Alta piesa, aceleasi masti

luni, 04 iunie 2012, 22:26
2 MIN
 Alta piesa, aceleasi masti

Intr-un oras fost gazda olimpica de iarna (si inca de doua ori!), Innsbruck, tricolorii joaca diseara cel de-al doilea meci amical din aceasta perioada de pregatire post-sezon, impotriva Austriei. O nationala altadata galonata, numita "Marele Wunderteam" in anii ’30 si "Micul Wunderteam" in anii ’50. Interesant este ca "Marele" s-a clasat pe locul IV la Cupa Mondiala din 1934, in timp ce "Micul" a luat chiar medalia mondiala de bronz cu 20 de ani mai tarziu. Austriecii mai reprezinta un adversar cu care nu prea ne-am intalnit des. Uneori, erau prea buni pentru noi, altadata situatia era inversa, cert este ca din cele sapte partide romano-austriece (prima in 1924), tricolorii n-au castigat decat una, acel meci de pomina din 1986 (preliminariile Euro 1988), cand lumea fotbalului a aflat cu uimire ca selectionerul unei nationale a fost demis dupa o victorie cu 4-0. Este vorba, evident, de Mircea Lucescu. Odrasla lui "Il Luce" a incercat sa mature, cu trei ani in urma pacatele lui Victor Piturca, dar n-a realizat decat un 1-1 la Bucuresti, dupa ce "Piti" pierduse la Klagenfurt cu 1-2, intr-un meci din care nu se poate uita euro-golul lui Cristi Tanase, din care tricolorii au deschis scorul.

Tricolorii lui Piturca vin dupa o victorie tonica, 1-0 la Lucerna cu Elvetia, prin reusita debutantului Grozav, aceasta dupa ce "cantonarii" facusera instructie cu Germania. Un lucru demn de remarcat este acela ca Piturca nu va face prea multe schimbari fata de echipa din meciul anterior, semn ca selectionerul are in minte un schelet de echipa. Poate ca el ar fi vrut sa-l incerce si pe Costin Curelea, insa varful Sportului Studentesc s-a accidentat la antrenamente, in timp ce Chipciu este incert. Se pare ca Piturca va incerca si o varianta cu Chiriches la "inchidere", dar partea din fata a echipei va ramane aceeasi.

Daca Romania a invins o Elvetie antrenata de un neamt (Ottmar Hitzfeld), in aceasta seara, tricolorii vor intalni o Austrie pregatita de un… elvetian. Este vorba de fostul international Marcel Koller (fost antrenor la Grasshopper, St. Gallen in tara natala, dar si in Bundesliga, la FC Köln si VfL Bochum). Ca si elvetienii mai deunazi, adversarii nostri de astazi vin dupa o victorie frumoasa: 3-2 cu Ucraina (gazda a turneului final al Euro 2012), golurile fiind marcate de doi jucatori cu ascendente ex-iugoslave: Junuzovic si Arnautovic 2. Scopul principal al partidei este pregatirea preliminariilor Cupei Mondiale din 2014, ambele echipe nefiind prezente la un asemenea festin de 14 ani, mai exact de la "Coupe du Monde" 1998. Partida va putea fi urmarita, de la ora 21:30, pe TVR 1.

Formatiile probabile

Austria: Lindner – Garics, Prödl, Scharner, Suttner – Baumgartlinger, Alaba, Arnautovic, Junuzovic, Ivanschitz – Janko.

Romania: Tatarusanu – Papp, Gaman, Goian, Rat – Chiriches, Florescu – Torje, Grozav, Tanase – D. Niculae.

Arbitru: Danny Makelie (Olanda)

Comentarii