Cartile bibliotecii radauteana, inghesuite de gealatii afaceristului Arcadie Plamada, intr-o camara

luni, 21 februarie 2011, 21:09
4 MIN
 Cartile bibliotecii radauteana, inghesuite de gealatii afaceristului Arcadie Plamada, intr-o camara

Omul de afaceri Arcadie Plamada devine, pe zi ce trece, o persoana ce poate fi denumita gropar al culturii din zona Radauti. Dupa ce anul trecut a fost facut cunoscut ca fiind autorul direct al demolarii fabricii de bere din Solca, veche de mai bine de 200 de ani, la inceputul acestui an patronul radautean a dispus distrugerea bibliotecii municipale din Radauti, sub pretextul,  justificat in parte prin hotarari judecatoresti ce i-au fost favorabile,  ca este proprietarul cladirii in care aceasta institutie isi desfasura activitatea.

35.000 de volume cuprinzand fondul de carte aferent salii de lectura a bibliotecii, care reprezinta 40% din totalul fondului de carte al  bibliotecii,  a fost pus in cutii de carton si au fost asezate intr-o camara  de la un etaj superior al cladirii, supuse vantului, ploii si deteriorarii produse de modul deficitar de depozitare.

"A fost distrusa o sala de lectura, unica pe judet, mai intai sub aspect arhitectural. Un fond de carte acumulat pe parcursul a mai bine de jumatate de secol, este in pericol de distrugere", avertizeaza directoarea Bibliotecii municipale radautene, Angela Man.

Obiectiv de Suceava a prezentat inca de anul trecut situatia revendicarilor initiate de patronul radautean Arcadie Plamada in ceea ce priveste spatiul in care functiona o buna parte din biblioteca radauteana. S-a spus atunci, fapt confirmat si acum, ca el a castigat in instanta un spatiu din Piata Unirii nr. 62 dar si-a asumat proprietatea pentru un alt spatiu de la adresa Piata Unirii, nr. 68, unde functioneaza biblioteca.

"Primaria Radauti a angajat o casa de avocatura care sa se ocupe de derularea procesului ce rezida din neconcordanta de locatii. Numai ca, in noaptea de 30/31 decembrie anul trecut, au fost taiate toate lacatele puse de responsabilii bibliotecii. Aceste lacate au fost puse, la sfarsitul anului trecut, in prezenta politistilor comunitari. Au venit 20 – 30 de indivizi, au dat jos cartile de pe rafturi, le-au pus in cutii si le-au inghesuit intr-o camara, fara a se asigur nici cele mai elementare conditii de pastrare a acestor volume care au fost adunate in zeci de ani la Biblioteca din Radauti. Cartile nu mai pot fi folosite, sala de lectura este inoperabila, astfel incat nu ne mai putem desfasura activitatea, stam in stand – by, asteptand derularea proceselor in continuare", a mai spus directoarea Angela Man.

O ordonanta presedintiala privind proprietatea spatiului bibliotecii radautene se va judeca astazi la Radauti

Inca din anul 2009, Obiectiv de Suceava atentiona ca Biblioteca municipala Radauti are zile numarate in localul in care functioneaza in prezent, din Piata Unirii. Ani in sir, omul de afaceri Arcadie Plamada, cel care a cumparat activele vechii Intreprinderi Comerciale de stat din Radauti a purtat procese cu primaria municipiului prin care revendica spatiul in care functioneaza biblioteca. In cele din urma a reusit sa obtina hotararile judecatoresti care sa ii confere dreptul de proprietate pe aceste spatii si a decis sa aplice, cu un executor judecatoresc, sechestru asupra spatiului pentru care are drept de proprietate. Spuneam acum doi ani ca norocul municipalitatii radautene a fost ca, dintr-o eroare de tastatura, adresa imobilului unde trebuia sa se deplaseze executorul a fost scris Piata Unirii 62, in loc de 68.

In anul 1986, cand biblioteca s-a mutat de pe strada Stefan cel Mare in actuala locatie, respectivul spatiu a fost dat la schimb fostei Intreprinderi de Comert de stat, intrata intre timp in proprietatea lui Arcadie Plamada. Afaceristul radautean nu a recunoscut niciodata acest schimb si, cu ajutorul unor avocati buni a reusit sa obtina o sentinta definitiva si irevocabila pentru preluarea imobilului din Piata Unirii, impotriva careia recent s-a depus o cerere de ordonanta presedintiala de catre primaria Radauti, nesolutionata pana astazi, cand exista fixat un termen de judecata a acestui demers al primariei radautene.

Arcadie Plamada a taiat si vandut valorile de patrimoniu de la fabrica de bere din Solca

Parchetul de pe langa Judecatoria Radauti a confirmat, la sfarsitul anului trecut inceperea urmaririi penale impotriva lui Arcadie Plamada, patronul radautean care a distrus si scos la fier vechi utilajele vechi de peste 200 de ani ale fabricii de bere de la Solca, aflata in proprietatea sa. Urmarirea penala a fost declansata in baza articolului 54, alineatele 1) si 2) din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, raportat la articolul 217 alineatul 5) din Codul Penal care vizeaza infractiunea de distrugere.

Articolul 54 din Legea  422/2001 privind monumentele istorice, republicata, arata  la alineatul 1) ca desfiintarea neautorizata, distrugerea partiala sau totala, exproprierea fara avizul Ministerului Culturii si Cultelor, degradarea, precum si profanarea monumentelor istorice constituie infractiuni si se sanctioneaza conform legii. La alineatul 2) se precizeaza ca  in toate cazurile prevazute la alineatul 1) faptuitorul este obligat la recuperarea materialului degradat si la reconstituirea monumentului sau a partilor de monument lezat, conform avizelor prevazute de lege.

Conform articolului 217 alineatul 5) din Codul penal, in baza caruia s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru infractiunea de distrugere, dispozitiile alineatelor 2), 3) si 4) din respectivul articol se aplica chiar daca bunul apartine faptuitorului. Alienatul 2) din articolul privind infractiunea de distrugere cuprins in Codul Penal spune ca, in cazul in care bunul distrus are o deosebita valoare artistica, stiintifica, istorica, arhivistica sau o alta asemenea valoare, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 10 ani.

Dupa inceperea urmaririi penale, dosarul a fost transmis catre Serviciul de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Suceava pentru continuarea cercetarilor, fiind acum in faza audierilor persoanelor implicate in savarsirea infractiunilor pentru care s-a inceput urmarirea penala.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii