Lovitura sub centura pentru bugetari

marți, 03 februarie 2009, 20:32
4 MIN
 Lovitura sub centura pentru bugetari

Decizia Cabinetului Boc de a ingheta salariile bugetarilor pana pe 15 aprilie starneste controverse in Barlad. Cei mai nemultumiti de aceasta hotarare sunt profesorii, care ameninta ca, daca nu-si vor primi majorarile salariale promise, vor recurge la proteste. La polul opus, se afla pozitia cadrelor medicale, care au spus ca nu e mare necaz daca nu li se vor mari lefurile, sunt multumiti cu cat au si acum.

Emil Boc a facut publica aceasta decizie luni, cand a anuntat ca s-a intocmit bugetul pe 2009. Pe langa aceasta reglementare, proiectul de buget prevede si alte asa-zise masuri anticriza, cum ar fi neplata orelor suplimentare. Sunt insa si vesti ceva mai bune: pensionarii care primesc mai putin de 600 de lei lunar vor beneficia de 90% compensare pentru medicamente, perioada de somaj va fi extinsa cu trei luni si va fi instituita pensia sociala minima de 350 de lei acordata in cazuri expres prevazute de lege (casnice cu multi copii, persoane care au muncit pamantul in zone necooperativizate).

La prima vedere, cei mai afectati de neplata orelor peste program sunt profesorii, foarte multi fiind cei care au ore suplimentare. Totusi, liderii sindicali barladeni au spus ca nu este posibil ca prevederea sa-i afecteze si pe dascali, pentru ca astfel nu ar mai munci nimeni in plus, rezultand ore neacoperite.

"Eu, cand am vazut aceasta aceasta declaratie a premierului, am ramas fara cuvinte. Insa nu pot sa comentez nimic pana nu vad un act concret, pentru ca a mai dat domnul Boc si acea ordonanta cu referire la bugetari, care ati vazut ca pana la urma a cazut. Oricum, e clar, daca nu vom primi nicio majorare la salariu, vor fi nemultumiri foarte mari in randul personalului din invatamant", ne-a spus Mircea Marinescu, presedintele Sindicatului Invatamant "Tutova" Barlad.

In cazul profesorilor, aceasta decizie de inghetare a salariilor se bate cap in cap cu Ordonanta nr. 1, publicata in Monitorul Oficial pe 29 ianuarie, in care se spune ca lefurile dascalilor vor fi marite anul acesta conform Legii 221 in trei transe. Prima dintre ele va fi de 11% si se va acorda la 1 aprilie, iar restul de pana la 33 de procente, pana in septembrie.

Sanatatea e de acord

Halatele albe accepta inghetarea salariilor. Sunt dispuse sa suporte vremurile de criza fara sa protesteze. Pana la un punct insa: sa nu le fie taiate sporurile.

Nicolae Perju, vicepresedintele Sindidicatului "Sanitas" Vaslui, ne-a declarat: "Guvernul a fost suprasolicitat de sindicate in ultima vreme, fiecare bransa dorind sa obtina cresteri salariale. Noi am cerut mult mai mult decat ar fi putut guvernul sa ne asigure, tocmai in ideea de a nu fi pusi in postura de a ni se lua din drepturile castigate in ultimii ani. Nu cred ca e un sacrificiu foarte mare sa ramanem pana pe 15 aprilie cu salariile si sporurile actuale. Insa nici nu ar fi corect sa suportam numai noi recesiunea".

Alte cadre medicale sunt neincrezatoare in ceea ce priveste mentinerea salarizarii actuale fara sa aiba mai intai actul normativ in fata. Rezervele sunt legate de faptul ca premierul Boc a declarat ca sporurile bugetarilor vor fi retrase.

"Nu ar fi corect sa se ia sporurile. Pentru ca asistentul care lucreaza in ambulatoriu ar ajunge sa aiba acelasi salariu cu cel care lucreaza in Radiologie, TBC sau Bloc Operator, sectoare in care riscurile sunt foarte mari", ne-a spus o asistenta medicala.

Resemnarea, cuvantul de ordine

Oamenii de cultura sunt obisnuiti sa traiasca din lefuri mizere si din bugete "economice", asa ca au dat dovada de mai multa intelegere. Muzeografii, bugetari care au salariul la jumatate fata de o asistenta medicala, sustin ca e firesc ca in vreme de recesiune sa nu se mai gandeasca la cresteri salariale.

"Toate tarile au trecut in decursul timpului prin perioade critice si perioade mai bune. Am capacitatea sa inteleg ca trebuie sa suportam si noi in vreme de criza. Nu ar fi corect insa ca unii sa treaca la infinit prin recesiune si altii deloc. Daca cei din guvern si-au rezervat un buget mai bun, in timp ce noua ni se cer sacrificii, sa le fie rusine. Cu totii trebuie sa suportam la fel", ne-a declarat Mircea Mamalauca, directorul Muzeului "Vasile Parvan".

In privinta functionarilor publici din cadrul Primariei Barlad, s-ar putea spune ca acestia sunt oarecum resemnati. Sindicalistii poarta de ceva timp negocieri cu guvernantii pe marginea majorarii salariilor. In acelasi timp, multi dintre ei sunt constienti ca sunt sanse infime de a li se mari salariile si, actualmente, grija lor cea mai mare este sa nu se declanseze un val de disponibilizari.

"Tinand cont de criza financiara prin care trecem, s-ar putea spune ca masura este justificata din acest punct de vedere. Pe de alta parte, se stie foarte bine ca o mare parte din functionarii publici din administratia locala au salarii extrem de mici. Este o situatie delicata. La nivel de federatie, se vor purta consultari pe aceasta tema si, in functie de ceea ce se va decide, dar tinand cont si de optiunea membrilor de sindicat, se va actiona in consecinta", ne-a declarat Magda Riglea, presedintele Sindicatului salariatilor din Primaria Barlad.

Salariatii din primarie au facut cunostinta cu vremurile de restriste inca de acum aproape doua saptamani, cand conducerea institutiei i-a anuntat ca anul acesta nu vor mai "pupa" prime, plata orelor suplimentare, telefoane mobile de serviciu si alte facilitati de care beneficiau pana acum.

Constantin Constantinescu, primarul Barladului, a adoptat o pozitie, in aparenta, destul de clara. Insa, in acelasi timp, din scurtul "discurs" tinut pe aceasta tema, a lasat sa razbata o usoara nota "caustica": "Este o masura foarte inteleapta. De altfel, toate deciziile pe care le ia domnul prim-ministru sunt extrem de intelepte. Sunt vremuri grele si trebuie procedat in consecinta".

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii