Violenta domestica a ajuns la cote alarmante: Femei chinuite

marți, 01 decembrie 2009, 19:44
4 MIN
 Violenta domestica a ajuns la cote alarmante: Femei chinuite

De cele mai multe ori femeia devine gazda batailor din cauza alcoolului consumat de sot in cantitati industriale, a geloziei, a neajunsurilor, dar si a unor expresii de genul "Femeia trebuie batuta zilnic fara sa-i spui motivul, stia ea de ce", "Bataia-i rupta din rai", "Trebuie sa-i arati cine e cocosul",  folosite de barbati si care, din pacate, sunt  transpuse in realitate prin lovirea celei care altadata era vazuta ca pisicuta, ratusca, ingeras si alte asemnea alintaturi.

Sute sau poate chiar mii  de femei sunt victime ale violentei in familie, insa rusinea fata de vecini, de rude sau prieteni, coroborata cu speranta de a se schimba barbatul violent, determina femeile agresate sa nu apeleze la sprijinul autoritatilor.

Un exemplu elocvent este un caz aflat in prezent pe rolul Judecatoriei Vaslui. Sotul bataus a ajuns sa fie trimis in judecata dupa ce a sarit la bataie la politistii care au incercat sa intervina la solicitarea sotiei batute, deci nu din cauza ca aceasta ar fi vrut sa-l dea in judecata.

Este vorba de Radu Lungu, din Codaesti. Cunoscut ca un scandalagiu notoriu, acesta isi facuse un obicei din a-si altoi sotia cu care are 12 copii. In vara acestui an, barbatul a fost arestat dupa ce a sarit cu un topor la politistii din sat care au incercat sa aplaneze conflictul din familia sa. Joia trecuta, sotia lui Lungu a povestit magistratilor calvarul pe care l-a trait de-a lungul celor 25 de ani petrecuti alaturi de sotul ei. Ea a povestit ca barbatul, aflat mai tot timpul sub influenta alcoolului, o batea ori de cate ori "i se punea pata", atat pe ea, cat si pe copii. De altfel, ultima data scandalul a izbucnit taman dupa ce mama a incercat sa o scoata pe una dintre fiice din pumnii tatalui. Nervos, barbatul a inceput sa o loveasca si pe ea. Scapand cu fuga in curte, sotia lui Lungu a sunat la 112, solicitand ajutorul politistilor.

"A fost prima data cand am sunat la politie, chiar daca de batut m-a batut tot timpul, iar vecinii cunosc acest lucru. Nu l-am mai reclamat pana atunci pentru ca tot speram ca se va da pe brazda. Dar degeaba, ca tot numai in scandaluri o tinea si gasea tot felul de motive sa ma bata. Imi spunea ca eu golanesc prin sat cu alti barbati. Dar eu, femeie batrana, de asta imi ardea? Tot timpul il amenintam ca il dau pe mana politiei, dar el imi zicea ca degeaba, ca politistii nu se baga in casa omului. Atunci cand au venit agentii, a iesit cu toporul inaintea lor la poarta. I-a facut in tot felul. Nu s-a linistit pana cand nu i-au dat cu spray paralizant in ochi si l-au incatusat", a povestit femeia in fata instantei.

Sederea sotului bataus in puscarie nu a durat prea mult, din cauza afectiunilor pe care acesta le are, el fiind judecat in stare de libertate.

Nici la Centrul de Urgenta, unitate din subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui, nu vor sa ajunga femeile batute. Se pare ca doar 40 dintre cele care au cazut victime ale violentei in familie nu au mai rabdat: au plecat cu tot cu copii si au apelat la ajutor. Au beneficiat de asistenta sociala, psihologica si medicala, consiliere etc. Potrivit DGASPC, cele mai multe femei care au ajuns la capatul rabdarilor si au venit in Centru au varsta cuprinsa intre 35-45 de ani, urmate de cele cu varsta intre 25-35 de ani, dar sunt si mai tinere, de 25 de ani, ca si femei ajunse la varsta pensionarii. Conform sursei citate, mai mult de jumatate dintre ele provin din mediul rural (60%), iar principalul motiv care le-a determinat sa apeleze la serviciile centrului este agresiunea de orice tip (fizica, psihologica, economica ori sexuala) exercitata de catre sot sau, dupa caz, de catre concubin.

"Intrucat se asigura servicii sociale si asistenta specializata atat femeilor victime ale violentei in familie, cat si copiilor acestora, pe langa cele 40 de femei, au mai beneficiat de serviciile centrului si 103 copii. Gazduirea persoanei aflate intr-una din situatiile de risc expuse anterior in cadrul centrului se realizeaza pe o perioada determinata, cuprinsa intre sapte si 60 de zile, cu posibilitate de prelungire in situatii exceptionale", ne-a declarat Irina Campeanu, purtator de cuvant al DGASPC Vaslui.

Violenta domestica, o mare problema si la Barlad

Din evidentele Centrului pentru victimele violentei domestice Barlad rezulta ca, lunar, se inregistreaza 10-15 cazuri de acest gen, ceea ce spune multe despre gravitatea fenomenului.

Chiar pe 25 noiembrie s-a sarbatorit Ziua internationala de lupta impotriva violentei domestice, eveniment care a fost marcat si in Centrul de la Barlad. Actualmente, in aceasta unitate sunt cazate sase femei care au cazut victime furiei (mai bine zis, nebuniei) partenerilor de viata.

"Avem cazuri cand victimele vin la noi sa ne ceara sfaturi pentru a vedea ce pot face din punct de vedere legal ca sa puna capat acestor situatii. In alte cazuri, oferim consiliere pishologica, care este de mai lunga durata. Din pacate, la nivelul intregii tari, nu numai la noi, se poate vorbi despre o amplificare a acestui fenomen", ne-a declarat psihologul Irina Buescu.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii