Nepregatiti, indiferent de anotimp: un candidat eliminat, absenti numerosi si subiecte considerate „SF”, la cea de-a doua proba a bacului

miercuri, 31 august 2011, 19:13
4 MIN
 Nepregatiti, indiferent de anotimp: un candidat eliminat, absenti numerosi si subiecte considerate „SF”, la cea de-a doua proba a bacului

Candidatii celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului din acest an au sustinut ieri cea de-a doua proba scrisa a examenului, proba obligatorie a profilului. Absolventii au parasit salile de examen mai devreme de ora 11:00 si desi au marturisit ca nu au scris "mai nimic" pe foile de examen, candidatii au tratat intr-o maniera proprie si relaxata rezultatul lucrarilor lor ce se preconizeaza a fi unul extrem de slab. Subiectele aferente probei obligatorii a profilului din cadrul examenului national de bacalaureat au fost transmise si preluate in conditii de siguranta de catre toate cele opt de centre de examinare desemnate de Inspectoratul Scolar Judetean Suceava pentru sesiunea august- septembrie 2011.

Dupa ce la proba de luni, cinci elevi au riscat si s-au incumetat sa apeleze la oaresice surse alternative de inspiratie, ieri, la nivelul judetului, a fost semnalat inca un caz asemanator. Conform Laurei Hacman, purtatoarea de cuvant din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean, un candidat care sustinea proba la matematica, la C.T. "Al.I. Cuza" din Burdujeni, a fost surprins incercand sa copieze. "In acest caz s-a dispus eliminarea candidatului", a mai precizat aceasta. 

1261 de absolveti ai ciclului liceal din Suceava au sustinut ieri examenul, diferentiat, in functie de filiera, profil si specializare, la materiile matematica sau istorie. Pentru matematica au fost nevoiti sa opteze elevii de la profilele reale, din filiera teoretica, toate profilurile din filiera tehnologica, fiind disciplina la care au sustinut concursul majoritatea examinatilor suceveni tinand cont ca cei mai multi dintre acestia provin de la liceele tehnice din judet (profil tehnic), acolo unde rata promovabilitatii in prima sesiune nu a atins nici macar procentul de 20%. Singurii care nu au fost nevoiti sa rezolve exercitii de algebra, analiza, geometrie sau trigonometrie si pentru care a fost programata proba la istorie au fost elevii inscrisi in cadrul profilului uman. Din cele zece variante, a fost extrasa cea cu numarul 2.

Examinatii care au sustinut proba la istorie au avut, la primul subiect, de raspuns la sapte intrebari pe baza a doua texte. Pentru al doilea subiect, candidatii au avut de tratat o serie de cerinte despre "O istorie a lumii moderne" iar subiectul al treilea a constat in elaborarea unui eseu, de aproximativ doua pagini, despre statul roman in secolul al XIX-lea si prima jumatate a secolului al XX-lea. Toate subiectele au fost obligatorii, elevii avand la dispozitie un timp efectiv de lucru de 3 ore.

Candidatii din toamna au predat paginile aproape goale

Probele scrise la disciplinele Matematica sau Istorie, sustinute in cadrul examenului de bacalaureat,,evalueaza competentele si cunostintele dobandite pe parcursul invatamantului liceal, in conformitate cu programele scolare. Cum era de asteptat, cel de-al treilea subiect, cel care prezinta cel mai inalt grad de dificultate si cel care totodata cere o tratare mai complexa, a fost desemnat de elevi drept cel mai problematic punct al tezei. Functiile, polinoamele, inecuatiile si progresiile aritmetice i-au pus intr-o mare dificultate pe cei mai multi dintre candidati, fiind catalogate in felurite moduri- ‚imposibile’, ‚de olimpiada’, ‚SF-uri’, oricum, numai accesibile, nu. Unii candidati au parasit salile de examen dupa doar o ora si jumatate, semn ca nu s-au strofocat foarte tare cu subiectele, din moment ce pentru examenul de ieri au declarat ca nu s-au pregatit mai deloc.

 "Tot la matematica am picat si in sesiunea din vara. A fost foarte greu, iar la subiectul III am rezolvat doar cerinta a)", ne-a declarat la iesirea din examen, Andrei Butnariu, absolvent al Colegiului Tehnic ‚Samuil Isopescu’.

"La anul ma gasiti tot aici dand proba la mate", a declarat pasiv Andrei M., absolvent al Colegiului Tehnic de Industrie Alimentara.

Concluzia examinatilor a fost una singura- una simpla si care nu lasa loc de interpretari- "Daca nu ai invatat, subiectele sunt grele. Cine s-a pregatit a scris, cine nu, nu"- a conchis Ovidiu Onut, absolvent al Colegiului ‚Samuil Isopescu’.

In tara, peste 78.000 de elevi s-au inscris pentru a sustine cea de-a doua proba scrisa a bacului din toamna.

Conform statisticii realizate de Centrul National de Evaluare si Examinare, o situatie a participarii la prima proba, cea de limba si literatura romana a sesiunii august – septembrie 2011 a examenului de bacalaureat, releva ca din totalul celor 62.348 elevi inscrisi s-au prezentat la examen 54.099 de candidati (aproape 87%). Ca urmare a diferitelor tentative de fraudare a examenului, in tara au fost eliminati 240 de candidati. Cele mai multe cazuri de elevi eliminati au fost inregistrate in Bucuresti – 44 si Timis-18. 

Vineri, 2 septembrie, elevii vor sustine ultima proba a bacului, proba la alegere a profilului si specializarii.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii