Lungu insista din nou pe debransarea datornicilor la intretinere si incheierea de contracte individuale

marți, 12 februarie 2013, 20:05
4 MIN
 Lungu insista din nou pe debransarea datornicilor la intretinere si incheierea de contracte individuale

15 scari de bloc din municipiul Suceava vor fi debransate de la sistemul centralizat de termoficare, din cauza datoriilor mari catre societatea Termica SA. Masura a fost anuntata de directorul general al Termica, Ovidiu Dumitrescu, intr-o intalnire cu sefii asociatiilor de proprietari, dupa ce primarul Ion Lungu a spus ca nu mai vede posibila o alta solutie. Practic, Ion Lungu si-a luat mana de pe datornici spunand ca „bulgarele de zapada creste si nu il mai putem controla". Sedinta cu asociatiile de proprietari a avut loc, ieri, la Primarie, conducerile mai multor societati care presteaza servicii publice fiind de fata. „Pretul la apa si la incalzire este unul mediu pe tara. Noi facem eforturi sa le mentinem, dar sunt si rau-platnici. S-a vazut in luna trecuta ca daca se vrea ceva, se si poate. Nu s-a mai incasat in ultimii ani niciodata 37 de miliarde de lei vechi intr-o singura luna. Hai sa facem in continuare un efort si poate in structurile dumneavoastra mai puteti angajat pe cineva, un jurist care sa se ocupe mai mult de recuperarea datoriilor. Eu insa nu vad acum alta solutie decat debransarile. Ma doare sufletul sa spun, dar in conditii de neplata nu vad alta solutie", a declarat Ion Lungu.

Directorul general al SC Termica SA Suceava, Ovidiu Dumitrescu a declarat, initial, ca debransarile vor fi facute, cel mai probabil, pana la sfarsitul acestei saptamani. Ulterior, el a precizat ca este posobil ca o parte din debransari sa fie facute si saptamana viitoare, discutiile cu privire la aceasta situatie urmand a se clarifica in zilele urmatoare.

Prezent la sedinta, directorul SC ACET SA Suceava, Stefan Groza, a afirmat ca si societatea pe care o conduce si care presteaza serviciile de apa si canalizare va recurge la debransarea rau-platnicilor. Directorul comercial Bogdan Cristache a precizat, ulterior, ca scarile de bloc pe care Termica va decide sa intrerupa furnizarea apei calde si a caldurii vor fi sistate si de la apa potabila.

De mentionat ca in favoarea acestei situatii au pledat si unii sefi de asociatii de proprietari. „Frica pazeste bostanaria. Trebuie sa fie debransari, macar doua – trei ca sa fie exemplu", a spus presedintele asociatiei de proprietari 23^27, Nicolae Matasaru.

Primarul Ion Lungu a spus ca ii pare rau ca debransarile vor afecta si persoane cu platile la zi, insa a precizat ca alta solutie nu este. Masura intreruperii trebuie luata, dupa cum a explicat primarul, in primul rand pentru ca desi incasarile au fost mai mari ca de obicei, nici luna trecuta nu s-a platit in totalitate consumul de energie termica in sistem centralizat iar soldul final al SC Termica SA Suceava a crescut cu patru sute de mii de lei. Astfel, Termica are de recuperat 21,6 milioane de lei de la asociatiile de proprietari, iar societatea ACET mai are de recuperat 6 milioane de lei. Potrivit primarului, cea mai mare problema ar fi de la asociatiile de proprietari cu datorii mari pe cap de locuitor. Ion Lungu a dat ca exemplu de rau platnici pe Asociatia 41, cu 449 de apartamente, suma medie datorata pe apartament fiind 2.400 de lei, spre comparatie cu asociatia 23^27 care are o medie de circa 500 de lei pe apartament la aproape 2100 de locuinte.

Ovidiu Dumitrecu a precizat ca din cele peste 1.100 de apartamente la care au fost comisiile mixte „asociatii – furnizori de utilitati", la aproape jumatate nu li s-a deschis usa. Pe de alta parte, in 24 de situatii s-au platit pe loc banii datorati iar alti 77 de proprietari au solicitat debransarea individuala.

Totusi, in ceea ce priveste debransarea individuala au fost unii reprezentanti ai societatii de termoficare sucevene care, in discutiile purtate cu sefii de asociatii, au atras atentia ca este o masura riscanta deoarece legea precizeaza ca debransarea individuala se poate face doar daca este asigurata o alta sursa de caldura. Nici conducerea ACET nu s-a aratat foarte fericita pe situatia existenta la aceasta data si a avut reticente mari in ceea ce priveste debransarile individuale de la reteaua de apa potabila. Cu toate acestea, primarul a insistat in continuare pe masuri ferme, dar si pe incheierea unor contracte individuale. Ion Lungu a spus ca unul din argumente este legat, cel putin in cazul energiei termice, de faptul ca si dupa data de 9 mai Termica se va ocupa de serviciile de distributie iar Adrem doar de cele de producere a energiei termice. In conditiile in care ramane nerezolvata problema contractelor individuale, atunci riscul ca in continuare sa fie facute debransari pe scari unde sunt si cativa bun-platnici ramane unul destul de ridicat. (Dan PRICOPE)

Comentarii