Bolnavul inchipuit

Subtitlu

marți, 18 august 2009, 21:49
4 MIN
 Bolnavul inchipuit

Dumitru Popoiu, fostul director al Directiei Silvice Vaslui, a reusit performanta de a sta in concediu medical aproape un an si jumatate, mai exact, din martie 2008, cand a fost retrogradat la Ocolul Silvic Bacesti pentru ca se gasisera foarte multe nereguli din perioada in care a fost la carma institutiei.

Primul concediu medical este inregistrat 17 martie 2008 si este eliberat de medicul de familie Cornel Stanciulescu, care a apreciat ca Popoiu avea, la acea vreme, "alte dorsopatii, neclasate la alte locuri", dupa cum se traduce codul 652. Aceasta boala este investita cu formula "cronica", iar medicul a apreciat ca  doua saptamani de stat acasa o sa-l refaca pe Popoiu. Nu a fost asa. Pentru aceeasi afectiune, Popoiu a mai avut nevoie de 14 zile. Si le-a primit. Apoi, de inca pe atatea! De pe 14 aprilie, a primit inca patru zile de concediu pentru "atingeri ale discurilor intervertebrale", boala acuta, dupa cum considera medicul Stanciulescu. Cu aceasta afectiune, doar ca de aceasta data cronica, nu acuta, a stat acasa pana aproape de sfarsitul lunii mai. De atunci, s-a hotarat sa mai aiba si alte boli, macar asa, pentru diversitate, cum ar fi "afectiuni ale functiei vestibulare si tulburare acuta de vertij", "otita externa", "abces pulmonar si al mediastinului" sau "bronsita cronica simpla si mucopurulenta acuta".

A jonglat cu aceste "boli" care nu l-au mai lasat in pace pana in luna octombrie, dupa care a incetat cu mizilicurile de 14 zile si si-a gasit un diagnostic serios: TBC.

Atatea boli, atatia bani, un singur om

Trecem din nou in revista o parte din bolile pe care le-a avut Dumitru Popoiu: "alte dorsopatii, neclasate la alte locuri", "atingeri ale discurilor intervertebrale", "afectiuni ale functiei vestibulare si tulburare acuta de vertij", "otita externa", "abces pulmonar si al mediastinului", "bronsita cronica simpla si mucopurulenta acuta". Este greu de crezut ca acestea ar putea afecta capacitatile de munca ale unui inginer silvic.

De fapt, Popoiu si-a luat medicale in speranta ca va reveni la carma Directiei Silvice Vaslui. El a fost destituit din functie in 2007, cand democratii au fost scosi de la guvernare, si inlocuit cu actualul director, Lucian Copacinschi. Tot asteptand minunea care sa readuca PD-L la carma tarii si, deci, pe el in fotoliul din care fusese demis, Popoiu si-a tot luat cate un medical. Si uite-asa, s-au adunat in aproape sase luni 19 concedii medicale. Pentru o zi de "suferinta", omul primea, in medie, un milion de lei vechi.

Ne permitem sa facem un calcul si apreciem ca, in fiecare luna stata pe fotoliu, in fata televizorului, cu picioarele in apa rece (sau calda, depinde de anotimp), Popoiu incasa circa 2.000 de lei noi. In cele aproape sase luni cat a stat acasa cu mentionatele boli grave, a incasat deci 12.000 de lei, adica 120 de milioane de lei vechi!

Corb la corb…

  Spuneam mai devreme ca, in luna octombrie, fostul director de la Silvic si-a gasit un diagnostic serios, si anume TBC. De ce? Potrivit actualei legislatii, un asigurat poate beneficia de 90 de zile de concediu medical cu decizia medicului specialist. Dupa aceasta perioada, este nevoie de hotararea comisiei care participa la evaluarea asiguratilor pensionati pe caz de boala. Chiar si asa, perioada maxima de concediu medical de care poate beneficia un anagajat nu poate fi extinsa decat pana la 180 de zile pentru ca, pe urma, dosarul medical al bolnavului este automat triat la comisia de pensionare, care poate decide scoaterea in randul pensionarilor a celui in cauza. Pentru anumite boli curabile al caror tratament dureaza mai mult, cum e cazul tuberculozei, perioada de concediu medical se extinde pana la un an.

Popoiu depasise deja 180 de zile de concediu medical. Prin cele 19 certificate, el a adunat exact 196 de zile de concediu medical.

Seful institutiei, Lucian Copacinschi, a facut o adresa catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui, prin care solicita verificarea modului in care au fost acordate respectivele certificate de concediu medical. Prin adresa nr. 25.948 din 19 ianuarie 2009, i se raspunde ca toate cele 19 concedii medicale au fost analizate si ca unele dintre ele, eliberate de medicul de familie Stanciulescu, sunt gresite, in sensul ca nu au continuitate ori s-a depasit perioada legala.

Copacinschi face o noua adresa, explicand limpede ca, de fapt, vrea sa stie care este temeiul in baza caruia s-au acordat concediile medicale.

"Nu stii ce sa faci cu omul: iti mai vine la munca, nu mai vine… Habar nu ai. Sa angajezi pe cineva pe perioada determinata… nu-ti vine nimeni ca sa plece atunci cand ti se intoarce omul din concediu. Asa ca trebuia sa stiu ce-i cu el", ne-a spus Copacinschi.

De la CJAS Vaslui i s-a raspuns ca a fost sesizat Colegiul Medicilor, for care, conform procedurii, trebuie sa verifice deciziile de acordare a concediilor medicale.

"Imi amintesc cazul, da. Concediile medicale sunt o moda astazi. Am facut atunci adresa catre Colegiul Medicilor, dar nu am primit niciun raspuns. Acum am facut din nou si astept sa vad ce vor spune", a spus Dorel Daniciuc, presedintele CJAS Vaslui.

Tare suntem curiosi ce va spune Colegiul Medicilor. Nimic, am fi indreptatiti sa credem, stiind ca niciodata corb la corb nu-si scoate ochii. Cine are un pic de "malai" si cateva cunostinte in randul medicilor, poate sa stea acasa si sa primeasca salariul pentru ca "sufera".

Sursa: Obiectiv de Vasluihttp://www.obiectivdevaslui.ro/

Comentarii