Schimbari de comisii si expertize independente la fabrica de certificate de handicap pentru copii

marți, 10 martie 2009, 21:18
3 MIN
 Schimbari de comisii si expertize independente la fabrica de certificate de handicap pentru copii

Cresterea semnificativa a numarului de copii pentru care s-au eliberat certificate de incadrare intr-un gad de handicap in ultimii trei ani, situatie semnalata de cotidianul "Obiectiv de Suceava" a determinat reactii la nivelul conducerii administratiei judetene sucevene. Este vorba in special de inmultirea cazurilor de copii cu varste intre 2 si 3 ani pentru care s-au emis astfel de certificate, unul din avantaje fiind acela ca parintii pot beneficia inca un an de concediu pentru cresterea copilului. "Voi propune schimbarea comisiei si verificarea tuturor dosarelor copiilor ce sunt incadrati intr-o categorie de handicap. Vrem cu orice risc sa facem contraexpertize", a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Suceava, Vasile Ilie, adaugand ca acestea nu vor fi facute de medici ai Spitalului Judetean.

Potrivit lui Vasile Ilie, in evidentele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC), exista in anul 2006 un numar de 2.651 de copii pentru care s-au emis certificate de incadrare intr-o categorie cu handicap. Toate aceste certificate erau valabile pe o perioada de 12 luni de la data eliberarii. 183 de certificate erau emise pe numele unor copii cu varsta intre 2 si 3 ani, 6 dintre acestia avand un grad grav de handicap, 13 un grad accentuat iar 154 un grad mediu. In 2007, la DGASPC erau 2.934 de certificate de handicap pentru copii, 290 fiind pentru copii intre 2 si 3 ani. In 21 din aceste din urma cazuri erau emise certificate cu grad grav de handicap, in alte 10 erau cu grad accentuat iar in 259 erau certificate cu grad mediu de handicap. Anul trecut, numarul de astfel de certificate de handicap pentru copii a crescut la 3.240 la nivelul judetului Suceava, 306 fiind numarul de copii cu varsta intre 2 si 3 ani pentru care s-au emis astfel de certificate". Facandu-se calculele de rigoare, se ajunge usor la cifra publicata in urma cu o zi de ziarul "Obiectiv", in sensul ca anul trecut erau inregistrati ca beneficiari ai alocatiei de stat pentru copii cu handicap 926 de copii, din totalul celor 3240 de copii cu asemenea probleme inregistrati la nivelul judetului. Sigur, acestia nu au fost inregistrati toti in anul 2008, ci si in anii anteriori. 

Vicepresedintele Consiliului Judetean, Vasile Ilie, spune ca exista un lung sir de etape premergatoare incadrarii unui copil intr-un grad de handicap, incepand de la investigarea medicala, trimiterea la specialist, efectuarea unor investigatii clinice de specialitate, dupa care se intocmeste dosarul de catre parinti, in acest dosar fiind si rezultatul unei anchete sociale. Dosarul este verificat de un serviciu de evaluare complexa a copiilor cu disabilitati din cadrul DGASPC. Acest serviciu face propunerea catre comisie a incadrarii copilului intr-un anumit grad de handicap si, totodata, ar trebui sa urmareasca realizarea planului de recuperare a copilului cu disabilitati. Anual, se fac reverificari ale acestor cazuri. In ultimii ani s-a modificat legislatia, astfel incat numarul afectiunilor pentru care pe numele unui copil se poate emite certificat de handicap este mult mai mare. Referindu-se la acest din urma aspect, Vasile Ilie a precizat ca vor fi facute verificari si cu privire la medicii care au emis cele mai multe diagnostice in baza carora s-au eliberat certificatele cu diferite grade de handicap pentru copii.

Probleme asemanatoare si la evaluarea adultilor ce solicita certificate de persoane cu handicap

Cu putina vreme in urma, comisia de evaluare complexa a persoanelor adulte cu handicap din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava a fost schimbata din cauza cresterii abrupte in ultimii trei ani a numarului mare de certificate de incadrare intr-un grad cu handicap. Din 2006 si pana in prezent, numarul persoanelor adulte cu handicap din judetul Suceava a crescut cu circa 40 de procente de la aproape 11.000 la 16.121. Vasile Ilie a confirmat faptul ca  acest lucru a trezit unele suspiciuni la nivelul administratiei judetene, motiv pentru care s-a luat decizia schimbarii acestei comisii.

De asemenea, urmeaza a se face si evaluarea dosarelor respective. "Noua comisie si-a inceput activitatea de verificare a tuturor dosarelor persoanelor adulte cu disabilitati si unde vor fi dubii, comisia va cere o contraexpertiza", a declarat Vasile Ilie. El a precizat, totusi, ca din anul 2006 legea s-a modificat si ca este mai permisiva, dar cu toate acestea cresterea in trei ani cu circa 40% a persoanelor cu handicap trezeste unele suspiciuni deloc neglijabile.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii