Reabilitarea Curtii Domnesti se va face intre 2014 – 2020

miercuri, 20 februarie 2013, 21:55
3 MIN
 Reabilitarea Curtii Domnesti se va face intre 2014 – 2020

Reabilitarea Curtii Domnesti, asa cum a fost proiectata de firma spaniola Arena, nu va fi finantata decat, in cel mai bun caz, din 2014 odata cu un nou exercitiu bugetar al Uniunii Europene, care se intinde pe o durata de sapte ani. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat ca sumele disponibile pe proiectele de cultura din fondurile europene nu sunt suficiente pentru a acoperi costurile care au fost estimate in proiectul firmei spaniole Arena. Cu un an in urma, era in lucru si varianta atragerii de fonduri nerambursabile din proiectele finantate fie de Elvetia, fie de Norvegia. Totusi, valoarea sumelor care puteau fi accesate pentru a derula lucrarile era de pana in sase milioane de euro. Primarul a spus ca in acest fel nu se acoperea decat jumatate din necesarul preconizat pentru prima etapa a lucrarilor. De aceea, s-a amanat atragerea de fonduri pentru reabilitarea Curtii Domnesti pana la un nou exercitiu bugetar al Uniunii Europene.

Pe de alta parte, primarul Ion Lungu a spus ca proiectul de reabilitare a Curtii Domnesti din Suceava, conceput de autoritatile locale impreuna cu firma spaniola Arena, a fost avizat de catre Ministerul Culturii. Primarul Sucevei a spus, intr-o conferinta de presa, ca in bugetul local pentru 2013 vor fi prevazute fonduri pentru realizarea documentatiei si promovarea spre finantare a proiectului de reabilitare a Curtii Domnesti cu fonduri ale Uniunii Europene, prin acelasi program prin care se reabiliteaza Cetatea de Scaun. El a afirmat ca intregul proiect a fost avizat de catre Ministerul Culturii si este cel mai important dupa cel de refacere a Cetatii de Scaun, fiind definitivata astfel reabilitarea zonei centrale a municipiului.

Studiul de fezabilitate pentru acest proiect a fost conceput gratuit de firma spaniola Arena, iar lucrarile vor costa aproximativ 17 milioane de euro, din care 9 milioane de euro lucrari de constructii-montaj. Pentru ca nu exista un plan clar care sa arate precis forma Curtii Domnesti in perioada medievala, ci doar unele opinii ale ujnor specialisti, nu se vor putea inalta foarte mult zidurile care se mai afla inca.

De aceea, Curtea Domneasca va fi pusa in valoare prin realizarea unei constructii din sticla, in forma de U, care va folosi zidurile actuale si pastreaza arhitectura medievala, urmand ca acest spatiu sa fie santier arheologic vizitabil, dotat cu utilitati pentru turisti, sala de receptie, expozitie permanenta, sala pentru expozitii temporare, dar si un centru de studii medievale.

Consiliul Local Suceava a aprobat, in 2011, asocierea cu firma spaniola Arena Teatro SL, specializata in gestionarea patrimoniului istoric in vederea punerii in valoare a Curtii Domnesti. Autoritatile sucevene doresc ca prin acest proiect Curtea Domneasca, in prezent santier arheologic, sa fie amenajata pentru vizitare si, totodata, restaurata pentru a arata la fel ca in perioada domniei lui Stefan cel Mare.

Constructiile din complexul care formeaza Curtea Domneasca au fost edificate pe parcursul secolelor XIV – XV, fiind incepute in timpul domniei lui Petru I Musat, continuate de Alexandru cel Bun, iar in timpul domniei lui Stefan cel Mare au fost refacute din piatra si caramida. (Dan PRICOPE)

Comentarii