Cei 48 de politisti de frontiera si vamesi de la Siret, pusi in libertate pe vicii de procedura

miercuri, 04 mai 2011, 20:31
5 MIN
 Cei 48 de politisti de frontiera si vamesi de la Siret, pusi in libertate pe vicii de procedura

Cei 48 de arestati in dosarul "Spaga la vama Siret" – 44 de politisti de frontiera in frunte cu seful acestora – comisarul sef Aurel Anea, care intre timp si-a dat demisia si patru lucratori vamali, au fost pusi in libertate, in noaptea de marti spre miercuri, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursurile inaintate de cei 25 de inculpati – politisti de frontiera pentru care s-a decis la Suceava pastrarea in stare de arest dar si pentru ceilalti 23 de politisti de frontiera si lucratori vamali pentru care Curtea de Apel Suceava a dispus cercetarea acestora in stare de libertate. Sentinta Curtii Supreme a fost unitara, in sensul ca toti cei 48 de inculpati in acest dosar au trebuit sa fie pusi in libertate.

Pana la publigarea motivarii acestei decizii a Instantei Supreme, avocatii celor inculpati au scos in evidenta vicii de procedura care au determinat solutia ICCJ. Cel mai important dintre acestea il reprezinta faptula ca in fata judecatorilor suceveni, inculpatii nu au avut dreptul la "ultimul cuvant", indiferent daca acestia au fost pastrati in arest sau au fost pusi in libertate.

 Conform avocatilor, liberarea din arest a celor  48 de politisti si vamesi de la Vama Siret in frunte cu comisarul sef Aurel Anea, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie are la baza si vicii de procedura pe langa aspectele de fond. Instanta Suprema va face publice in zilele urmatoare motivele  care au stat la baza punerii in stare de libertate a politistilor de frontiera si vamesilor suceveni.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dipus celor 48 de inculpati o serie de obligatii cum ar fi  interdictia de a nu parasi si de a nu legatura intre ei sau cu martorii.

Vicii de procedura semnalate de avocatii politistilor si vamesilor arestati

In judecarea recursurilor la ICCJ, unii avocati au invocat faptul ca la Curtea de Apel Suceava inculpatilor  nu li s-a dat ultimul cuvant iar altii au sustinut ca in decizia instantei sucevene din data de 29 aprilie a fost data o singura pronuntare in care nu au fost trecute toate sustinerile  aparatorilor facute pentru inculpati, astfel incat pronuntarea a fost lipsita de motivare  pentru o parte din acestia.  Avocatul Sorin Poenaru de la Baroul Bucuresti a invocat in fata completului instantei supreme faptul ca inculpatilor la Curtea de Apel Suceava  nu li s-a dat ultimul cuvant asa cum prevede legea in procesul care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute la Curtea de Apel Suceava. "A fost o decizie corecta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie care a tinut cont de faptul ca inculpatilor prezenti la sedinta nu li s-a dat posibilitatea sa aiba ultimul cuvant la instanta din Suceava iar procurorul DNA a recunoscut la randul sau ca a fost o eroare materiala", a spus aparatorul unuia dintre inculpati.

Avocatul Elena Grosu de la Baroul Suceava, aparator a altor persoane din acest dosar a sustinut ca din dispozitivul pronuntarii Curtii de Apel Suceava a lipsit mentiunea cu privire la respingerea cererii inculpatilor de cercetare in stare de libertate si revocarea masurii arestarii preventive, acesta fiind un alt motiv de nulitate absoluta, potrivit articolului 197 din Codul de Procedura Penala. "Inclusiv omisiunea unui inculpat din pronuntare se loveste de nulitate absoluta", a spus avocatul.

Avocatul Viorica Lidia Vargan a declarat de asemenea ca unul dintre motivele care au condus la punerea in libertate a celor 48 de politisti de frontiera si vamesi este legata si de lipsa de procedura cu inculpatii care nu au fost prezenti pe 29 aprilie la judecarea cauzei, nefiind citati pentru acest termen si in mod gresit s-a dispus judecarea acestora in doua loturi. Avocatii au mai aratat ca nu se impune mentinerea in stare de arest a clientilor lor  intrucat nu a fost analizata indivual situatia acestora in raport  de pericolul social concret pe care l-ar reprezenta lasarea lor in libertate, unii dintre acestia fiind trimisi in judecata pentru mai multe acte materiale decat cei ramasi in stare de arest prevetiv, astfel incat acestia au putut aprecia ca inlocuirea masurii arestarii preventiva cu masura de punere in libertate sub control judiciar  a fost aleatorie.

Desi au fost pusi in libertate de Inalta Curte de Casatie si Justitie , din urma, la Curtea de Apel Suceava au ajuns ieri si cererile de liberare sub control judiciar pentru cinci politisti de frontiera, in frunte cu comisarul sef Aurel Anea.

 In data de 12 mai, la Curtea de Apel Suceava se va  afla pe rol primul termen al dosarului in care cei 66 de politisti si vamesi de la Siret sunt judecati pentru  luare de mita.

Aproape jumatate dintre arestatii din dosar au fost pusi in libertate de Curtea de Apel inca de saptamana trecuta

Curtea de Apel Suceava a decis vineri, saptamana trecuta, inlocuirea  masurii arestarii preventive cu cea de a nu parasi tara si a dispus punerea in libertate pentru 23 dintre inculpatii implicati in dosarul "Spaga de la Vama Siret", care au fost trimisi in judecata.

Acestia nu au fost insa liberati din arest fiindca procurorii DNA au declarat recurs impotriva hotararii instantei sucevene la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Celorlalti 25 de politisti de frontiera, printre care si seful PTF Siret, comisarul sef Aurel Anea, li s-a repsins atunci cererea de punere in libertate, in cadrul operatiunii de verificare a legalitatii arestarii preventive, dupa trimiterea acestora in judecata.

66 de inculpati, 62 politisti de frontiera si patru lucratori vamali au fost trimisi in judecata in cel mai amplu dosar instrumentat de procurorii DNA vizand spagile care se incaseaza in vama de la Siret  pentru faptul ca  in perioada septembrie 2010 – ianuarie a acestui an,  au pretins, primit ori acceptat suma totala de 36,4 miliarde de lei vechi si alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, in scopul, in cazul politistilor de frontiera, de a nu-si indeplini atributiile de serviciu privind controlul la frontiera si a le permite introducerea in Romania a unor bunuri, in general tigari din Ucraina peste limita legala admisa. Banii colectati de la cetatenii care tranzitau punctul de frontiera erau ascunsi in diverse locuri din incinta PTF Siret, mai ales in mobilierul Laboratorului criminalistic, iar la finalul turei erau impartiti conform unor cote stabilite, fiecare primind, prin redistribuire o parte din mita incasata in cursul turei , cuprinsa intre 8.000 de lei si 25.000 de lei, in functie de riscul asumat si de "incasarile" realizate. Vamesii implicati in afacerea "Spaga de la Vama Siret", au lucrat si ei cot la cot cu politistii de frontiera corupti. Astfel, in perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011, cei patru lucratori vamali arestati au cotizat, conform rechizitoriului, catre comisarul sef Aurel Anea – sef al PTF Siret cu sume de bani totalizand 23.913 lei. Aurel Anea si-a dat intre timp demisia din Politia de Frontiera.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii