3% mai mic. „Daca tinem cont ca la finele anului trecut munciipalitatea a stins prin bugetul de stat arierate in suma totala de circa 30 de milioane de lei, putem trage concluzia ca bugetul anului 2013 este cam la fel cu cel din anul 2012", a declarat Ion Lungu.

Primarul a precizat ca in continuare are in vedere ca sa fie discutii cu grupurile de consilieri locali de la USL si PDL. „Sigur, nu este un buget prefect, acesta putand suporta anumite amendamente. In masura in care consilierii le vor face, vom incerca sa asiguram sursa de finantare", a spus Ion Lungu.

Anul acesta, cei mai multi bani vor fi alocati pentru cheltuielile pentru invatamant -30,18% din buget; dupa care pentru transporturi, inclusiv strazi – 16,93%, precum si inspre combustibili si energie – 12,15%, primarul Ion lungu precizaand ca in ce priveste plata subventiilor pe termoficare vor fi alocate 20 de milioane de lei, dar si alte zece milioane de lei reprezentand majorarea de capital la SC Termica SA. La capitolul locuinte, serviciile si dezvoltarea publica, in care sunt incluse lucrarile de alimentare cu apa, iluminat public si sistematizare rutiera s-a propus alocarea a 9,22% din veniturile prognozate; pentru protectia mediului, in care intra apa, canalul si salubritatea s-a prevazut 7,94% din care 4,78% salubrizarea care ar fi la fel de mult cu suma alocata la capitolul de asistenta sociala. Domeniul Public, cu activitati de recreare si parcuri, dar si finantarea Centrului Cultural „Bucovina" a fost prezut in buget cu 5,43% din total venituri.

Cheltuielile cu autoritatile executive, adica cele de functionare a aparatului propriu al Primariei, sunt dimensionate la 4,38%, acestea scazand, fata de 2004, cand treceau de 12%, dupa cum a spus Ion Lungu. Datoria publica de onorat este de 3,53%, iar la capitolul „ordine publica", adica sumele pentru protectia civila si Politia Locala figureaza cu o cota de 1,72% din venituri.

Pentru sanatate se va cheltui 1,52% din buget, fondul de rezerva bugetara este dimensionat la 1,54%, in timp ce cultura si cultele sunt inscrise cu 1,02%, iar sportul cu 0,99%.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat ca, pe langa investitiile pe fonduri europene si elvetiene care vor trebui cofinantate, anul acesta municipalitatea are in vedere si investitii cum ar fi asfaltarea unor strazi din zona „Harbarie" cum ar fi Mihail Sadoveanu si Bogdan Voda, construirea unei noi hale pentru TPL si demararea lucrarilor de mdoernizare a Pietei Agroalimentare Centrale. (Dan PRICOPE)

Comentarii