Finantarea pe numar de elevi ar putea falimenta scolile

miercuri, 17 februarie 2010, 20:43
3 MIN
 Finantarea pe numar de elevi ar putea falimenta scolile

In urma unei simulari a aplicarii proiectului de finantare per elev, sefii Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui au ajuns la concluzia ca, in momentul de fata, 90% dintre unitatile de invatamant s-ar confrunta cu dificultati financiare insurmontabile. Inspectorii inca lucreaza la documentele solicitate in acest sens de Ministerul Educatiei, dar se pare ca situatia este extrem de delicata. In cazul in care finantarea per elev s-ar calcula din ianuarie, unitatile de invatamant ar falimenta inainte de ultimul trimestru. Pe langa sumele deja calculate, scolile ar mai avea nevoie de milioane de lei pentru plata personalului, intretinere si utilitati. Nu mai spunem de gradinitele si scolile din mediul rural, care si acum abia se "tarasc" de pe o zi pe alta.

"Daca s-ar aplica acum finantarea per elev, aproape toate unitatile de invatamant din judet s-ar confrunta cu probleme financiare. Urmeaza sa trimitem situatia la Ministerul Educatiei", a spus Vasile Ursanu, inspector scolar general adjunct.

Am aruncat o privire peste o parte a formularelor unitatilor de invatamant privind finantarea per elev si am putut constata ca o scoala din orice comuna vasluiana ar ramane cu un deficit de peste un miliard de lei vechi la sfarsitul unui an financiar. Pe intreg anul, ar fi nevoie de 1.040.895 de lei, in timp ce din algoritmul finantarii per elev rezulta suma de 912.036 de lei.

"Multe scoli se prezinta cu astfel de diferente, fiind in pericol plata personalului didactic. Cel mai bine o vor duce unitatile unde clasele indeplinesc numarul de elevi recomandat de Ministerul Educatiei. Este aproape imposibil sa tii o scoala primara cu 15 elevi pentru care este nevoie de mai mult de un invatator. Nu mai spun ca, pe langa personal, cladirea trebuie intretinuta, asa ca nu vad cum s-ar putea plati toate astea doar prin finantarea a 15 elevi sau mai putini, in unele cazuri", ne-a mai spus Ursanu.

O alta problema este resimtita de liceele mari. Am luat exemplul unei astfel de institutii pentru care lucreaza 20 de oameni la cantina si internat. Unitatea respectiva are grupe de invatamant gimnazial, care acum necesita 171.418 lei. Prin finantarea per elev insa, ar urma sa primeasca doar 127.024 lei, ramanand un deficit de aproape 44.000 de lei. Totodata, suma necesara functionarii tuturor claselor pe intreg anul financiar ar trebui sa fie de 1.157.094 de lei, in timp ce primaria ar urma sa aloce, prin sistemul finantarii per elev, doar 974.540 lei. Diferenta ar fi de aproape doua miliarde de lei vechi, insemnand restante salariale si facturi neachitate la intretinere. Per total, in cazul in care s-ar aplica algoritmul finantarii per elev, unitatea de invatamant cu cantina si internat ar inregistra un deficit de 218.468 de lei intr-un an financiar.

"In cazul liceelor cu cantine si internate, calculul a fost facut conform indicilor standard. Diferentele sunt mult prea mari si de aceea asteptam reglementari de la minister. Liceele care au clase de gimnaziu aplica acelasi sistem ca si scolile gimnaziale. In situatia pe care o centralizam, singurele unitati care ies pe plus in cazul finantarii per elev sunt gradinitele cu personalitate juridica, scolile primare din mediul urban si liceele cu invatamant tehnologic, in general acele unitati cu efective mari de elevi. In schimb, stau prost scolile gimnaziale si liceele cu profil teoretic", a incheiat Ursanu.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii