Venituri cu 25% mai mari, pentru 350 de profesori suceveni

miercuri, 23 mai 2012, 20:47
3 MIN
 Venituri cu 25% mai mari, pentru 350 de profesori suceveni

504 cadre didactice din judet cu rezultate bune si foarte bune la catedra, de la toate disciplinele, si-au burdusit dosarele cu documente, dosare pe care le-au depus la Inspectoratul Scolar sperand sa prinda un loc pe lista celor care vor primi gradatie de merit. Aceasta le va asigura un bonus financiar de 25% din salariu, pentru o perioada de cinci ani. Sporul, care reprezinta un venit suplimentar destul de consistent, a fost obtinut de 348 dintre cadrele didactice din judet care au reusit sa demonstreze ca fac la scoala mai mult decat scrie in fisa postului.

"Au fost aprobate un numar de 348 de dosare pentru unitatile scolare din Suceava si patru pentru Liceul Militar "Stefan cel Mare" Campulung Moldovenesc. Dosarele din cadrul acestei unitati scolare se evalueaza separat, dat fiind faptul ca institutia primeste fonduri si din partea Ministerului Apararii", a explicat prof. Laura Hacman, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Scolar Suceava.

Cele mai multe dosare au fost aprobate pentru dascalii apartinand invatamantului primar, respectiv 80, iar pentru invatamantul prescolar au fost aprobate 41 de dosare. De asemenea, 25 de dascali de matematica, 23 profesori de romana si 25 de profesori care predau discipline tehnice vor primi salarii majorate cu 25%. Dintre managerii unitatilor de invatamant care au inaintat documentatia necesara catre ISJ, 20 vor primi gradatia de merit.

In judetul Suceava, in anul 2011, 565 de profesori au depus dosare pentru a obtine gradatia, fiind acordate 360 de astfel de recompense banesti. Cele mai multe dosare au fost depuse de invatatori, educatori, profesori de educatie tehnologica, matematica, educatie fizica si de directori.

Potrivit Metodologiei, personalul didactic care depunde dosarul in vederea obtinerii gradatiei de merit trebuie sa aiba o vechime efectiva in invatamantul preuniversitar de peste trei ani, sa aiba performante deosebite in inovarea didactica, in pregatirea prescolarilor sau a elevilor, in pregatirea elevilor distinsi la concursuri scolare, faza nationala si faza internationala si calificativul „Foarte bine" in fiecare an scolar incheiat din perioada evaluarii.

65 de profesori au contestat punctajele obtinute

65 de dascali au depus contestatii pentru punctajul obtinut la evaluarea dosarelor depuse pentru obtinerea gradatiilor de merit. Contestatiile s-au depus la Inspectoratul Scolar, acolo unde in cursul zilei de marti, s-a intrunit o comisie, special pentru solutionarea lor. Gradatiile ai caror beneficiari se stabiliesc in aceasta perioada urmeaza sa intre in plata incepand cu data de 1 septembrie 2012. Incepand cu anul scolar 2014- 2015, personalul didactic care participa la concursul organizat in vederea obtinerii gradatiei de merit va fi evaluat pe baza unui proiect.

Personalul didactic auxiliar, fara gradatie de merit din 2012

Acest an este primul in care personalul didactic auxiliar si cel nedidactic nu este acceptat in randul beneficiarilor de gradatii, lucru prevazut de noua Lege a Educatiei nationale. In ciuda demersurilor sindicalistilor, prevederea legala care ii exclude de la gradatii pe cei care isi desfasoara activitatea in scoli, insa nu predau, a ramas in vigoare.

Inaintea promulgarii noii Legi a Educatiei, era prevazuta acordarea gradatiei de merit intregului personal didactic, atat celui de predare, cat si personalului auxiliar din sistemul de invatamant preuniversitar.

Conform presedintelui sindicatului "Bucovina" Radauti, Gheorghe Sorodoc "Legea 1/2011, respectiv Legea Educatiei Nationale, nu mai prevede acordarea gradatiei de merit pentru personalul auxiliar. Desi legea a intrat in vigoare la 9 februarie 2011 acest spor s-a mai oferit o vreme, probabil ministerul de la acea vreme considerand ca e o perioada de tranzitie. Anul acesta, legea a intrat in plenitudinea ei, ca urmare, daca in textul legii nu exista aceasta prevedere referitoare la acordarea sporului de 25% personalului auxiliar din invatamantul preuniversitar, nu exista baza legala pentru acordarea lui". Numerosi bibliotecari sau laboranti suceveni au obtinut acest drept in urma concursurilor organizate inainte de 1 ianuarie 2012, respectiv inainte de aplicarea noii metodologii, acestia urmand sa isi pastreze acest drept timp de cinci ani, asa cum era stabilit initial.

La nivel national, circa 17.000 de bibliotecari, laboranti, secretari, informaticieni, pedagogi scolari sau tehnicieni sunt afectati de aceasta masura. In judetul Suceava, exista in prezent 208 cadre didactice auxiliare.

FSLI intentioneaza sa depuna o initiativa legislativa pentru ca si personalul didactic auxiliar sa poata beneficia de aceasta gradatie de merit.

"Sindicatele din invatamant afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au deschis o actiune care implica Ministerul Educatiei si care are ca scop amendarea legii. Am pornit aceste demersuri pentru ca nu este normal sa existe discriminare intre diferitele categorii de personal didactic", a mai declarat Sorodoc.

Sursa: OBIECTIV de SUCEAVA

Comentarii