Consiliul Judetean Suceava vrea sa infiinteze un centru de terapie endovasculara si de radiologie interventionala la Spitalul Judetean

marți, 12 aprilie 2011, 20:51
4 MIN
 Consiliul Judetean Suceava vrea sa infiinteze un centru de terapie endovasculara si de radiologie interventionala la Spitalul Judetean

Consiliul Judetean (CJ) Suceava a propus Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) "Sfantul Ioan cel Nou" sa infiinteze o unitate de radiologie si cardiologie interventionala. Necesitarea unei asemenea investitii este una deosebita, dat fiind numarul mare al celor care sufera de afectiuni cardiace, precum si de gradul ridicat de periculozitate pe care acestea il au asupra vietii oamenilor. "Avand in vedere numarul mare de persoane care au boli cardiovasculare si care necesita o interventie in cel mai scurt timp pentru salvarea vietii, fiind necesar, in medie, intre patru si sase ore, Consiliul Judetean Suceava a initiat demersuri pentru a crea conditiile necesare infiintarii unui centru de terapie endovasculara si de radiologie interventionala in cadrul Spitalului Judetean", ne-a declarat, ieri, Vasile Ilie, vicepresedintele CJ Suceava.

Cardiologia si Radiologia interventionala, atat vasculara, cat si non – vasculara, sunt ramuri noi ale medicinei. Acestea doua au printre avantaje si faptul ca ofera solutii terapeutice minim invazive care elimina necesitatea unor interventii chirurgicale iar media timpului de spitalizare este de 1 – 2 zile, ceea ce duce implicit si la un timp scurt de recuperare a pacientului si de reintegrare in activitatea socio -profesionala. De asemenea, cheltuielile totale de terapie sunt, in medie, cu 50% mai scazute si, in plus, este o alternativa mai buna in situatii in care, pana in prezent, tratamentul medicamentos nu a avut eficienta scontata. La acestea s-ar putea adauga si o diminuare a complicatiilor post – traumatice.

Procedurile de cardiologie, terapie endovasculara si radiologie interventionala se adreseaza pentru bolile coronariene aterosclerotice, afectiunile cerebrovasculare, afectiunile vasculare periferice, afectiuni ale coloanei vertebrale, afectiuni oncologice, hemoragiile acute sau cronice, infertilitati, fibrom uterin si accidente vasculare cerebrale ischemice sau hemoragice.

Potrivit celor spuse de vicepresedintele CJ Suceava, o unitate moderna de radiologie si cardiologie interventionala ar putea sa functioneze la etajul al doilea al SJU, in spatiul unde a fost Centrul de dializa. Acest spatiu ar avea o suprafata intre 120 si 160 de metri patrati, fiind situat aproape de blocul operator, Unitatea de Primire a Urgentelor si sectia de Anstezie si Terapie Intensiva.

Personalul care va fi angajat la centrul de terapie endovasculara si radiologie interventionala va fi din SJU Suceava

Vasile Ilie a tinut sa precizeze ca spatiul respectiv ar urma, cel mai probabil, sa fie pus in comodat iar aparatura necesara contine un angiograf de mare performanta, un electrocardiograf, ecocardiograf bidimensional, dulapuri pentru pastrarea materialelor consumabile si a medicamentelor de urgenta. Cat priveste personalul necesar, potrivit proiectului CJ Suceava, ar fi nevoie de un medic radiolog, un medic chirurg vascular, un medic neurochirurg, un medic cardiolog cu competenta pentru coronografii si cardiologie interventionala si macar trei asistenti antrenati in sensul derularii la SJU a unor servicii de acest gen. Toate aceste categorii de personal exista la SJU Suceava, cu precizarea ca in ceea ce priveste medicul radiolog, ar fi doar un rezident care are stagii de pregatire in neuroradiologie si radiologie vasculara periferica interventionala.

Medicul radiolog va fi cel care va conduce centrul si va avea salariul negociat direct, urmand a fi incadrat cu norma intreaga la "angiograf". Tot norma intreaga la "angiograf" vor avea si asistentii care vor trebui platiti cu cel putin 25% mai mult decat in grila de salarizare pentru personalul bugetar, la calificarea si numarul de ani vechime. Ceilalti medici care vor lucra la centrul de terapie endovasculara si de radiologie interventionala vor fi cu norma intreaga la spital, dar ar urma sa fie platiti cu procent din procedura si pentru chemarile de la domiciliu.

"Infiintarea unui centru de terapie endovasculara si radiologie interventionala este un proiect ce poate fi motivat de numarul foarte mare de bolnavi cardio – vasculari, dar si de incidenta bolilor cardio – cerebrovasculare, avand in vedere ca in fiecare an sunt descoperite pana la 14.000 de persoane care sufera de boli de inima. Un alt argument pe care, de asemenea, il consider foarte important este acela ca pacientii care au nevoie de terapie interventionala de urgenta reprezinta a cincea parte din numarul bolnavilor de inima. Este vorba de 1.800 de persoane cu infacte, angine instabile, anevrisme cerebrale, malformatii arterovenoase cerebrale sau tumori cerebrale", a declarat Vasile Ilie.

Casa de Asigurari de Sanatate ar putea acoperi, la inceput, cea mai mare parte din cheltuielile pentru procedurile de urgenta

El a precizat ca exista estimari potrivit carora sunt circa 30.000 de persoane care ar avea nevoie de tratament pentru diverse boli aflate in stadiu cronic, cum ar fi angine instabile, arteriopatii obliterante ale membrelor sau stenoze carotidiene. Pe de alta parte, Vasile Ilie a spus ca in toata zona Moldovei nu exista decat la Iasi laboratoare separate de terapie interventionala, dar care nu pot acoperi nevoile terapeutice reale ale intregii zone. De asemenea, la laboratoarele respective de la Iasi nu se fac nucleoplastii, tratamente pentru infertilitate, embolizari ale proceselor tumorale si tratamente interventionale pentru hemoragii interne. La aceasta se adauga distanta pana la Iasi care, pentru pacientii care au nevoie urgenta de tratamente interventionale, este una apreciabila.

In ceea ce priveste modalitatea de implementare a acestui proiect, vicepresedintele CJ Suceava a spus ca, exceptand predarea in comodat a spatiului pentru unitatea de radiologie si cardiologie interventionala, restul relatiilor contractuale ar trebui sa se desfasoare conform legii parteneriatului public – privat iar partea privata fiind cea care va avea in totalitate conducerea administrativa. In ceea ce priveste relatiile cu Casa de Asigurari de Sanatate, aici este varianta unui contract pe procedura care va acoperi, la inceput, cea mai mare parted in cheltuielile pentru procedurile de urgenta, care se afla in programele Ministerului Sanatatii. Aparitia centrului de terapie endovasculara si de radiologie interventionala este necesara pentru obtinerea de catre SJU a statutului de "Spital Clinic" iar perioada de realizare a unui astfel de centru poate fi de patru pana la sase luni, interval calculat dupa perfectarea tuturor formalitatilor.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii