„Industria” medicala

duminică, 23 august 2009, 21:14
4 MIN
 „Industria” medicala

Intr-una din editiile trecute a cotidianului nostru, relatam despre cazul fostului director de la Directia Silvica Vaslui, Dumitru Popoiu care a stat in concediu medical vreme de un si jumatate. Pentru primele sapte luni si-a ales diagnostice usoare, puse de medicul de familie si confirmate ulterior de medici specialisti din comisia de pensionare. Cand si-a dat seama ca deja trecusera cele 180 de zile – perioada maxima admisa de Ordonanta 158/2005, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate pentru diagnosticele alese de el – a trecut la un altul ceva mai complicat: tuberculoza. Pentru acest diagnostic, normativul citat aproba o perioada de concediu medical de 365 de zile in ultimii doi ani. Cea care i-a bifat in fiecare luna cetificatele medicale este Rodica Robu, medic primar pneumolog.

Popoiu a apelat la aceasta manevra, dupa cum explicam, pentru ca fusese retrogradat la munca. Concret, fusese mutat de la Directia Silvica Vaslui la Ocolul Silvic Bacesti. In speranta ca partidul al carui membru era se va intoarce la guvernare si el va reveni pe scaunul de sef, Dumitru Popoiu a "batut-o-n cap" exact 17 luni, vreme in care a beneficiat de concediu medical indemnizat cu aproximativ un milion de lei vechi pe zi.

O situatie asemanatoare s-a petrecut la Muzeul "Vasile Parvan" din Barlad. Una dintre angajatele unitatii si-a epuizat concediul de drept cu alte treburi decat cu odihna, dupa care si-a luat medical pentru a merge la mare.

"Cristina Pascaru a fost in concediu de odihna si a decis sa-si mai ia doua saptamani de concediu medical. In conditiile in care noi nu avem suficienti angajati! Daca ar fi dorit sa mearga la mare putea sa o faca in concediul de odihna. Asa, e foarte usor pentru toti sa stam acasa si luam bani. S-a mai si laudat pe la munca ca isi va lua concediu medical ca sa plece la mare", spune Mircea Mamalauca, directorul muzeului.

Angajata nu poate pretexta sub nicio forma ca a fost la mare la recomandarea medicului, codul diagnosticului inscris in certificatul de concediu fiind 574, adica "Fisura, fistula si abcesul regiunilor anale si rectale". Este greu de crezut ca un medic poate recomanda o statiune de tratament pentru asa ceva. Mai grav este insa ca, din cate se pare, in momentul in care s-a eliberat concediul medical in cauza de catre medicul Gregor Gregorovici, Cristina Pascaru era deja la mare.

"Nu suntem inca siguri de acest aspect, dar vom face verificari. Am mai avut o angajata care era in Italia si astepta sa-si ia banii de la muzeu. Tot asa, se intretinea cu medicale", a mai spus Mamalauca.

  Exces sau nu?

Acestea sunt doar doua cazuri concrete din cei care isi iau concedii medicale fara sa fie bolnavi. Cati sunt in realitate? Greu de spus.

Potrivit datelor furnizate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui, in primele sase luni ale acestui an s-au eliberat 18.331 de concedii medicale. Daca pana la sfarsitul anului s-ar mai elibera inca pe atat, am totaliza 36.662 de concedii medicale. Daca tinem cont de faptul ca, la sfarsitul lunii iunie, existau 58.314 platitori la fondul unic al asigurarilor de sanatate si ca numarul contribuabililor ar ramane neschimbat pana la sfarsitul anului, reiese ca, in 2009, 62,9% din vasluienii care au un loc de munca au beneficiat de un concediu medical. Altfel spus, sase din zece vasluieni au avut nevoie de repaus din motive medicale.

Pentru cele 18.331 de concedii medicale, CJAS Vaslui a platit 2.542.618 lei, adica peste 25 de miliarde de lei vechi.

In afara de cei care isi iau un concediu medical doar pentru a fenta angajatorul, exista si situatii in care chiar conducerea institutiei ii indeamna pe angajati la o astfel de manevra. Pentru a nu fi nevoiti sa trimita angajatii in concediu fara plata din cauza crizei financiare, patronii le recomanda sa mearga la medici si sa isi ia concedii medicale al caror cost va fi suportat din fondul unic al asigurarilor de sanatate.

Din topul institutiilor cu cele mai multe concedii medicale enumeram: Confectii Barlad – 1.200 de certificate, Confectii Vaslui – 900, Fepa Barlad – 420, Rulmenti Barlad – 420, Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui – 420, Protectia Copilului Vaslui – 400, Vastex Vaslui – 400, Goscom Vaslui – 300, Spitalul de Adulti Barlad – 300.

Mai-marii sistemului sanitar din Vaslui se feresc sa vorbeasca despre un exces de concedii medicale, insa date fiind toate datele mentionate mai sus, este clar ca s-a cam sarit calul.

  Fara control

Mai grav este insa ca nimeni nu poate controla acest fenomen. Medicii dau concedii medicale oricarui angajat care stie sa fie atent. Nu le este greu sa gaseasca o afectiune care sa-i permita solicitantului sa stea acasa una ori doua saptamani. Putem vorbi, asadar, despre o "industrie" a concediilor medicale. Singurul organism care ar putea interveni este Colegiul Medicilor, deoarece doar acest for are puterea de a verifica legalitatea eliberarii unui certificat si sanctionarea emitentului in cazul in care se dovedeste ca acesta a gresit. Numai ca tagma medicala este mult prea unita cand vine vorba de astfel de lucruri!

Sursa: Obiectiv de Vasluihttp://www.obiectivdevaslui.ro/

Comentarii