Decembrie 1989 – ultimele planuri si rapoarte ale „varfurilor” comuniste vasluiene: Comunistii de ieri, pesedistii de azi

joi, 03 decembrie 2009, 21:28
13 MIN
 Decembrie 1989 – ultimele planuri si rapoarte ale „varfurilor” comuniste vasluiene: Comunistii de ieri, pesedistii de azi

La capitolul vestitei "griji fata de clasa muncitoare", raportarile de atunci ne releva cateva adevaruri crude despre ceea ce insemna aprovizionarea populatiei cu bunuri alimentare. Desigur, la vremea aceea, aceste documente de o exceptionala importanta istorica, din care vom cita astazi, nu au fost facute publice in ziarul de partid "Vremea noua" si nici aiurea, din ratiuni lesne de inteles. Marea noastra sansa a constat in faptul ca aceste rapoarte, procese verbale si planuri de munca nu au fost secretizate fata de alte fleacuri bine pecetluite sub eticheta "secret" sau "strict secret", care nu ne-ar fi permis cercetarea lor pentru 30 sau 50 de ani de la emitere, conform HG 585/2002.

"Din varza recoltata vom face o cantitate apreciabila de varza murata"

Fraza din intertitlu reprezinta finalul unui raport elaborat si semnat de secretarul Petru Demeter. De fapt, acest raport viza "…preocuparea organelor si organizatiilor de partid, consiliilor populare, organelor agricole si comerciale pentru infaptuirea INDICATIILOR (subl.ns.) conducerii partidului in vederea realizarii programului de aprovizionare toamna-iarna a populatiei din localitatile urbane si centrale muncitoresti cu produse agroalimentare".

O scurta observatie: grija fata de taranimea muncitoare pe unde o ascunsesera tovarasii de atunci?! Dupa introducerea specifica oricarui raport intocmit in acele vremuri ("in lumina indicatiilor si orientarilor date de tovarasul Nicolae Ceausescu"), Petru Demeter a trecut la atacarea subiectului propriu-zis: aprovizionarea populatiei urbane. Totusi, pe primul loc era pusa "…constituirea fondului centralizat al statului", iar pe planul al doilea "…asigurarea fondului de consum (local, probabil – n.r.)". Raspunzatoare pentru infaptuirea acestor deziderate erau facute "…unitatile socialiste", dar si, mai ales, "…gospodariile populatiei (rurale – n.r.) care au fost antrenate in obtinerea unor productii necesare satisfacerii nevoilor proprii si valorificarea surplusului pe calea contractarii si achizitiilor".

Dupa cum se poate observa, despre piata libera nu se sufla nicio vorbulita. Mai departe, Demeter scria urmatoarele: "…s-a constituit un comandament judetean cu cadrele de conducere din domeniile implicate care a urmarit sistematic evolutia productiei agricole, evaluarea, recoltarea, PRELUAREA LA FONDUL DE STAT A ACESTORA (subl.ns.) si asigurarea fondului de consum si a celui destinat rezervelor ce afecteaza aprovizionarea de toamna-iarna". Pana aici, se poate spune ca raportul fusese tras frumos din condei, dar, cum spiritul "epocii de aur" impunea si prezentarea ditirambica a unor realizari, iata care au fost ele: "…fata de perioada similara a anului precedent (1988 – n.n.) am reusit sa realizam la fondul de stat cresteri cu 38% la carnea de ovina, cu 21% la lapte de vaca, cu 247% la oua de consum, cu 131% la legume total, cu 183% la cartofi, 254% la struguri". Daca aceste procente erau reale, atunci unde se duceau toate aceste produse care ar fi acoperit necesarul populatiei urbane, deoarece prin macelarii nu se gasea mai nimic, iar la lapte si produse lactate faceau "oamenii muncii" si pensionarii cozi interminabile imediat dupa miezul noptii?!

Potrivit acestui raport, se statea bine la conserve de mazare, fasole pastai, tocana de legume si fructe, asa ca, vrand-nevrand, orasenii trebuiau sa manance mai putin "de dulce" si mai mult "de post", ca doar si tov. Ceausescu era crestin ortodox! Ajungand si la alineatul dedicat verzei, Demeter scria sau o fi pus dactilografa sa scrie: "…in aceasta perioada se continua activitatea in domeniul recoltarii si insilozarii la produsul varza de toamna din care o cantitate apreciabila va fi transformata in varza murata pentru ca impreuna cu celelalte sortimente de muraturi sa acopere cererea populatiei pentru sezonul urmator".

Mai spunea Demeter pe atunci ca "…s-au luat masuri ca in cele 116 sate mai indepartate cu drumuri greu accesibile pe timp nefavorabil sa se asigure stocuri de marfa mai mari", dar nu ne-a spus ce fel de marfuri, daca nu cumva va fi fost vorba de atica, stamba, america si biscuiti mucegaiti!

Pe aproape de final, autorul raportului isi face si oleaca de autocritica, nedand, totusi, cazuri concrete. Adevaratul si grandiosul finis a fost urmatorul: "…suntem hotarati a lua noi masuri (…) asa cum ne-o cere IUBITUL NOSTRU CONDUCATOR, NICOLAE CEAUSESCU (subl.in orig.), secretarul general al partidului, presedintele Republicii Socialiste Romania". Chiar asa!

Bilantul spunea altceva…

La acest raport triumfalist se anexase si un tabel din care reiesea cu totul altceva, si anume ca tov-ul nu fusese chiar asa de sincer, daca nu cumva, pudic fiind, ascunsese undeva realitatile ce priveau cea mai draga leguma a romanului: CARNEA, precum si ale altor produse la fel de importante pentru a putea trage la saiba (tovarasii muncitori) sau la razboiul de tesut (tovarasele muncitoare), ca sa nu mai vorbim despre soimii patriei sau pionerii, fiii "mamei unice – Elena Ceausescu"!

Iata, in citat, cateva extrase foarte importante din aceste anexe, intocmite pentru luna octombrie a anului 1989: "…carne-total: plan – 2394 tone; realizat – 1.462. Carne bovina: plan (fondul centralizat) – 372; realizat – 574; plan (fondul de consum) – 220; realizat – 60. Carne porcina: plan (fondul centralizat) – 651; realizat – 315; plan (fondul de consum) – 180; realizat – 50. Carne pasare: plan (fondul centralizat) – 283; realizat – 85; plan (fondul de consum) – 230; realizat – 203". Potrivit documentului, nici la oua nu se statea prea bine, de vreme ce judetul Vaslui era dator fondului centralizat cu 1,7 milioane bucati, iar fondului de consum, cu 669.000. In pofida raportarii unei depasiri cu 254% la struguri, anexa spune ca la fondul centralizat deficitul era de 5.960 de tone, iar la cel de consum, de 1.410 tone. La paine, faina de grau si malai, treaba mergea excelent, dar nu acelasi lucru se putea spune si despre preparatele din carne, unde, fata de planul de 1.060 de tone, se realizasera numai 580 de tone. Prin "fond centralizat" trebuie sa intelegem "fondul de stat", iar prin "fond de consum", ceea ce ar fi trebuit sa mai ramana vasluienilor. Dupa cum s-a vazut de mai sus, la ambele capitole se statea prost si de aici penuria cronica inregistrata la produsele de baza.

Deoarece 1989 era ultimul an al "cincinalului" in vigoare atunci, cei de la conducerea judetului Vaslui isi facusera deja planul ca tiganul (pardon, ca romul!) pentru perioada urmatoare, adica 1990-1995. Astfel, ei previzionau urmatoarele, relativ la exporturi: "…va spori substantial ponderea marfurilor destinate pietei externe. Volumul exportului va creste in anul 1995 fata de 1990 cu 69,6% pe relatia CTS (comert cu tarile socialiste – n.n.) si cu 74,6% pe relatia DC (tarile capitaliste – n.n.)". Urmau si alte ramasaguri puse cu viitorul. Din cate se stie, toate au cazut balta, iar ruinele fostelor intreprinderi industriale vasluiene pot fi "admirate" in toata trista lor splendoare, la cele doua foste platforme (nord si vest) unde oamenii muncii mancau o bucata de paine, mai alba sau mai neagra, daca nu cumva intermediara.

Problemele Centralei de Termoficare Urbana (CTU) Vaslui

Actualmente, aceasta unitate se numeste SC "Termica" SA si se afla in ograda Consiliului Local (CL) Vaslui. In pofida (falselor) nostalgii de care se mai lasa cuprinsi unii, documentele descoperite la DJAN Vaslui ne releva faptul ca, inca de la inceputul activitatii sale, acest mamut energofag prost proiectat si cu surse de aprovizionare cu combustibili aflate la foarte mare distanta, a devenit in scurt timp o mare durere de cap atat pentru autoritatile de atunci ale judetului si orasului, cat si pentru cele de acum, mai ales. Dreptu-i ca au fost create cateva locuri de munca, dar ce folos ca acum oamenii stau cu jarul concedierii deasupra capului!

Iata ce se scria intr-un raport intocmit la data de 13 noiembrie 1989: "…la Uzina de termoficare Vaslui tunelul de dezghet pentru carbune are ca termen de realizare anul 1990, dar stadiul de realizare actual este sub graficul de executie stabilit de comun acord cu constructorul, T.A.G.C.Ind Iasi". Motivul invocat de constructor era "…lipsa materialelor de constructie". Oare unde-si luasera zborul aceste materiale de constructie? Catre lumi mai vestice sau mai estice? Cine mai stie… Dar asta nu era singura belea. Mult mai grave erau cele referitoare la combustibilul folosit: carbunele inferior. Citat din raport: "…principalul neajuns (…) il constituie neasigurarea stocului de carbune pentru perioada friguroasa, de 60 de mii de tone". Era si normal, de vreme ce lignitul in doua cu pamant vegetal era adus tocmai din celalalt capat al tarisoarei! Cat despre calitatea mizeriei ce urma a fi arsa in cuptoarele "uzinei" vasluiene, iata ce se consemna in raport: "…se intampina greutati si in asigurarea calitativa a carbunelui livrat. Astfel, C.E.U.C. Motru livreaza carbune cu putere calorica intre 1050-1200 kcal./kg., cu mult sub nivelul minim de 1450 kcal/kg."

Un segment foarte important al acestui raport fusese alocat capitolului "Cu privire la folosirea rationala a energiei electrice, termice si a gazelor naturale". Autorul, secretarul Mircea Simovici, a specificat ca singura unitate din judet care consuma gaze naturale este "…Intreprinderea de rulmenti din Barlad in sectoarele tratament termic si forja". Potrivit documentului din care citam, nici aceasta importanta unitate industriala nu a fost scutita de rationalizarea si folosirea chibzuita a gazului metan. Astfel, "…Consiliul oamenilor muncii din aceasta intreprindere a adoptat si pus in aplicare un program de masuri speciale care sa conduca la incadrarea in normele de consum aprobate si utilizarea rationala a gazului metan". Tot in spiritul economiei drastice care se abatuse asupra Romaniei, Simovici mai "indica": "…s-a stabilit ca unitatile comerciale, cu exceptia celor de prima importanta (alimentare), sa functioneze in orele din afara varfurilor de sarcina (10-18), iar unitatile de alimentatie publica sa reduca consumul energetic la strictul necesar". Cat despre privatiunile la care a fost supusa populatia, le stiu toti cei care au trecut prin ele.

Listele activistilor Partidului Comunist Roman din judetul Vaslui

Inainte de a cita aceste liste din documentele oficiale existente in arhive, merita sa aflam si statistica partidului, intocmita la jumatatea anului 1989. Iat-o: "…Organizatia judeteana de partid Vaslui. Membri de partid: 66.014 din care: muncitori – 32.342 (49%); tarani cooperatori – 18.974 (29%); intelectuali si functionari – 9.904 (15%); altii – 4.794 (7%)". La toate aceste categorii femeile aveau o pondere de maximum 43% (tarani cooperatori) si minimum 31% (altii). Comitetul judetean de partid era compus din: "121 de membri si membri supleanti din care: muncitori – 35% (42 de tovarasi); tarani cooperatori – 25% (30 de tovarasi); conducatori de intreprinderi, activisti de partid, ai organizatiilor de masa si obstesti, specialisti – 40% (49 de tovarasi)". Dintre toti acestia, 35% (49 persoane) erau din sexul gingas.

"Membrii Comitetului Judetean PCR:

Cristiana Stoian – secretar al Comitetului judetean de partid;

Elena Alexandrescu – presedintele CJECS (Comitetul judetean pentru educatie si cultura socialista);

Elena Condrea – inspector scolar general;

Vasile Avram – redactor sef ziarul "Vremea noua";

Eugeniu Safta Romano – presedintele Tribunalului judetean Vaslui;

Emil Copceac – director, Intreprinderea de confectii Barlad;

Elena Avadanii – maistru la Filatura de bumbac Husi;

Aurel Chiru – maistru principal la Intrepr. de rulmenti Barlad;

Neli Genete – electrician la Intrepr. de rulmenti Barlad;

Viorica Musunoiu – tehnician la Filatura de bumbac Negresti;

Maria Roman – prim secretar al Comitetului orasenesc de partid Husi;

Gheorghe Poenescu – strungar la Intrepr. mecanica Vaslui;

Ion Ciolan – presedinte CAP Delesti;

Maria Gavrilut – medic la Spitalul municipal Barlad;

Georgeta Giosu – profesor la Liceul "Cuza Voda" Husi;

Petru Ilas – electromecanic la Directia judeteana de posta si telecomunicatii Vaslui;

Milea Leca – maistru la Combinatul de fibre sintetice Vaslui;

Ioan Marcu – maistru la Intrep. de prelucrare a lemnului Vaslui;

Constantin Petrican – directorul Teatrului de Stat din Barlad;

Aurica Popovici – director, Liceul "Gheorghe Rosca Codreanu" Barlad.

Alte cadre:

Dumitru Bran – seful sectiei propaganda a Comitetului judetean de partid Vaslui;

Claudia Mancas – presedintele Consiliului judetean al organizatiei pionierilor;

Veniamin Lascar – directorul Centrului de librarii;

Ioan Mancas – director Intrepr. cinematografica Vaslui;

Vasile Mazilu – presedintele uniunii judetene a cooperativelor agricole de productie (UJCAP);

Alexandru Tabacaru – presedinte CJEFS (Comitetul jud. pentru educatie fizica si sport);

Rodica Handrea – secretar, Comitetul judetean al UTC;

Emil Rascanu – activist, Consiliul judetean al sindicatelor;

Viorel Tonea – responsabil cu activitatea cultural-educativa la UJCM (uniunea jud. a coop. mestesugaresti) Vaslui;

Aurica Bejan – secretar cu probleme de propaganda la Comit. municipal de partid Vaslui;

Oltea Rascanu-Gramaticu – secretar cu probleme de propaganda la Comit. municipal de partid Barlad;

Vasile Munteanu – secretar cu probleme de propaganda la Comit. orasenesc de partid Husi;

Petrica Lapa – secretar cu probleme de propaganda la Comit. orasenesc de partid Negresti

Comisia pentru probleme de cadre de partid si de stat:

Ioan Pavel – prim secretar al Comitetului judetean de partid (presedintele comisiei);

Vasile Miron – sef sector cadre, secretarul comisiei;

Tincuta Luca – prim secretar al Comitetului municipal de partid Vaslui;

Diomid Nastase – director, Intrepr. de rulmenti Barlad;

Eugen Nechifor – presedintele Colegiului judetean de partid;

Constantin Puscaciu – inspector sef al Inspectoratului judetean Vaslui al Ministerului de Interne;

Ion Vlad – prim vice-presedinte al Consiliului popular judetean Vaslui.

Membrii Comitetului judetean de partid:

Sofica Abuzatoaiei – sef ferma CAP Zapodeni;

Aurel Caciula – rectificator S.U.C. Husi;

Elena Dimitriu – lucrator comercial la ICSMI Husi;

Ion Dumitru – director SMA Barlad;

Vasile Gheorghiu – maistru, sef de sectie la Intrepr. de materiale izolatoare Vaslui;

Toader Gutu – membru CAP Viisoara;

Gheorghe Ifrim – maistru la IEPAM Barlad;

Vasile Iordan – presedintele CAP Falciu;

Maricica Lazar – confectionera la Intrepr. de confectii Barlad;

Stefan Mocanu – director al IAMC Vaslui;

Aurelia Mateescu – filatoare la Filatura Murgeni;

Lica Murgeanu – membra CAP Zorleni;

Aneta Popovici – confectionera la Intrepr. de confectii Vaslui;

Maria Popa – membra CAP Miclesti;

Nicolina Rosu – membra CAP Vulturesti;

Toader Ranete – maistru la UJECOOP Vaslui;

Constantin Riglea – maistru la Intrepr. de rulmenti Barlad;

Alexa Sava – presedintele CAP Epureni.

Alte cadre:

Cezar Artenie – sef sector cadre la Comit. judetean UTC;

Ioan Angheluta – sef sector cadre la UJCAP Vaslui;

Mircea Cozmei – inspector scolar cu probleme de personal la ISJ Vaslui;

Mihai Ciobanu – inspector principal de personal la Intrepr. Antrepriza de constructii-montaj Vaslui;

Aurel Matei – inspector principal de personal la Directia sanitara judeteana;

Ioan Nafornita – sef compartiment personal la Directia pt. agricultura a judetului Vaslui;

Mihai Nicoara – inspector principal de personal la IJCOOP Vaslui;

Adam Prisecaru – inspector cu probleme de personal la Directia jud. de posta si telecomunicatii Vaslui;

Neculai Romasc – sef oficiu personal la Consiliul popular judetean Vaslui;

Petru Sonea – inspector cu probleme de personal la IEELIF Vaslui.

Comisia pentru problemele muncii de partid in agricultura:

Vasile Strungaru – secretar al Comitetului judetean de partid, presedintele comisiei;

Alec Bujoreanu – presedinte al UJCAP Vaslui, secretarul comisiei;

Mihai Popescu – adjunct sef sectie pt. probleme ale muncii de partid in agricultura;

Mihail Butnaru – director, Trustul IAS Vaslui;

Constantin Dumbraveanu – director, Trustul SMA Vaslui;

Vasile Nucuta – director general, Directia generala pt. agricultura;

Victor Popovici – director IEELIF Vaslui.

Membrii Comitetului judetean de partid:

Natalia Axinteoaie – transator la Intrepr. de industrializare a carnii Vaslui;

Electora Anghelina – membru CAP Berezeni;

Paraschiva Bertea – sef de echipa la CAP Perieni;

Mircea Caragata – mulgator la CAP Laza;

Veronica Chiper – sef echipa la CAP Ivanesti;

Costica Chiriac – membru CAP Muntenii de Jos;

Mihai Cristat – membru CAP Tatarani;

Ion Croitoru – membru CAP Stalinesti;

Gheorghe Cristea – presedinte CAP Costesti;

Grigore Diaconu – presedinte CAP Arsura;

Alexandru Gandu – inspector sef al Inspectoratului silvic judetean;

Maria Gramaticu – sef de echipa la CAP Rosiesti;

Vasile Ibanescu – presedintele CAP Ibanesti;

Ion Mosanu – presedintele CAP Deleni;

Neculai Manolache – membru CAP Padureni;

Didina Moga – membra CAP Tarzii;

Mihai Munteanu – sef de ferma CAP Bunesti-Averesti;

Ioan Neamtu – director, IAS Husi;

Neculai Nechita – presedintele CAP Carja;

Nita Panainte – membru CAP Codaiesti;

Ana Spiridon – preparator produse lactate, IIL Vaslui;

Oprea Stanga – presedinte CAP Pochidia;

Gheorghe Stoian – director Statiunea Perieni;

Vasile Spuza – membru CAP Rebricea.

Alte cadre:

Valeriu Anitei – director, ITA Vaslui;

Mircea Barbieru – director, Intrepr. de industrializare a carnii Vaslui;

Ion Bagaceanu – director, Intrepr. de industrializare a laptelui Vaslui;

Ionel Cretu – director, C.I.A. Vaslui;

Ioan Dima – director, Directia agricola;

Aurelian Havreliuc – director, Statiunea experimentala de pajisti Vaslui;

Ioan Iurcu – director, Trustul horticulturii Vaslui;

Mihai Picioroaga – director Intrepr. de pajisti Vaslui;

Constantin Ralea – organizator de partid la CUASC Negresti;

Constantin Toma – director, OGA Vaslui.

Consiliul judetean de control muncitoresc al activitatii economice si sociale. Biroul executiv:

Mircea Simovici – secretar al Comitetului judetean al PCR, presedintele Consiliului de control;

Constantin Daniciuc – vicepresedintele Consiliului;

Georgeta Tamas – secretar al Comitetului judetean de partid;

Gheorghe Lupu – director, Sucursala Vaslui a Bancii de investitii;

Dumitru Popa – prim secretar al Comitetului municipal de partid Barlad;

Marcel Popescu – director, Intrepr. mecanica Vaslui;

Jana Tiron – controlor tehnic de calitate, Intrepr. de tricotaje Husi.

Membrii Comitetului judetean de partid:

Veronica Asaftei – tesatoare, Intrepr. Textila Vaslui;

Dorel Ciobanu – maistru la Intrepr. de produse abrazive Barlad;

Fanica Ciobarca – filatoare la Intrepr. de vigonie Barlad;

Ovidiu Copacinschi – sef sectie proiectare, Consiliul judetean Vaslui;

Dumitru Draghici – director, Directia sanitara Vaslui;

Lucica Damian – lacatus, IAMC Vaslui;

Gheorghe Dimitrescu – director, Intrepr. Textila Vaslui;

Maria Ene – lucrator comercial, ICSAAP Barlad;

Viorel Hodorca – lacatus mecanic, FUC Negresti;

Teodor Loghin – maistru, sef sectia Utilaj complex Husi;

Ioan Lupu – director, IJGCL Vaslui;

Constantin Moraru – maistru, ITA Vaslui;

Tatiana Popa – confectionera, Coop. Unirea mestesugarilor Vaslui;

Vasile Toma – maistru ACInd. Vaslui;

Doina Trif – confectionera, Intrepr. de confectii Barlad.

Alte cadre:

Doina Georgescu-Anton – director tehnic, Intrepr. de confectii Vaslui;

Gheorghe Cimpoesu – inspector sef, IGSIC Vaslui;

Emil Cojocaru – inspector sef, Inspectoratul pentru protectia muncii;

Zamfira Iuga – secretar, Comitetul municipal de partid Barlad;

Mircea Miron – inspector sef, IJCCP;

Maria Mocanu – secretar, Comitetul orasenesc de partid Husi;

Vasile Mihaila – inspector de specialitate, CJCMAES;

Marian Paicu – director, CJCES;

Nicolae Pacuraru – inspector sef, Inspectoratul sanitar;

Eugen Petrescu – director, Directia muncii;

Gheorghe Postolache – director, Sucursala judeteana a Bancii Nationale;

Vasile Radu – inspector, Inspectoratul pentru preturi;

Gheorghe Sfrija – inspector sef, Inspectia comerciala;

Ion Similache – director, Sucursala jud. a Bancii pentru agricultura si industrie alimentara

Tit Suhan – director, Directia judeteana de statistica;

Adina Suhan – sef sectie, Sectia de planificare a CPJ;

Ernest Stoleru – inspector sef, ITFS;

Teodor Tarnauceanu – secretar, Comitetul municipal PCR Vaslui".

Nota: pentru realizarea acestui material, autorul a cercetat documentele din dosarele 5, 6 si 8/1989, disponibile publicului la Directia Judeteana a Arhivelor Nationale Vaslui. Ortografia listelor-anexe le apartine celor care le-au dactilografiat la vremea respectiva.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii