Reabilitarea Cetatii de Scaun a Sucevei va costa 32 milioane de lei

marți, 15 martie 2011, 21:04
3 MIN
 Reabilitarea Cetatii de Scaun a Sucevei va costa 32 milioane de lei

Un consortiu de firme condus de societatea de constructii General Construct SA a castigat licitatia de reabilitare a Cetatii de Scaun a Sucevei si a zonei adiacente acesteia, valoarea proiectului fiind de 32,019 milioane de lei, fara TVA, cu finantare prin Programul Operational Regional (POR). Titularul de proiect este Consiliul Judetean (CJ) Suceava care, alaturi de Primaria municipiului Suceava, a facut demersuri de mai multi ani in vederea obtinerii de finantare in vederea derularii unor lucrari de restaurare absolut necesare la acest obiectiv de mare importanta istorica.

Suma de 32 de milioane de lei fara TVA reprezinta costurile eligibile ale proiectului, finantarea europeana neambursabila fiind de 98%, iar diferenta urmand a fi asigurata de la bugetele administratiilor judeteana si, respectiv, municipala. Totodata, CJ Suceava si Primaria municipiului resedinta de judet au fost cele care au finantat si cheltuielile neeligibile ale proiectului constand in documentatii, avize samd.

Presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, ieri, ca licitatia pentru restaurarea Cetatii de Scaun a Sucevei a fost adjudecata de un consortiu al carui lider este General Construct SA Suceava, urmand ca dupa depasirea perioadei de contestare sa fie semnat contractul de executie. Pe langa firma General Construct, din consortiu mai fac parte firmele sucevene Loial si Restaco pentru partea de instalatii si respectiv restaurare si Grup Corint Alba-Iulia, care are experienta in restaurarea unor monumente medievale.

Primarul Ion Lungu a declarat ca lucrarile ar trebui sa dureze cel putin trei ani din cauza ca sunt foarte complexe. "Pana in 2014 vor dura lucrarile, acesta este termenul cel mai optimist pentru ca au un regim foarte strict in care trebuie sa se deruleze, dat fiind importanta deosebita a acestui monument, a Cetatii de Scaun", a declarat Ion Lungu, adaugand ca municipalitatea suceveana a contribuit cu 1,8 milioane de lei in acest proiect, reprezentand atat partea de finantare a costurilor eligibile ale proiectului, cat si cheltuielile neeligibile.

Valoarea eligibila a proiectului de executie este de 32,019 milioane de lei fara TVA. Contractul pentru proiectul "Reabilitarea Cetatii de Scaun a Sucevei si a zonei de protectie a acesteia", promovat prin POR, a fost semnat in februarie 2010 de ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, cu presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur. Banii vor fi investiti in restaurari, amenajari pesiagistice, crearea de locuri de parcare, reabilitarea cailor de acces si construirea unui punct de informare, iar bugetul total al proiectului este de 52,59 milioane lei, din care 35,58 milioane lei reprezinta contributia Uniunii Europene.

De mentionat ca proiectul de restaurare a Cetatii de Scaun este o dorinta mai veche a autoritatilor sucevene iar documentatia a fost intocmita de arhitectul Gheorghe Sion, in urma unei cercetari laborioase care a durat mai multi ani. El este acelasi arhitect care a realizat cercetari la fata locului si cu privire la Curtea Domneasca, pentru care a si intocmit o schita detaliata in care arata cum ar fi aratat, din punctul sau de vedere, acest edificiu din centrul Sucevei.

Din cauza ca exista putine izvoare scrise care sa aduca detalii clare cu privire la felul in care aratau Cetatea de Scaun si Curtea Domneasca, este putin mai greu sa se ia o decizie cu privire la ridicarea celor doua edificii la nivelul care erau in Evul Mediu. Spre exemplu, in ce priveste Cetatea de Scaun, nu se cunoaste cu exactitatea nici macar forma pe care o aveau meterezele, dar nici alte detalii cum ar fi modul in care aratau toate camerele si dimensiunile precise ale acestora. Din cauza ca la nivel european exista o conventie intre specialistii in restaurari conform careia "restaurarea se opreste acolo unde incepe ipoteza", Cetatea de Scaun a Sucevei nu va putea fi inaltata decat in jur de un metru si jumatate, dar accentul se va pune pe crearea unui circuit turistic in interiorul fortificatiei, similar cu cel de la Cetatea Neamtului.

CJ Suceava a cerut, in luna ianuarie 2011, Ministerului Culturii inceperea procedurilor de inscriere a Cetatii de Scaun a Sucevei in lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificatii al Moldovei, fiind edificata in perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375 -1391), primul atestat fiind un document din 10 februarie 1388, emis din "fortul musatin" care a fost nucleul initial al Cetatii de Scaun. Cercetarile arheologice au stabilit ca in a doua jumatate a secolului al XV-lea, in timpul domniei lui Stefan cel Mare (1457 – 1504), au fost facute cele mai ample lucrari de largire si amplificare a esafodajului defensiv al cetatii.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii